Ε.Σ.Ο.

Subscribe to Ε.Σ.Ο. feed
Greek Chess Federation
Updated: 9 hours 48 min ago

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΙ

Thu, 11/20/2014 - 14:29

64Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

37Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

Με την οριστικοποίηση των συμμετοχών, σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/11/2014 στα γραφεία της ΕΣΟ, η κλήρωση των αριθμών του «πουλ» για το 64ο Πανελλήνιο Ατομικό πρωτάθλημα  και το 37ο Πανελλήνιο Ατομικό πρωτάθλημα Γυναικών, που θα γίνουν στο Βραχάτι Κορινθίας στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa από 3 έως 11/12/2014.

 

Οι συμμετοχές ανά πρωτάθλημα σύμφωνα με την κλήρωση έχουν ως εξής:

 

64Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

1

ΚΑΠΝΙΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

2

ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΑΡΔΙΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

3

ΜΑΛΙΚΕΝΤΖΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

4

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

5

ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

6

ΜΠΑΝΙΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

7

ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

8

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

9

ΓΚΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

10

ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

37Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

1

ΑΝΔΡΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

2

ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ

3

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΑ

4

ΜΑΚΚΑ ΙΟΥΛΙΑ

5

ΒΑΤΚΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ

6

ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

7

ΜΑΚΚΑ ΕΥΑΝΘΙΑ

8

ΓΡΑΨΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

9

ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

10

ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ

 

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα με τις συναντήσεις ανά γύρο πατήστε στους παρακάτω συνδέσμους:

 

64Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

37Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ – ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2015 (ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ)

Thu, 11/20/2014 - 11:35

Αριθ. Πρωτ. 94853/17.11.2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ – ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2015

(ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ)

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 47ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και το 38Ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 20 ετών που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1995 και μετά και έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.

2. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο αθλητικός νόμος 4115/30.01.2013 (ΦΕΚ 24/ΤΕΥΧΟΣ Α’/30.1.2013) προβλέπει στο άρθρο 38 παράγραφος 1 και 2 παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών – Γυναικών μέχρι των 20 ετών.

3. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Ιανουαρίου 2015 στην Καβάλα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου LUCY Hotel (5*), με συν-διοργανωτές τον Σ.Ο. Καβάλας και την Ε.Σ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

4. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την  Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014, στη Γραμματεία της ΕΣΟ (info@chessfed.gr, φαξ: 210 9221620), με παράλληλη κοινοποίηση στους συνδιοργανωτές (email : webmaster@chesskavala.gr – fax : 2510.245556).

Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ. (σημειώνεται ότι οι Κύπριοι σκακιστές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν επισήμως την Ελλάδα στα αντίστοιχα  Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα )

Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ 07.07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο  πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από το επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα (ατομικό ή ομαδικό) που έχει δικαίωμα να αγωνιστεί. Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.

5. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η διαμονή, διατροφή και μετακίνηση όλων των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη και δαπάνη των ιδίων.

Για όσους ενδιαφέρονται οι συνδιοργανωτές έχουν εξασφαλίσει τις παρακάτω προνομιακές τιμές στο ξενοδοχείο των αγώνων LUCY Hotel (5*) http://www.lucyhotel.gr/home/:

 

 • 40 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
 • 37 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο.
 • 33 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τετράκλινο δωμάτιο.
 • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 59 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).

 

Όλα τα δωμάτια παρέχουν κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ραδιόφωνο, τηλέφωνο, μίνι μπαρ, χρηματοκιβώτιο, σεσουάρ, πακέτο προσωπικής υγιεινής, γραφείο εργασίας και δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ξενοδοχείο (διαθεσιμότητα  – κρατήσεις δωματίων κλπ), μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κύριο Γιάννη Κάλφα (τηλ. 2510 600060, e-mail : info@lucyhotel.gr)

Διευκρινίζεται ότι η παραμονή στο προαναφερόμενο ξενοδοχείο δεν είναι υποχρεωτική.

 

6. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Το σύστημα των αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

2

Ματς 4 Παρτίδων

3-4

Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων

5-10

Κυκλικό σύστημα (πουλ)

11-19

Ελβετικό 7 γύρων

≥20

Ελβετικό 9 γύρων

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ,  ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.

7. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

8. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΟ κ. Βασίλης Θεοδωρίδης. Οι διαιτητές θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ.

9. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:

 

Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

 

Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.

Αγώνες μπαράζ.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 7 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 6 λεπτά για τα λευκά και 5 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.

Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.

10. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

11. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΣΟ.

Το παράβολο ορίζεται στα 50 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

12. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Πέμπτη         01 Ιανουαρίου 2015

Άφιξη συμμετεχόντων

Παρασκευή   02 Ιανουαρίου 2015

Κληρώσεις

13:00

Παρασκευή   02 Ιανουαρίου 2015

Τελετή Έναρξης

15:45

Παρασκευή   02 Ιανουαρίου 2015

1ος Γύρος

16:00

Σάββατο       03 Ιανουαρίου 2015

2ος Γύρος

09:30

Σάββατο       03 Ιανουαρίου 2015

3ος Γύρος

16:30

Κυριακή        04 Ιανουαρίου 2015

4ος Γύρος

16:00

Δευτέρα        05 Ιανουαρίου 2015

5ος Γύρος

09:30

Δευτέρα        05 Ιανουαρίου 2015

6ος Γύρος

16.30

Τρίτη            06 Ιανουαρίου 2015

7ος Γύρος

16:00

Τετάρτη        07 Ιανουαρίου 2015

8ος Γύρος

16:00

Πέμπτη        08 Ιανουαρίου 2015

9ος Γύρος

09:30

Πέμπτη        08 Ιανουαρίου 2015

Αγώνες Μπαράζ (*)

-

Πέμπτη        08 Ιανουαρίου 2015

Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων

15:30

(*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.

Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών ανά πρωτάθλημα. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη.

 

13. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητής του 47ου Πανελλήνιου Ατομικού  Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και η πρωταθλήτρια  του 38ου Πανελλήνιου Ατομικού  Πρωταθλήματος Νέων Γυναικών προκρίνονται για τα αντίστοιχα Πανελλήνια Ατομικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών του 2016.

 

14. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ 2015 (ΜΕΧΡΙ 18 ΕΤΩΝ)

Thu, 11/20/2014 - 11:32

Αριθ. Πρωτ.   94852/17.11.2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ 2015

(ΜΕΧΡΙ 18 ΕΤΩΝ)

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 18ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 18 ετών που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1997 και μετά.

 

2. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Ιανουαρίου 2015 στην Καβάλα, σε αίθουσα του ξενοδοχείου LUCY Hotel (5*), με συν-διοργανωτές τον Σ.Ο. Καβάλας και την Ε.Σ.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

 

3. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο νέος νόμος 4115/30.01.2013 (ΦΕΚ 24/ΤΕΥΧΟΣ Α’/30.1.2013) προβλέπει στο άρθρο 38 παράγραφος 1 και 2 παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Εφήβων – Νεανίδων μέχρι των 18 ετών .

 

4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

 

Α. Περιφερειακά Πρωταθλήματα Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών.

Β. Τελικοί Αγώνες.   

Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές. Τα περιφερειακά πρωταθλήματα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2014. Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων.

Οι σκακιστές και σκακίστριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στο πρωτάθλημα της Ένωσης ή της Τοπικής Επιτροπής στην οποία ανήκει το σωματείο τους. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 21.10.2006):

Σκακιστές και σκακίστριες που έχουν μεταγραφεί με «υποσχετική» θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά των Ενώσεων-ΤΕ που ανήκει το σωματείο από το οποίο προέρχονται και στο οποίο θα επιστρέψουν με τη λήξη της υποσχετικής.

Σκακιστές και σκακίστριες που μεταγράφηκαν με «ελεύθερη» μεταγραφή θα αγωνίζονται υποχρεωτικά στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που ανήκει το νέο τους σωματείο.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση αθλητών που μετακομίζουν μόνιμα σε άλλη περιοχή ενώ συνεχίζουν να αγωνίζονται στο παλιό τους σωματείο. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν μετά από έγγραφο αίτημά τους να αγωνισθούν στα προκριματικά της Ένωσης-ΤΕ που κατοικούν.

Διευκρινίζεται ότι αθλητής που αγωνίστηκε στα προκριματικά πρωταθλήματα μίας Ένωσης/Τοπ. Επιτροπής δεν μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του ίδιου πρωταθλήματος κάποιας  άλλης περιοχής. Επίσης αθλητής που μεταγράφηκε σε Ένωση/Τ.Επιτροπή που έχει ήδη διεξαγάγει τα προκριματικά της μπορεί να αγωνιστεί στα προκριματικά πρωταθλήματα της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκει το παλιό  του σωματείο.

Για τη συμμετοχή απαιτείται έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.

 

5. ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ

Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών ορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα.

 

Α/Α

ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΣΥΝΟΛΟ

1 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

6

2 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

4

3 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

2

4 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ

2

5 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡ. & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

2

6 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ, ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

2

7 ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

2

8 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

2

9 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2

10 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

2

11 Τ.Ε. ΣΚΑΚ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

2

ΣΥΝΟΛΟ

28

 

Κάθε ένωση ή Τοπική Επιτροπή μπορεί να επιμερίσει τις θέσεις πρόκρισης, ΜΕΤΑΞΎ ΑΓΟΡΙΏΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΏΝ, σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες.

Απευθείας πρόκριση δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες των αντίστοιχων πανελλήνιων πρωταθλημάτων του 2014, στην ίδια κατηγορία εφόσον το επιτρέπει το όριο ηλικίας. Αλλά και οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες των πανελλήνιων πρωταθλημάτων παίδων – κορασίδων μέχρι 16 χρόνων του 2014 που λόγω ηλικίας δεν μπορούν να αγωνισθούν στα πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων του 2015. Σε περίπτωση μη συμμετοχής των πρωταθλητών  ή πρωταθλητριών του 2014  λόγω άρνησης ή λόγω ορίου ηλικίας οι θέσεις θα περιέρχονται στις Ενώσεις και στις Τοπικές Επιτροπές στις οποίες ανήκαν οι συγκεκριμένοι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες κατά το έτος 2014. Το σύνολο των θέσεων των πρωταθλητών και πρωταθλητριών 2014 μπορεί να είναι 2 + 2.

 

Εάν κάποιος πρωταθλητής-τρια συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες αυτομάτως χάνει το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και η θέση πρόκρισης εκχωρείται στην Ένωση – Τοπική επιτροπή στην οποία ανήκει.

Το γενικό σύνολο των προκριμένων από όλες τις θέσεις μπορεί να είναι 32.

 

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Τρίτη  23 Δεκεμβρίου 2014 στη Γραμματεία της ΕΣΟ info@chessfed.gr, φαξ: 210 9221620, με παράλληλη κοινοποίηση στους συνδιοργανωτές (email : webmaster@chesskavala.gr – fax : 2510.245556).

 Στο έντυπο  δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν, α) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα των περιοχών τους, β) οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και γ) όσοι άλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση –μόνον για τους τελευταίους- να καταβάλουν στο λογαριασμό της ΕΣΟ: Εθνική Τράπεζα  080/480580-13, παράβολο 30 Ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην ΕΣΟ, με κοινοποίηση στους συν-διοργανωτές, αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης απ΄ όπου θα προκύπτουν τα ονόματα των αγωνιζομένων.

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τις 23-12-2014 τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

Ειδικά η ΕΣΣΝ Αττικής που έχει ήδη προγραμματίσει τη διεξαγωγή των προκριματικών της στο χρονικό διάστημα από 22-30/12/2014 θα πρέπει να στείλει τα αποτελέσματα και τις δηλώσεις συμμετοχής των αθλητών της το αργότερο μέχρι τις 31/12/2014.

Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί Κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ. (σημειώνεται ότι οι Κύπριοι σκακιστές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν επισήμως την Ελλάδα στα αντίστοιχα  Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα )

Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ 07.07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο  πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από το επόμενο πανελλήνιο πρωτάθλημα (ατομικό ή ομαδικό) που έχει δικαίωμα να αγωνιστεί. Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.

Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά της ένωσης – τ. επιτροπής που αγωνίζονται, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής, ακόμα και με τη καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου, στην τελική φάση.

7. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η διαμονή, διατροφή και μετακίνηση όλων των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη και δαπάνη των ιδίων.

Για όσους ενδιαφέρονται οι συνδιοργανωτές έχουν εξασφαλίσει τις παρακάτω προνομιακές τιμές στο ξενοδοχείο των αγώνων LUCY Hotel (5*) http://www.lucyhotel.gr/home/:

 

 • 40 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
 • 37 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο.
 • 33 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τετράκλινο δωμάτιο.
 • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 59 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).

Όλα τα δωμάτια παρέχουν κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση επίπεδης οθόνης και ραδιόφωνο, τηλέφωνο, μίνι μπαρ, χρηματοκιβώτιο, σεσουάρ, πακέτο προσωπικής υγιεινής, γραφείο εργασίας και δωρεάν ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το ξενοδοχείο (διαθεσιμότητα  – κρατήσεις δωματίων κλπ), μπορείτε να επικοινωνείτε τον κύριο Γιάννη Κάλφα (τηλ. 2510 600060, e-mail : info@lucyhotel.gr)

Διευκρινίζεται ότι η παραμονή στο προαναφερόμενο ξενοδοχείο δεν είναι υποχρεωτική.

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

2

Ματς 4 Παρτίδων

3-4

Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων

5-10

Κυκλικό σύστημα (πουλ)

11-19

Ελβετικό 7 γύρων

≥20

Ελβετικό 9 γύρων

 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ,  ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.

9. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

10. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΟ κ. Βασίλης Θεοδωρίδης. Οι διαιτητές θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ.

11. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:

 

Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

 

Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

 

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.

 

Αγώνες μπαράζ.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 7 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 6 λεπτά για τα λευκά και 5 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.

Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.

 

12. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

 

13. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορίσει το ΔΣ της ΕΣΟ.

Το παράβολο ορίζεται στα 50 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

 

14. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Πέμπτη         01 Ιανουαρίου 2015

Άφιξη συμμετεχόντων

Παρασκευή   02 Ιανουαρίου 2015

Κληρώσεις

13:00

Παρασκευή   02 Ιανουαρίου 2015

Τελετή Έναρξης

15:45

Παρασκευή   02 Ιανουαρίου 2015

1ος Γύρος

16:00

Σάββατο       03 Ιανουαρίου 2015

2ος Γύρος

09:30

Σάββατο       03 Ιανουαρίου 2015

3ος Γύρος

16:30

Κυριακή        04 Ιανουαρίου 2015

4ος Γύρος

16:00

Δευτέρα        05 Ιανουαρίου 2015

5ος Γύρος

09:30

Δευτέρα        05 Ιανουαρίου 2015

6ος Γύρος

16.30

Τρίτη            06 Ιανουαρίου 2015

7ος Γύρος

16:00

Τετάρτη        07 Ιανουαρίου 2015

8ος Γύρος

16:00

Πέμπτη        08 Ιανουαρίου 2015

9ος Γύρος

09:30

Πέμπτη        08 Ιανουαρίου 2015

Αγώνες Μπαράζ (*)

-

Πέμπτη        08 Ιανουαρίου 2015

Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων

15:30

 

(*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.

 

Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών ανά πρωτάθλημα. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη.

 

15. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Tue, 11/18/2014 - 10:29

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΑΡΣΙΤΑΛΙΔΗ (ΑΓΜ 2921) από την ΕΝΩΣΗ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (διαλυμένο  σωματείο) στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΕΡΣΕΑΣ» ΑΡΓΟΥΣ .

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Fri, 11/14/2014 - 10:21

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση των παρακάτω αιτήσεων μεταγραφών, για σκακιστές που προέρχονται από αδρανή/διαλυθέντα σωματεία:

01. ΜΙΧΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ από ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»

στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

02. ΔΕΜΕΡΟΥΤΗ ΠΕΡΙΚΛΗ από ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ  ΟΜΙΛΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

03. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΧΡΗΣΤΟΥ από ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

04. ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ από ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ «Ο ΑΤΤΑΛΟΣ» ΣΤΟΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

05. ΚΟΛΤΣΑΚΗ ΧΡΥΣΑΦΗ από ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ» στον

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ «Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

06. ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ ΒΥΡΩΝΑ από ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ στο

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΑΛΑΞΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

07. ATALIK SUAT από ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ» στη ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ «ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ»

08. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΑΧΙΛΛΕΑ από ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΙΛΚΙΣ

στον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΑΡΗΣ»

09. ΜΑΓΚΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ από ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΙΛΚΙΣ στον ΘΙΝΑΛΙΟ

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ

10. ΚΑΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑ από ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟΝ Α.Σ.  Π.Α.Ο.Κ.

11. ΧΑΜΟΥΡΟΥΔΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ από ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΕΤΟΣ» στον

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

12. ΣΥΡΟΥ ΛΟΥΚΑ από ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

«Ο ΛΕΒΑΔΟΣ»

13. ΓΟΥΡΔΟΥΠΑΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ από ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΙΑΣΩΝ» ΜΕΣΣΗΝΗΣ

στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ  ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Fri, 11/07/2014 - 09:44

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε η μεταγραφή του ΞΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΓΜ 846) από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ (ΦΙΛΑΘΛΟ) ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΘΗΒΩΝ στον  ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΘΗΒΑΣ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2014

Wed, 11/05/2014 - 15:54

 

Το 64ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα και το 37ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών θα πραγματοποιηθούν στο Βραχάτι Κορινθίας στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa, από 3 έως 11 Δεκεμβρίου 2014.

Για να δείτε τις σχετικές προκηρύξεις πατήστε εδώ.

37ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Wed, 11/05/2014 - 15:50

Αριθ. Πρωτ. 94322/05-11-2014

 

37ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΓΥΝΑΙΚΩΝ

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΕΣΟ προκηρύσσει το 37ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών  που θα διεξαχθεί από 3 έως 11 Δεκεμβρίου 2014, με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων και συμμετοχή 10 σκακιστών στο Βραχάτι Κορινθίας στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa.

 

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

 

Τρίτη            02 Δεκεμβρίου          2014

Άφιξη Σκακιστριών

  Τετάρτη        03 Δεκεμβρίου          2014

Τελετή Έναρξης

16:00

Τετάρτη        03 Δεκεμβρίου          2014

1ος Γύρος

16:30

Πέμπτη         04 Δεκεμβρίου          2014

2ος Γύρος

16:30

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου           2014

3ος Γύρος

16:30

Σάββατο      06  Δεκεμβρίου         2014

4ος Γύρος

16:30

Κυριακή       07  Δεκεμβρίου         2014

5ος Γύρος

16:30

Δευτέρα        08  Δεκεμβρίου         2014

6ος Γύρος

16:30

Τρίτη            09  Δεκεμβρίου         2014

7ος Γύρος

16:30

Τετάρτη        10  Δεκεμβρίου         2014

8ος Γύρος

16:30

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

9ος Γύρος

10:00

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

Αγώνες Μπαράζ

(*)

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

Τελετή Λήξης

16:00

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

Αναχώρηση Σκακιστριών

 

 

(*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.

Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητριών. Αθλήτρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση της και θα αναπληρώνεται από την επόμενη στην κατάταξη.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ-ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε σκακίστρια, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει η κάθε σκακίστρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις. (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

4. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν  σε αίθουσα του ξενοδοχείου Alkyon Resort Hotel & Spa στο Βραχάτι Κορινθίας.

 

Οι συν-διοργανωτές προσφέρουν στις συμμετέχουσες διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, γεύμα και δείπνο) σε δίκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο των αγώνων Alkyon Resort Hotel & Spa (5*) από 2/12 μέχρι 11/12 (9 διανυκτερεύσεις).

 

Η Ομοσπονδία θα καλύψει τη μετακίνηση των σκακιστριών από και προς τον τόπο διαμονής τους, έναντι πραγματικών δαπανών, με την προσκόμιση του σχετικού παραστατικού για οδική μετάβαση (ΚΤΕΛ) ή για σιδηροδρομική μετάβαση, καθώς και το κόστος ακτοπλοϊκού εισιτηρίου αν χρειαστεί.

 

Η ΕΣΟ έχει εξασφαλίσει 2.000 € συνολικά χρηματικά έπαθλα για τις 3 πρώτες νικήτριες με την εξής κατανομή: 1η) 900 €, 2η) 650 €, 3η) 450 €.

5. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ, οι διαιτητές από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΚΛΗΡΩΣΗ

Οι δηλώσεις συμμετοχής όσων έχουν δικαίωμα αλλά και των τυχόν αναπληρωματικών πρέπει να υποβληθούν εγγράφως στη Γραμματεία της ΕΣΟ, μέχρι την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12:00. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά την οριστικοποίηση των συμμετοχών. Εάν μετά τη δήλωση συμμετοχής κάποια από τις σκακίστριες δεν αγωνιστεί, τότε θεωρείται ότι αποχώρησε από τους αγώνες γεγονός που επισύρει τις κυρώσεις που ορίζονται από τον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΣΟ.

 

Στην περίπτωση συμμετοχής αθλητριών με συγγένεια Α’ βαθμού, θα εξασφαλίζεται κατά την κλήρωση η πραγματοποίηση της μεταξύ τους συνάντησης στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων για σκακίστρια που αποχωρεί από πρωταθλήματα ή διεθνή τουρνουά ή παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, η ΕΣΟ έχει το δικαίωμα να αποκλείει τη συμμετοχή της από τα πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς καθώς και από τα διεθνή τουρνουά.

 

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ (27/9/2014), η συμμετοχή και η επίδοση (κατάκτηση 1ης θέσης, σειρά κατάταξης) στο 37ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών, αποτελεί ένα από τα κριτήρια  για την κατάρτιση της Εθνικής Ομάδας Γυναικών που θα πάρει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα του 2015 (Αποφάσεις ΔΣ ΕΣΟ, παρ. 17 http://www.chessfed.gr/archives/3814). Εάν πραγματοποιηθεί το επόμένο 38ο πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών, πριν τη δήλωση της εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα, τότε θα ισχύσει αυτό ως κριτήριο επιλογής.

 

7. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση της ενδιαφερόμενης και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

 

8. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. Συγκεκριμένα όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:

 

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

 

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.

 

Αγώνες Μπαράζ

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχουσες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακίστρια.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακίστρια. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (η νικήτρια της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικήτρια ανακηρύσσεται η σκακίστρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα

Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β,γ υπάρχει ισοβαθμία ανάμεσα σε περισσότερες από 2 σκακίστριες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθούν αγώνες μπαράζ με σύστημα νοκ άουτ και κανονισμούς «ξαφνικού θανάτου» όπως περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο.

Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλήτριες ανακηρύσσονται ισόβαθμες.

 

Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.

Όποια σκακίστρια δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.

 

 

9. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου και εκδικάζονται αμέσως από την επιτροπή ενστάσεων των αγώνων. Το παράβολο ορίζεται στα 60 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στο διαιτητή των αγώνων.

 

10. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κατά σειρά:

-          η Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2013,

-          η Πρωταθλήτρια Ελλάδας Νέων Γυναικών 2013,

-          οι πέντε πρώτες με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (Μέσος Όρος: Ιούλιος 2013 – Ιανουάριος 2014). Προϋποθέσεις για τον υπολογισμό του Μ.Ο. είναι να υπάρχει δημοσιευμένος βαθμός αξιολόγησης και για τα 2 εξάμηνα, ότι έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον 9 παρτίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα και ότι η αθλήτρια έχει συμπληρώσει 24 αξιολογημένες παρτίδες από την στιγμή που συμπεριλήφθηκε στους πίνακες της FIDE.

-          οι τρεις πρώτες του 17ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικό Πρωταθλήματος Γυναικών 2014 (Δ.Τ. ΙΣΘΜΙΑ 2014 – Α’ ΟΜΙΛΟΣ, 18-25/8/2014).

 

Το δικαίωμα συμμετοχής ασκείται υποχρεωτικά με την προαναφερόμενη σειρά.

 

Με βάση τα παραπάνω κατ’ αρχήν δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εξής:

 

1.    ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ        (Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2013)
2.    ΑΝΔΡΩΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ     (Πρωταθλήτρια Νέων Γυναικών 2013) (*)
3.    ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ      (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
4.    ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ      (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
5.    ΚΟΝΤΟΥ ΕΥΑ                           (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
6.    ΦΑΧΙΡΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ       (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
7.    ΜΑΚΚΑ ΙΟΥΛΙΑ                       (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
8.    ΤΣΟΛΑΚΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ   (Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών 2014)
9.    ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ       (Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών 2014)
10.  ΒΑΤΚΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ    (Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών 2014)

 

(*) Αναδείχθηκε συμπρωταθλήτρια με την Παυλίδου Αικατερίνη

 

11. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ

Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής, η αναπλήρωση των προαναφερόμενων σκακιστριών θα γίνει ως εξής:

Οι τρεις σκακίστριες που προκρίνονται από το 17ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών (Δ.Τ. ΙΣΘΜΙΑ 2014 – Α’ ΟΜΙΛΟΣ, 18-25/8/2014) αναπληρώνονται από τις αμέσως επόμενες με βάση την σειρά κατάταξής τους στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η αναπλήρωση, τότε συνεχίζεται με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της παρούσας).

Οι υπόλοιπες δικαιούχες σκακίστριες αναπληρώνονται με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της παρούσας).

 

12. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

64ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Wed, 11/05/2014 - 15:47

Αριθ. Πρωτ. 94321/05-11-2014

 

64ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΕΣΟ προκηρύσσει το 64ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί από   3 έως 11 Δεκεμβρίου 2014, με σύστημα πουλ απλών συναντήσεων και συμμετοχή 10 σκακιστών στο Βραχάτι Κορινθίας στο ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa.

 

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

 

Τρίτη            02 Δεκεμβρίου          2014

Άφιξη Σκακιστών

  Τετάρτη        03 Δεκεμβρίου          2014

Τελετή Έναρξης

16:00

Τετάρτη        03 Δεκεμβρίου          2014

1ος Γύρος

16:30

Πέμπτη         04 Δεκεμβρίου          2014

2ος Γύρος

16:30

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου           2014

3ος Γύρος

16:30

Σάββατο      06  Δεκεμβρίου         2014

4ος Γύρος

16:30

Κυριακή       07  Δεκεμβρίου         2014

5ος Γύρος

16:30

Δευτέρα        08  Δεκεμβρίου         2014

6ος Γύρος

16:30

Τρίτη            09  Δεκεμβρίου         2014

7ος Γύρος

16:30

Τετάρτη        10  Δεκεμβρίου         2014

8ος Γύρος

16:30

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

9ος Γύρος

10:00

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

Αγώνες Μπαράζ

(*)

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

Τελετή Λήξης

16:00

Πέμπτη         11  Δεκεμβρίου         2014

Αναχώρηση Σκακιστών

 

 

 

(*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.

Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη.

 

 

3. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ-ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε σκακιστή-τρια, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο κάθε σκακιστής-τρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής-τρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

 

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις. (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

4. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ

 

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν  σε αίθουσα του ξενοδοχείου Alkyon Resort Hotel & Spa στο Βραχάτι Κορινθίας.

Οι συν-διοργανωτές προσφέρουν στους συμμετέχοντες διαμονή με πλήρη διατροφή (πρωινό, γεύμα και δείπνο) σε δίκλινα δωμάτια στο ξενοδοχείο των αγώνων Alkyon Resort Hotel & Spa (5*) από 2/12 μέχρι 11/12 (9 διανυκτερεύσεις).

 

Η Ομοσπονδία θα καλύψει τη μετακίνηση των συμμετεχόντων από και προς τον τόπο διαμονής τους, έναντι πραγματικών δαπανών, με την προσκόμιση του σχετικού παραστατικού για οδική μετάβαση (ΚΤΕΛ) ή για σιδηροδρομική μετάβαση, καθώς και το κόστος ακτοπλοϊκού εισιτηρίου αν χρειαστεί.

 

Η ΕΣΟ έχει εξασφαλίσει 2.500 € συνολικά χρηματικά έπαθλα για τους 3 πρώτους νικητές με την εξής κατανομή: 1ος) 1.100 €, 2ος) 800 €, 3ος) 600 €.

 

5. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ, οι διαιτητές από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΚΛΗΡΩΣΗ

Οι δηλώσεις συμμετοχής όσων έχουν δικαίωμα αλλά και των τυχόν αναπληρωματικών πρέπει να υποβληθούν εγγράφως στη Γραμματεία της ΕΣΟ, μέχρι την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 12:00. Η κλήρωση θα γίνει αμέσως μετά την οριστικοποίηση των συμμετοχών. Εάν μετά τη δήλωση συμμετοχής κάποιος από τους παίκτες δεν αγωνιστεί, τότε θεωρείται ότι αποχώρησε από τους αγώνες, γεγονός που επισύρει τις κυρώσεις που ορίζονται από τον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΣΟ.

 

Στην περίπτωση συμμετοχής αθλητών με συγγένεια Α’ βαθμού, θα εξασφαλίζεται κατά την κλήρωση η πραγματοποίηση της μεταξύ τους συνάντησης στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων για σκακιστή που αποχωρεί από πρωταθλήματα ή διεθνή τουρνουά ή παρακωλύει την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης, η ΕΣΟ έχει το δικαίωμα να αποκλείει τη συμμετοχή του από τα πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς καθώς και από τα διεθνή τουρνουά.

 

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ (27/9/2014), η συμμετοχή και η επίδοση (κατάκτηση 1ης θέσης, σειρά κατάταξης) στο 64ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα, αποτελεί ένα από τα κριτήρια  για την κατάρτιση της Εθνικής Ομάδας που θα πάρει μέρος στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα του 2015 (Αποφάσεις ΔΣ ΕΣΟ, παρ. 17 http://www.chessfed.gr/archives/3814). Εάν πραγματοποιηθεί το επόμένο 65ο πανελλήνιο πρωτάθλημα, πριν τη δήλωση της εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα, τότε θα ισχύσει αυτό ως κριτήριο επιλογής.

 

7. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

 

8. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων. Συγκεκριμένα όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:

 

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

 

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.

 

Αγώνες Μπαράζ

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα.

Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β,γ υπάρχει ισοβαθμία ανάμεσα σε περισσότερους από 2 σκακιστές, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθούν αγώνες μπαράζ με σύστημα νοκ άουτ και κανονισμούς «ξαφνικού θανάτου» όπως περιγράφονται στην προηγούμενη παράγραφο.

 

Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.

Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.

 

Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β,γ και δ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

 

9. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου και εκδικάζονται αμέσως από την επιτροπή ενστάσεων των αγώνων. Το παράβολο ορίζεται στα 60 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στο διαιτητή των αγώνων.

 

10. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κατά σειρά:

-          ο Πρωταθλητής Ελλάδας 2013,

-          ο Πρωταθλητής Ελλάδας Νέων Ανδρών 2013,

-          οι πέντε πρώτοι με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (Μέσος Όρος: Ιούλιος 2013 – Ιανουάριος 2014). Προϋποθέσεις για τον υπολογισμό του Μ.Ο. είναι να υπάρχει δημοσιευμένος βαθμός αξιολόγησης και για τα 2 εξάμηνα, ότι έχουν αξιολογηθεί τουλάχιστον 9 παρτίδες στο ίδιο χρονικό διάστημα και ότι o αθλητής έχει συμπληρώσει 24 αξιολογημένες παρτίδες από την στιγμή που συμπεριλήφθηκε στους πίνακες της FIDE.

-          οι τρεις πρώτοι του 24ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος 2014 (     Δ.Τ. ΙΣΘΜΙΑ 2014 – Α’ ΟΜΙΛΟΣ, 18-25/8/2014).

 

Το δικαίωμα συμμετοχής ασκείται υποχρεωτικά με την προαναφερόμενη σειρά.

 

Με βάση τα παραπάνω κατ’ αρχήν δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εξής:

 

1.    ΜΑΛΙΚΕΝΤΖΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ         (Πρωταθλητής Ελλάδας 2013)
2.    ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ              (Πρωταθλητής Νέων Ανδρών 2013)
3.    ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ       (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
4.    ΜΠΑΝΙΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ    (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
5.    ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
6.    ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ            (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
7.    ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ            (ΜΟ διεθνούς ΕΛΟ ΙΟΥΛ 2013 – ΙΑΝ 2014)
8.    ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ   (Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας 2014)
9.    ΧΑΛΚΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ               (Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας 2014)
10.  ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ     (Ανοιχτό πρωτάθλημα Ελλάδας 2014)

 

 

11. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας συμμετοχής, η αναπλήρωση των προαναφερόμενων σκακιστών θα γίνει ως εξής:

Οι τρεις σκακιστές που προκρίνονται από το 24ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας (Δ.Τ. ΙΣΘΜΙΑ 2014 – Α’ ΟΜΙΛΟΣ, 18-25/8/2014) αναπληρώνονται από τους αμέσως επόμενους με βάση την σειρά κατάταξής τους στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, με την προϋπόθεση ότι έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί η αναπλήρωση, τότε συνεχίζεται με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της παρούσας).

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι σκακιστές αναπληρώνονται με βάση τους πίνακες ΕΛΟ της FIDE (όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της παρούσας).

 

12. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Tue, 11/04/2014 - 14:42

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε η μεταγραφή του ΣΠΑΡΤΙΝΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ (ΑΓΜ 1763) από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΚΑΣΑΣ στον  ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ.

Η ΕΣΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΣΑΤ ΤΑ 2 «ΧΡΥΣΑ» ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Tue, 11/04/2014 - 14:20

 

Την πρότασή της στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) έστειλε η ΕΣΟ, προκειμένου να συμπεριλάβει στο ετήσιο δημοψήφισμα των μελών του για την ανάδειξη των καλύτερων αθλητών και αθλητριών, τις κορυφαίες σκακίστριες Σταυρούλα Τσολακίδου και Αναστασία Αβραμίδου μαζί με τους προπονητές τους Θάνο Μαστροβασίλη και Βασίλη Τσαρουχά αντίστοιχα. Τα δύο 14χρονα κορίτσια συνδυάζουν ιδανικά τις διακρίσεις στο σκάκι με τις επιδόσεις στο σχολείο τους, όπου είναι άριστες μαθήτριες.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΟ ΣΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ»

Thu, 10/30/2014 - 16:32

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΟ με επιστολή του προς τις οικογένειες, συγχαίρει θερμά τις 14χρονες Πρωταθλήτριες Αναστασία Αβραμίδου και Σταυρούλα Τσολακίδου για τη νέα μεγάλη επιτυχία που έφεραν στο ελληνικό σκάκι και εύχεται υγεία, καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες στα μαθήματα, στο σκάκι και σε κάθε τομέα της ζωής τους.

 

Συγχαίρει επίσης τους γονείς τους και όλους όσοι στηρίζουν την επίπονη προσπάθεια των σκακιστριών, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι πάντα στο πλευρό τους, παρεμβαίνοντας σε κάθε αρμόδιο φορέα για την υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Wed, 10/29/2014 - 17:10

Άλλη μια μεγάλη επιτυχία κατέγραψε χθες 28/10, ανήμερα της εθνικής γιορτής, το ελληνικό σκάκι, καθώς η Αναστασία Αβραμίδου αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία μέχρι 14 ετών και η Σταυρούλα Τσολακίδου κατέκτησε την 2η θέση στην ίδια κατηγορία των αγώνων.

Τα πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασίδων (8-18 ετών) έγιναν στο Μπατούμι της Γεωργίας από 19 έως 28 Οκτωβρίου. Στην κατηγορία που αγωνίστηκαν οι 2 ελληνίδες πρωταθλήτριες, συμμετείχαν 77 αθλήτριες από 35 ευρωπαϊκές χώρες.

Η σκακίστρια της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου Αναστασία Αβραμίδου, συγκέντρωσε 8 ½ βαθμούς σε 9 αγώνες (8 νίκες, 1 ισοπαλία),  ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, με 7 βαθμούς (6 νίκες, 2 ισοπαλίες), κατατάχθηκε 2η. Το χρυσό μετάλλιο, εξελίχθηκε σε καθαρά ελληνική υπόθεση αφού κρίθηκε στη μεταξύ τους συνάντηση, στον προτελευταίο γύρο των αγώνων, όπου επικράτησε η Αναστασία Αβραμίδου.

Οι νέες επιτυχίες των κοριτσιών, που πιστοποιούν το μεγάλο ταλέντο τους, αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων διακρίσεών τους:  η Αναστασία Αβραμίδου αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κορίτσια μέχρι 12 ετών το 2012 (Τσεχία) και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στους Σχολικούς αγώνες στα κορίτσια μέχρι 13 ετών το 2013 (Ελλάδα). Η Σταυρούλα Τσολακίδου κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα κορίτσια μέχρι 14 ετών το 2013 (Η.Α.Ε), και φέτος το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για κορίτσια μέχρι 16 ετών (Ν.Αφρική).

Η ΕΣΟ ευχαριστεί όσους στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια των σκακιστριών: για την Αναστασία Αβραμίδου τον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη που είναι και χορηγός της Ομοσπονδίας και για την Σταυρούλα Τσολακίδου τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Γ. Ανδριανό που χρηματοδότησε συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμασίας της, καθώς  και τον ΟΤΕ που είναι ο επίσημος χορηγός της 14χρονης πρωταθλήτριας.

Συνοδοί προπονητές της ελληνικής αποστολής ήταν ο GM Σπύρος Καπνίσης και ο Χρήστος Μπούσιος και της Σταυρούλας ο GM Θάνος Μαστροβασίλης.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων:

 

http://www.e2e4.ge/

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Tue, 10/21/2014 - 15:04

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε η μεταγραφή του ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΓΜ 15668) από τον ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΝΙΚΑΙΑΣ «Ο ΑΡΗΣ» στον  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ.

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-18 ΕΤΩΝ 2014

Fri, 10/17/2014 - 13:03

Στο Μπατούμι της Γεωργίας θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων, παίδων κορασίδων (8-18 ετών) από 19 έως 28/10/2014.

Η ελληνική αποστολή, που αναχωρεί στις 18/10 για το Μπατούμι, αποτελείται από 16 σκακιστές και σκακίστριες:

 1. Παπακωνσταντίνου Δημήτριος (όπεν μέχρι 18)
 2. Γρηγοριάδης Μιχαήλ (όπεν μέχρι 16)
 3. Ιωαννίδης Ευγένιος (όπεν μέχρι 14)
 4. Αλεξιάδης Χρήστος (όπεν μέχρι 14)
 5. Καρούσος Θεοδωράκης Νικόλαος (όπεν μέχρι 12)
 6. Σερπετσιδάκης Νικόλαος (όπεν μέχρι 12)
 7. Τριάντος Κωνσταντίνος (όπεν μέχρι 12)
 8. Αμπελακιώτης Σταύρος (όπεν μέχρι 10)
 9. Μπασινάς Κωνστναντίνος (όπεν μέχρι 8)
 10. Σερπετσιδάκη Ευανθία (κορίτσια μέχρι 18)
 11. Σαλαχίδου Ρεβέκκα (κορίτσια μέχρι 16)
 12. Τσολακίδου Σταυρούλα (κορίτσια μέχρι 14)
 13. Αβραμίδου Αναστασία (κορίτσια μέχρι 14)
 14. Λουκά Μαγδαληνή (κορίτσια μέχρι 14)
 15. Χρυσόγελου Αθανασία-Παναγιώτα (κορίτσια μέχρι 12)
 16. Στρατή Μπέττυ  Άννα (κορίτσια μέχρι 10)

Συνοδοί – προπονητές θα είναι ο GM Σπ.Καπνίσης και o Χρ. Μπούσιος.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με αρωγό τον ΟΤΕ, που την στηρίζει ως επίσημος χορηγός, και με προπονητή τον GM Θ.Μαστροβασίλη.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων:

http://www.e2e4.ge/

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΓΓΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Thu, 10/16/2014 - 15:00

Για να δείτε την επιστολή της ΓΓΑ με θέμα «Δικαιολογητικά Είσπραξης Επιχορηγήσεων» που αφορά τα αθλητικά σωματεία πατήστε εδώ.

 

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Fri, 10/10/2014 - 15:06

Για να δείτε το νέο κανονισμό υπολογισμού των εθνικών βαθμών αξιολόγησης, που εγκρίθηκε από το ΔΣ στις 27/9/2014 και θα ισχύσει από το 1ο εξάμηνο του 2015, πατήστε εδώ. 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Fri, 10/10/2014 - 15:01

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΕΘΝΙΚΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

(άρθρο 4.29.3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ)

      1.            Εισαγωγή

1.1.            Το εθνικό σύστημα αξιολόγησης αφορά μόνο σκακιστές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΕΣΟ.

1.2.            Ο υπολογισμός των εθνικών βαθμών αξιολόγησης ακολουθεί τις προδιαγραφές του διεθνούς συστήματος αξιολόγησης της FIDE με μικρές τροποποιήσεις που οφείλονται:

1.2.1.            Στην ανάγκη ενσωμάτωσης και αξιόπιστης αξιολόγησης των νεαρών και νεοεγγραφέντων σκακιστών.

1.2.2.            Στη δημιουργία κινήτρων για συμμετοχή σε αγώνες των σκακιστών ηλικίας μέχρι 14 ετών.

1.2.3.            Στην περιοδικότητα του συστήματος ΕΣΟ (δύο λίστες κάθε χρόνο).

1.2.4.            Στην ανάγκη υπολογισμού και άλλων αγωνιστικών και στατιστικών στοιχείων σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και τους εσωτερικούς κανονισμούς της ΕΣΟ.

      2.            Αγωνιστικές συνθήκες

2.1.            Η ΕΣΟ αξιολογεί όλα τα εγγεγραμμένα τουρνουά που διεξάγονται με σύστημα πουλ «round robin», πουλ πολλαπλών συναντήσεων, Ελβετικό σύστημα, σύστημα Σεβενίγκεν καθώς και ματς μεταξύ δύο αντιπάλων.

2.2.            Δεν αξιολογούνται τουρνουά στα οποία οι παρίδες δεν καταγράφονται.

2.3.            Ο ελάχιστος χρόνος σκέψης για κάθε σκακιστή πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 λεπτά για το σύνολο της παρτίδας. Σε περίπτωση που περιλαμβάνεται προστιθέμενος χρόνος σκέψης ανά κίνηση, ως συνολικός χρόνος σκέψης θεωρείται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο σκακιστής για να παίξει τις 60 πρώτες κινήσεις και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 λεπτά.

2.4.            Αξιολογούνται τα παιχνίδια που καταχωρούνται ως ισόπαλα (0,5 – 0,5) ή με νίκη του ενός εκ των δύο αντιπάλων (1-0 ή 0-1).

      3.            Γενικές πληροφορίες

3.1.            Βαθμολογία ΕΣΟ ενός σκακιστή είναι ένας ακέραιος αριθμός που προκύπτει από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του σκακιστή απέναντι σε άλλους βαθμολογημένους σκακιστές σύμφωνα με τη μέθοδο υπολογισμού που περιγράφεται σε αυτούς τους κανονισμούς.

3.1.1.            Οι βαθμοί δημοσιεύονται σε ακέραια πολλαπλάσια της μονάδας, π.χ. 977, 1301, 1715, 2133 (βλ. 4.3.4)

3.2.            Οι πίνακες με τη βαθμολογία ΕΣΟ των σκακιστών ανακοινώνονται ανά εξάμηνο στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ, τις πρώτες μέρες των μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου. Οι βαθμοί ΕΣΟ ενός σκακιστή προκύπτουν από τον τρέχοντα, εν ισχύ, βαθμολογικό πίνακα.

3.3.            Βαθμολογική περίοδος είναι το διάστημα των έξι μηνών ανάμεσα στην έκδοση δύο διαδοχικών πινάκων βαθμολογίας, κατά την οποία συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα των προς αξιολόγηση σκακιστικών τουρνουά.

3.4.            Η βαθμολογική περίοδος του Α εξαμήνου καλύπτει το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Μαΐου και η βαθμολογική περίοδος του Β εξαμήνου καλύπτει το διάστημα από 1 Ιουνίου έως 30 Νοεμβρίου. Τα τουρνουά αξιολογούνται με τους βαθμούς ΕΣΟ του σκακιστή κατά τη βαθμολογική περίοδο της ημερομηνίας κατάθεσής τους στην ΕΣΟ.

3.5.            Η ελάχιστη βαθμολογία στους πίνακες ΕΣΟ είναι 800 βαθμοί.

3.6.            Σε περίπτωση που η βαθμολογία ενός σκακιστή υπολογιστεί κάτω από 800 βαθμούς, τότε η βαθμολογία του θεωρείται και αναγράφεται ως 800 βαθμοί.

3.7.            Ένας σκακιστής χαρακτηρίζεται αβαθμολόγητος στις ακόλουθες περιπτώσεις:

3.7.1.            Έχει εγγραφεί στο μητρώο της ΕΣΟ εντός της βαθμολογικής περιόδου.

3.7.2.            Τα κατατεθέντα αποτελέσματά του δεν επαρκούν για τον υπολογισμό της πρώτης βαθμολογίας. Με τη λήξη της βαθμολογικούς περιόδου, τα αποτελέσματα αυτά δεν χάνονται, αλλά συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της πρώτης βαθμολογίας στην επόμενη περιόδου. Τα ανεπαρκή σε αριθμό αποτελέσματα διατηρούνται μέχρι να αξιολογηθεί ο σκακιστής για πρώτη φορά.

3.8.            Οι αβαθμολόγητοι σκακιστές περιλαμβάνονται στους πίνακες της ΕΣΟ με την ένδειξη ΧΒ.

3.9.            Σε περίπτωση που ένας αβαθμολόγητος σκακιστής έχει διεθνή βαθμολογία FIDE, τότε κατόπιν γραπτού αιτήματος στην ΕΣΟ, το διεθνές ELO του σκακιστή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους υπολογισμούς του εθνικού συστήματος αξιολόγησης.

3.10.            Για τους αλλοδαπούς σκακιστές, μόνιμους κατοίκους εξωτερικού, που συμμετέχουν περιστασιακά σε διοργανώσεις με εθνική αξιολόγηση, χρησιμοποιείται το διεθνές ELO τους.

3.11.            Για τους αλλοδαπούς σκακιστές που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα κι έχουν δελτίο στην ΕΣΟ, ισχύει ό,τι και για τους Έλληνες σκακιστές.

3.12.            Έλληνες σκακιστές που συμμετέχουν σε τουρνουά του εξωτερικού μπορούν να ζητήσουν με γραπτό αίτημά τους στην ΕΣΟ, τον συνυπολογισμό  των εκεί αποτελεσμάτων τους στην Εθνική τους βαθμολογία. Για τον υπολογισμό θα χρησιμοποιηθούν οι τρέχοντες βαθμοί ΕΣΟ για τους ίδιους και το διεθνές ELO για τους αλλοδαπούς αντιπάλους τους.

3.13.            Ένας αβαθμολόγητος σκακιστής αποκτά την πρώτη του βαθμολογία εφόσον:

3.13.1.            Επιτύχει την πρώτη του ισοπαλία ή νίκη έναντι ενός βαθμολογημένου σκακιστή.

3.13.2.            Συμπληρώσει τουλάχιστον 4 επιπλέον παιχνίδια (μετά την πρώτη του ισοπαλία ή νίκη) έναντι βαθμολογημένων σκακιστών ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

3.14.            Με τη λήξη της βαθμολογικής περιόδου, εφόσον ο αβαθμολόγητος σκακιστής τηρεί τις παραπάνω προϋποθέσεις, όλα τα κατατεθέντα αποτελέσματά του συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της πρώτης βαθμολογίας του.

3.15.            Ουδείς σκακιστής θεωρείται αβαθμολόγητος άπαξ και συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του άρθρου 3.13.

3.16.            Το μέγιστο κέρδος ενός σκακιστή σε μια βαθμολογική περίοδο μπορεί να είναι το πολύ 700 βαθμοί, μετά τον συνυπολογισμό στο κέρδος των επιδοτούμενων βαθμών σύμφωνα με την παράγραφο 5.

      4.            Μέθοδος υπολογισμού

4.1.            Η πρώτη βαθμολογία Rf ενός σκακιστή υπολογίζεται ως εξής:

4.1.1.            Ra = ο μέσος όρος βαθμολογίας των αντιπάλων.

4.1.2.            Rf  = Ra αν το ποσοστό επιτυχίας του στα πρώτα παιχνίδια του είναι 50%.

4.1.3.            Rf = Ra + 20 για κάθε μισό πόντο (σκορ) άνω του 50%.

4.1.4.            Rf = Ra + dp όπου το dp ορίζεται στον πίνακα 7.1 μετατροπής του ποσοστού επιτυχίας ‘p’ σε διαφορά βαθμών αξιολόγησης dp.

4.2.            Κατά τον υπολογισμό της πρώτης βαθμολογίας, παιχνίδια μεταξύ ενός αβαθμολόγητου κι ενός βαθμολογημένου σκακιστή δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό της βαθμολογίας του βαθμολογημένου σκακιστή.

4.3.            Το βαθμολογικό κέρδος (ή απώλεια) από ένα παιχνίδι μεταξύ δύο βαθμολογημένων σκακιστών υπολογίζεται από τον τύπο:

4.3.1.            ΔR = σκορ – PD

4.3.1.1.            Για κάθε παιχνίδι το σκορ είναι 1 ή 0.5 ή 0

4.3.1.2.            Το PD ορίζεται στον πίνακα 7.2 βάσει της διαφοράς βαθμολογίας των δύο σκακιστών. Σε περίπτωση που η διαφορά βαθμολογίας δύο αντιπάλων είναι μεγαλύτερη από 400 βαθμούς, τότε χρησιμοποιούνται τιμές PD που αντιστοιχούν για διαφορά 400 βαθμών.

4.3.2.            Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για όλα τα παιχνίδια εντός της βαθμολογικής περιόδου, η νέα βαθμολογία του σκακιστή προκύπτει από τον τύπο: Rn = Ro + (ΣΔR x K)

4.3.3.            Τα ΔR και ΣΔR υπολογίζονται με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων.

4.3.4.            Το Rn στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο. Το δεκαδικό μέρος 0,5 στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

4.4.            Ο συντελεστής ανάπτυξης Κ ορίζεται ως εξής:

4.4.1.            Κ = 40, για τους σκακιστές με τρέχουσα βαθμολογία ΕΣΟ από 800 έως 1400 βαθμούς.

4.4.2.            Κ = 30, για τους σκακιστές με τρέχουσα βαθμολογία ΕΣΟ από 1401 έως 1800 βαθμούς.

4.4.3.            Κ = 20, για τους σκακιστές με τρέχουσα βαθμολογία ΕΣΟ από 1801 έως 2400 βαθμούς.

4.4.4.            Κ = 10, για τους σκακιστές με τρέχουσα βαθμολογία ΕΣΟ άνω των 2401 βαθμών.

4.4.5.            Ο συντελεστής Κ σταθεροποιείται για σκακιστές που ξεπέρασαν το 2400.

      5.            Βαθμολογική επιδότηση

5.1.            Οι σκακιστές κάτω των 14 ετών με τελικό βαθμό αξιολόγησης μικρότερο ή ίσο του 1600, δικαιούνται βαθμολογικής επιδότησης 30 βαθμών ανά περίοδο, σε περίπτωση που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον 3 παρτίδες εντός της βαθμολογικής περιόδου ακόμα κι αν οι παρτίδες αυτές δεν έχουν αξιολογηθεί λόγω αβαθμολόγητου αντιπάλου.

5.2.            Με αναλυτική απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ ύστερα από κοινή εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής και της Επιτροπής Τίτλων & Αξιολόγησης ή, σε επείγουσα περίπτωση, των προέδρων των Επιτροπών, μπορεί να ορίζεται πρόσθετη επιδότηση για συγκεκριμένες διοργανώσεις.

      6.            Ενστάσεις

6.1.            Ενστάσεις για τη διόρθωση βαθμών αξιολόγησης υποβάλλονται από τα σωματεία των ενδιαφερόμενων σκακιστών μέχρι 1 μήνα μετά την ανακοίνωση του πίνακα βαθμολογίας, με καταβολή παραβόλου 30 ευρώ ανά ενιστάμενο σκακιστή και σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες υποβολής ενστάσεων που ισχύουν για αγωνιστικές εκδηλώσεις.

6.2.            Κατά την έκδοση των βαθμολογικών πινάκων αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία, πέραν της οποίας ενστάσεις δεν γίνονται αποδεκτές.

6.3.            Ενστάσεις που δεν είναι τεκμηριωμένες δεν θα εξετάζονται και θα απορρίπτονται εξαρχής.

6.4.            Ο ενιστάμενος θα θεωρείται ότι έχει δικαιωθεί και θα του επιστρέφεται το παράβολο στις εξής περιπτώσεις:

6.4.1.            Εφόσον η ένσταση αφορά τη μη συμπερίληψη έγκυρων αποτελεσμάτων τουρνουά που έχουν κατατεθεί έγκαιρα στη γραμματείς της ΕΣΟ.

6.4.2.            Εφόσον αποδειχτεί ότι η ένσταση αφορά τεχνικό σφάλμα της μηχανογράφησης και συγκεκριμένα: σφάλμα λογισμικού, εσφαλμένη ερμηνεία κανονισμού, εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων.

6.4.3.            Όταν μετά την εξέταση της ένστασης προκύπτει θετική δια;φορά βαθμών μεγαλύτερη από το διπλάσιο του συντελεστή ανάπτυξης Κ του ενιστάμενου (δηλαδή για Κ = 40 μεγαλύτερη από 80 βαθμούς, για Κ = 30 μεγαλύτερη από 60 βαθμούς, για Κ = 20 μεγαλύτερη από 40 βαθμούς και για Κ = 10 μεγαλύτερη από 20 βαθμούς).

6.4.4.            Όταν μετά την εξέταση της ένστασης αβαθμολόγητου σκακιστή προκύπτει βαθμός αξιολόγησης

6.5.            Ρητά ορίζεται ότι ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ λόγω δικαίωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα η εσφαλμένη ή ελλιπής αναφορά αποτελεσμάτων από τους οργανωτές ή τους διαιτητές των αγώνων..

      7.            Πίνακες μετατροπής

7.1.            Πίνακας μετατροπής του του ποσοστού επιτυχίας p,σε διαφορά βαθμών αξιολόγησης  dp

p

dp

p

dp

p

dp

p

dp

p

dp

p

dp

1.0

800

.83

273

.66

117

.49

-7

.32

 -133

.15

-296

.99

677

.82

262

.65

110

.48

-14

.31

 -141

.14

-309

.98

589

.81

251

.64

102

.47

-21

.30

 -149

.13

-322

.97

538

.80

240

.63

95

.46

-29

.29

 -158

.12

-336

.96

501

.79

230

.62

87

.45

-36

.28

 -166

.11

-351

.95

470

.78

220

.61

80

.44

-43

.27

 -175

.10

-366

.94

444

.77

211

.60

72

.43

-50

.26

 -184

.09

-383

.93

422

.76

202

.59

65

.42

-57

.25

 -193

.08

-401

.92

401

.75

193

.58

57

.41

-65

.24

 -202

.07

-422

.91

383

.74

184

.57

50

.40

-72

.23

 -211

.06

-444

.90

366

.73

175

.56

43

.39

-80

.22

 -220

.05

-470

.89

351

.72

166

.55

36

.38

-87

.21

 -230

.04

-501

.88

336

.71

158

.54

29

.37

-95

.20

 -240

.03

-538

.87

322

.70

149

.53

21

.36

-102

.19

 -251

.02

-589

.86

309

.69

141

.52

14

.35

-110

.18

 -262

.01

-677

.85

296

.68

133

.51

7

.34

-117

.17

 -273

.00

-800

.84

284

.67

125

.50

0

.33

-125

.16

 -284

 

7.2.            Πίνακας μετατροπής της διαφοράς βαθμών αξιολόγησης D, σε ποσοστό βαθμολογικής επιτυχίας PD, για τον σκακιστή με την υψηλότερη βαθμολογία H, και τον σκακιστή με χαμηλότερη βαθμολογία L, αντίστοιχα.

D PD   D PD   Rtg Dif H L Rtg Dif H L 0-3 .50 .50  198-206 .76 .24 4-10 .51 .49  207-215 .77 .23 11-17 .52 .48  216-225 .78 .22 18-25 .53 .47  226-235 .79 .21 26-32 .54 .46  236-245 .80 .20 33-39 .55 .45  246-256 .81 .19 40-46 .56 .44  257-267 .82 .18 47-53 .57 .43  268-278 .83 .17 54-61 .58 .42  279-290 .84 .16 62-68 .59 .41  291-302 .85 .15 69-76 .60 .40  303-315 .86 .14 77-83 .61 .39  316-328 .87 .13 84-91 .62 .38  329-344 .88 .12 92-98 .63 .37 345-357 .89 .11 99-106 .64 .36 358-374 .90 .10 107-113 .65 .35 375-391 .91 .09 114-121 .66 .34 392-411 .92 .08 122-129 .67 .33 412-432 .93 .07 130-137 .68 .32 433-456 .94 .06 138-145 .69 .31 457-484 .95 .05 146-153 .70 .30 485-517 .96 .04 154-162 .71 .29 518-559 .97 .03 163-170 .72 .28 560-619 .98 .02 171-179 .73 .27 620-735 .99 .01 180-188 .74 .26 > 735 1.0 .00 189-197 .75 .25      

 

      8.            Μεταβατική διάταξη (πριν από την πρώτη εφαρμογή, Ιανουάριος 2015)

8.1.            Για όσους έχουν ήδη απόδοση πάνω από 1000 σε 5-9 παρτίδες θα θεωρηθεί αυτή η απόδοσή τους ως σταθεροποιημένο αρχικό έλο τους.

8.2.            Για όσους έχουν απόδοση πάνω από 1000 σε λιγότερες από 5 παρτίδες, θα θεωρηθεί απόδοση 1000 για όσες παρτίδες τους λείπουν μέχρι να συμπληρωθούν οι πέντε και θα εμφανίζονται με το έλο αυτό ως σταθεροποιημένο αρχικό.

8.3.            Οι υπόλοιποι θα εμφανίζονται με σταθεροποιημένο ό,τι έλο έχουν και εμφανίζεται στον ισχύοντα πίνακα.

 

ΑΘΗΝΑ 07.10.2014 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Tue, 10/07/2014 - 16:05

Η ΕΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 27.9.2014. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

ΑΘΗΝΑ 01.10.2014 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Tue, 10/07/2014 - 16:00

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

 

Αθήνα, 01.10.2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στις 27 Σεπτεμβρίου έγινε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με θέμα τον προϋπολογισμό του 2015.  Το ΔΣ εισηγήθηκε το ύψος του προϋπολογισμού στις 900.000 € και μετά από συζήτηση, επί 27 παρόντων εκπροσώπων σωματείων, υπερψηφίσθηκε η εισήγηση με 24 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 1 λευκό.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ, με κυριότερες αποφάσεις τις εξής:

 

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά του ΔΣ της 02.07.2014 και της Εκτελεστικής Επιτροπής της 15.09.2014.

 

2. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των παρακάτω σωματείων για εγγραφή στην ΕΣΟ:

α. Σκακιστικός Όμιλος Ύδρας

β. Σκακιστικός Όμιλος Λαγυνών

γ. Αθλητικός Όμιλος Αγίου Νικολάου 2000 (Κρήτη)

δ. ΑΣ  ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών)

ε. Σκακιστική Ακαδημία Συκεών – Νεάπολης

στ. Σκακιστική Ακαδημία Αμπελοκήπων (ΒΟΡΡΑΣ) Θεσσαλονίκης

ζ. Αθλητικός Σύλλογος ΑΙΓΙΣ – ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ

 

3. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού Εγγραφών-Μεταγραφών, συγκροτήθηκε  η Επιτροπή Μεταγραφών της Ομοσπονδίας για τη φετινή μεταγραφική περίοδο ως εξής: πρόεδρος Στάθης Ευσταθόπουλος (αντιπρόεδρος ΕΣΟ) και μέλη οι κ.κ. Χρήστος Γκορίτσας (γεν. γραμματέας ΕΣΟ), Δημήτρης Βατσικουρίδης, Αναστασία Κουλουριώτου, Σοφία Τσιμπούλη (μέλη-φίλαθλοι).

 

4. Σύμφωνα με το άρθρο 14 περ. α του Κανονισμού Εγγραφών-Μεταγραφών, εγκρίθηκε η αίτηση μεταγραφής του Χάσκου Ευάγγελου από τον ΑΟ Ν. Φιλαδέλφειας «Ο Άτταλος» στον ΣΟ Ν. Φιλαδέλφειας.

 

5. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα του σκακιστή Σεργεντάνη Αθανάσιου (ΣΕ Κορινθίων «Ο Τιμολέων») για εγγραφή στο μητρώο προπονητών.

 

6.  Έπειτα από τις εξηγήσεις που έδωσαν και οι δύο πλευρές και την ανάκληση εκφράσεων και χαρακτηρισμών από πλευράς των αθλητών του ΣΟ Αγίας Βαρβάρας για τα γεγονότα που φέρονται ότι έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του αγώνα Β΄ τοπικής κατηγορίας Αττικής 2014 ΣΟ Αγίας Βαρβάρας – ΕΠΑΣ Πεύκης «Αριστοτέλης» στις 26.01.2014, το ΔΣ θεώρησε το θέμα λήξαν.

 

7. Αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΕΣΟ σε κοινοτικά προγράμματα, που ενδέχεται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση (ECU) και εξουσιοδοτήθηκε ο κ. Β. Βιδάλης να παρακολουθεί την εξέλιξή τους.        

 

            8.  Εγκρίθηκε η συμμετοχή του εφόρου ανάπτυξης κ. Χατζόπουλου σε συνέδριο για το σχολικό σκάκι, που θα γίνει στο Ερεβάν της Αρμενίας 16 – 18 Οκτωβρίου 2014.

 

9.  Τέθηκε υπό την αιγίδα της ΕΣΟ ο πανελλήνιος διαγωνισμός σκακιστικού σκίτσου, που θα γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στα Καλάβρυτα.

 

          10. Εγκρίθηκε ο νέος ειδικός κανονισμός υπολογισμού των εθνικών βαθμών αξιολόγησης που εισηγήθηκε η επιτροπή τίτλων και αξιολόγησης, και θα ισχύσει από το 1ο εξάμηνο του 2015. Ο νέος κανονισμός θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

11.  Η τελική φάση του 7ου πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος παίδων – κορασίδων μέχρι 16 ετών θα πραγματοποιηθεί στο Βραχάτι Κορινθίας στο ξενοδοχείο ΑΛΚΥΩΝ 5* από 12 έως 14/12/2014, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΣ Περιστερίου, που κρίθηκε ότι είναι η καλύτερη από τις προτάσεις που υπήρξαν. H σχετική προκήρυξη έχει ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

 

12. Σχετικά με τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών του 2014, γίνεται προσπάθεια για την εξεύρεση συνδιοργανωτών.  Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προτάσεις για τη διεξαγωγή των αγώνων μέσα στη χρονιά, τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν στο 2015.

 

         13. Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας για το 2015, όπως έχει  ήδη ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

 

14. Αποφασίστηκε, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΟ Καβάλας, οι αγώνες των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων εφήβων-νεανίδων μέχρι 18 ετών και νέων ανδρών-νέων γυναικών μέχρι 20 ετών του 2015, να πραγματοποιηθούν στην Καβάλα.  Συγκεκριμένα, οι αγώνες θα γίνουν στο ξενοδοχείο LUCY στο διάστημα 2-8/1/2015.

 

         15.  Εγκρίθηκε η γενική οδηγία της ΚΕΔ.  Ως προς τον κανονισμό διεξαγωγής σεμιναρίων διαιτησίας, η ΚΕΔ θα τον αναρτήσει στην ιστοσελίδα της  για παρατηρήσεις και σχετική διαβούλευση.  Επιπλέον, με αφορμή σχετική επιστολή της ΚΕΔ για το γεγονός ότι αρκετοί διοργανωτές διεθνών τουρνουά και γενικά διοργανώσεων πανελλήνιας εμβέλειας ορίζουν διαιτητές χωρίς προηγουμένως να έχουν ζητήσει την άδειά της, αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς τους διοργανωτές για την τήρηση των κανονισμών, για τους εξής λόγους:  η τακτική αυτή αντιβαίνει των κανονισμών, αναιρεί τον κύριο ρόλο της ΚΕΔ και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στις διαδικασίες προαγωγής, αξιολόγησης και ελέγχου των διαιτητών.

 

         16. ΄Εγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν οι παρακάτω συμμετοχές αθλητών σε δ.τ. στο εξωτερικό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ:

α. Χρήστος Ζυγούρης, Ιουλία Μάκκα – Millionaire Chess Open – Λας Βέγκας 9-13/10

β. Ιουλία Μάκκα – Open Championship of the Czech Repuclic in Rapid Chess –

Παρντούμπιτσε Τσεχίας 15-16/7,  Riga Technical University Open 2014 –

Ρίγα Λεττονίας 15-24/8, 16th Festival Scacchistico Internazionale di Trieste open A –

Τεργέστη Ιταλίας 30/8-6/9, ΧΙΙ Festival Scacchistico Internazionale «Citta Di Amantea»-

Αμαντέα Ιταλίας 7-14/9

γ. Λυμπερτού Μυρσίνη -16th Festival Scacchistico Internazionale di Trieste open Β –

Τεργέστη Ιταλίας 30/8-6/9

δ. Αντώνιος Ξυλογιαννόπουλος, Δημήτριος Καραουλάνης – Olomouc Chess Summer

2014, (C-FIDE open) και 1st Summer Prague Open (A) – Πράγα 9-16/8,

ε. Δέσποινα Σερεφίδου – 16ο ανοιχτό τουρνουά – Βαρκελώνη 22-31/8

στ. Θανάσης Μητραντζάς – 1st Summer Prague Open (A) – Πράγα 9-16/8 

 

17. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε η εισήγηση του εφόρου εθνικών ομάδων Μ. Καλοσκάμπη, σύμφωνα με την οποία θεσπίζονται κριτήρια για τη σύνθεση των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, ως εξής:

 

Ι.  Ανδρική Ομάδα

1)      διεθνές elo >= 2600 (για ενεργούς σκακιστές)

2)      πρωταθλητής Ελλάδας

3)      οι υπόλοιποι με τα παρακάτω κριτήρια :

α) πρωτάθλημα Ελλάδας, θέση και ποσοστό >= 50%

β) elo – τίτλοι

4)      πρόταση αρχηγού-προπονητή για έναν σκακιστή, χωρίς να είναι απαραίτητο

 

ΙΙ. Γυναικεία Ομάδα

1)      διεθνές elo >= 2300 (για ενεργές σκακίστριες)

2)      πρωταθλήτρια Ελλάδας

3)      οι υπόλοιπες με τα παρακάτω κριτήρια:

α) πρωτάθλημα Ελλάδας, θέση και ποσοστό >= 50%

β) elo – τίτλοι

4)      πρόταση αρχηγού-προπονητή για μία σκακίστρια, χωρίς να είναι απαραίτητο

 

Τα προαναφερόμενα κριτήρια θα εφαρμοστούν για τον ορισμό των εθνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στο πανευρωπαϊκό ομαδικό πρωτάθλημα του 2015. Λεπτομέρειες όπως ο ορισμός περιόδου αξιολόγησης για το διεθνές elo, ο απαιτούμενος αριθμός παρτίδων κλπ., θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη συνεδρίαση.

 

18. Για τη μείωση του κόστους εκτύπωσης διαφόρων εντύπων που μέχρι σήμερα διέθετε η ΕΣΟ, αποφασίστηκε η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, απ΄ όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα αναπαράγουν για  χρήση τους.

 

19.  Αποφασίστηκε η κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων των 29 που μετακινήθηκαν για να αγωνιστούν στην τελική φάση του πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας.  Το σύνολο του ποσού ανέρχεται στις 21.145 € , εξοικονομήθηκε από τα ίδια έσοδα της Ομοσπονδίας για το 2014 και θα δοθεί εφόσον υπάρχει ταμειακή ρευστότητα.  Η κατανομή ανά σωματείο έχει ως εξής:

 

ΑΕΚ 300,00 €, ΑΟ «Ζήνων» Γλυφάδας 300,00 €, ΑΟ «Κύδων» Χανίων 1.620,00 €, ΑΟ «Λατώ» Αγίου Νικολάου 1.620,00 €, ΑΣ Παπάγου 300,00 €, ΕΟΑΟ Νικαίας «Ο Φυσιολάτρης» 300,00 €, Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης 765,00 €, Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας 815,00 €, ΜΑΠΟ «Κεραυνός» Ωραιοκάστρου 765,00 €, ΜΓΣ «Εθνικός» Αλεξανδρούπολης 1.220,00 €, ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» 315,00 €, ΟΦΗ 1.620,00 €, Όμιλος Φίλων Σκακιού Καβάλας 1.000,00 €, Πανελλήνιος ΓΣ 300,00 €, Πανιώνιος ΓΣ 300,00 €, Πειραϊκός ΟΣ 300,00 €, ΠΣ Περιστερίου 300,00 €, ΣΟ Κορυδαλλού 300,00 €, Σκακ. Ακαδ. Κορινθίας «Αργοναύτης» 180,00 €, Σκακ. Ακαδ. Χανίων 1.620,00 €, Σκακιστική Άνοιξη 300,00 €, ΣΜΣ Ελευσίνας 300,00 €, ΣΟ Αιγάλεω 300,00 €, ΣΟ Ηρακλείου 1.620,00 €, ΣΟ Ικαρίας «Ι. Τζελεπής» 1.620,00 €, ΣΟ Καβάλας 1.000,00 €, ΣΟ Πολίχνης 765,00 €, ΣΟ Πτολεμαϊδας «Ο Πτολεμαίος» 700,00 €, ΦΟ Νέων Ηρακλείου Αττικής-Επικοινωνία 300,00 €.

 

Pages