Ε.Σ.Ο.

Subscribe to Ε.Σ.Ο. feed
Greek Chess Federation
Updated: 3 hours 37 min ago

Online διάλεξη με θέμα Anticheating

Tue, 09/27/2016 - 10:22

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία διοργανώνει online διάλεξη με θέμα Anticheating και εφαρμογή μέτρων από διοργανωτές και διαιτητές. Η διάλεξη θα γίνει  την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 19:00 – 22:00. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν στο email που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Εισηγητής θα είναι Πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας της FIDE και καθηγητής διαιτησίας FIDE ΙΑ Τάκης Νικολόπουλος με βοηθό τον καθηγητή διαιτησίας FIDE ΙΑ Μιχάλη Πρεβενιό.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαιτείται προεγγραφή εδώ

Η πλατφόρμα της online διάλεξης δέχεται μέχρι 50 συμμετοχές. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν online (είτε λόγω χρονικού περιορισμού είτε λόγω υπέρβασης του ορίου των 50 συμμετοχών), η διάλεξη θα είναι διαθέσιμη μαγνητοσκοπημένη, ελεύθερα με προεγγραφή.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 14-16-18 ΕΤΩΝ

Tue, 09/20/2016 - 14:14

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ξεκινούν στο Χαντί Μανσίσκ της Ρωσίας τα παγκόσμια ατομικά πρωταθλήματα παίδων – κορασίδων, εφήβων – νεανίδων  14, 16 και 18 ετών. Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν μετά από 11 γύρους στις 3 Οκτωβρίου.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν οι:

 • Γιάννης Καλογερής (πρωτάθλημα εφήβων μέχρι 18 ετών)
 • Σταυρούλα Τσολακίδου (πρωτάθλημα νεανίδων μέχρι 18 ετών)
 • Αργυρώ Πετράκη (πρωτάθλημα κορασίδων μέχρι 16 ετών)

Συνοδός – προπονητής θα είναι ο GM Θάνος Μαστροβασίλης.

Την προσπάθεια της Σταυρούλας Τσολακίδου υποστηρίζει χορηγικά η COSMOTE.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης:

http://chess.ugramegasport.ru/

Αήττητη η εθνική ομάδα ανδρών στην 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα !

Thu, 09/15/2016 - 11:12

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 13/9 η 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από 2 έως 13/9. Η Σκακιστή Ολυμπιάδα αποτελεί για το σκάκι τη σπουδαιότερη διοργάνωση σε επίπεδο εθνικών ομάδων τόσο από άποψη συμμετοχών (στους αγώνες συμμετείχαν 836 σκακιστές από 170 χώρες στους άνδρες και 662 σκακίστριες από 130 χώρες στις γυναίκες), όσο και από άποψη δυναμικότητας αφού για άλλη μια φορά συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι σκακιστές και σκακίστριες προεξεχόντων των 2 παγκόσμιων πρωταθλητών: του Νορβηγού Μάγκνους Κάρλσεν στους άνδρες και της Κινέζας Χου Γιφάν στις γυναίκες.

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η εθνική μας ομάδα στους άνδρες σημειώνοντας 15 βαθμούς με 4 νίκες και 7 ισοπαλίες. Η εθνική μας, μαζί με την ομάδα των ΗΠΑ που κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο, ήταν οι μόνες ομάδες που τερμάτισαν αήττητες στους αγώνες!

Οι ΗΠΑ με 20 βαθμούς κατάκτησαν την 1η θέση και το χρυσό μετάλλιο ενώ η Ουκρανία με τους ίδιους βαθμούς ήρθε τελικά 2η σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας. Η Ρωσία με 18 βαθμούς κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.

Με την εθνική μας που ισοβάθμησε στις θέσεις 11 έως 23 σε σύνολο 170 ομάδων, αγωνίστηκαν οι: Παπαϊωάννου Γιάννης, Μαστροβασίλης Δημήτρης, Μπανίκας Χρήστος, Μαστροβασίλης Θάνος και Χαλκιάς Στέλιος.

Στις γυναίκες η ομάδα της Κίνας με 20 βαθμούς κατάκτησε την 1η θέση με την Πολωνία και την Ουκρανία να ακολουθούν στην 2η και 3η θέση αντίστοιχα.

Η εθνική μας ομάδα γυναικών αποτελούμενη από τις: Τσολακίδου Σταυρούλα,  Παυλίδου Κατερίνα, Αβραμίδου Αναστασία, Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη και Κουβάτσου Μαρία, συγκέντρωσε 12 βαθμούς και ισοβάθμησε στις θέσεις 44 έως 58 σε σύνολο 134 ομάδων.

Συνοδός – προπονητής για τους άνδρες ήταν ο GM Σπύρος Καπνίσης και για τις γυναίκες η WGM Άννα-Μαρία Μπότσαρη. Αρχηγός αποστολής ο έφορος εθνικών ομάδων Μιχάλης Καλοσκάμπης.

Αναλυτικές πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, φωτογραφικό υλικό κλπ στην ιστοσελίδα http://www1.bakuchessolympiad.com

Κατάλογος σωματείων – αντιπροσώπων με δικαίωμα συμμετοχής στη ΓΣ της 23ης ή 24ης Σεπτεμβρίου 2016

Mon, 09/12/2016 - 11:24

Η ΕΣΟ ανακοινώνει τον κατάλογο των σωματείων – αντιπροσώπων με δικαίωμα συμμετοχής στη ΓΣ της 23ης  ή 24ης Σεπτεμβρίου 2016. Για να δείτε τον κατάλογο πατήστε εδώ.

42η Σκακιστική Ολυμπιάδα – Μπακού 1-14/9/2016

Wed, 08/31/2016 - 15:45

 

 

Αναχωρεί σήμερα για το Μπακού η ελληνική αποστολή που θα πάρει μέρος στην 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 11 γύρους από 2 έως 13 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθούν στο εντυπωσιακό Crystal Hall της πρωτεύουσας του Αζερμπαϊτζάν.

 

 

 

Οι εθνικές μας ομάδες αποτελούνται (με αλφαβητική σειρά) από τους:
Άνδρες

 1. Μαστροβασίλης Δημήτρης,
 2. Μαστροβασίλης Θάνος,
 3. Μπανίκας Χρήστος,
 4. Παπαϊωάννου Γιάννης,
 5. Χαλκιάς Στέλιος.

Γυναίκες

 1. Αβραμίδου Αναστασία,
 2. Κουβάτσου Μαρία,
 3. Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη,
 4. Παυλίδου Κατερίνα,
 5. Τσολακίδου Σταυρούλα.

Συνοδός – προπονητής για τους άνδρες θα είναι ο GM Σπύρος Καπνίσης και για τις γυναίκες η WGM Άννα-Μαρία Μπότσαρη. Αρχηγός αποστολής ο έφορος εθνικών ομάδων Μιχάλης Καλοσκάμπης.

Στην Ολυμπιάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή 176 χώρες στους άνδρες και 138 χώρες στις γυναίκες.

Αναλυτικές πληροφορίες, ζωντανή μετάδοση παρτίδων, αποτελέσματα, βαθμολογίες, φωτογραφικό υλικό κλπ στην ιστοσελίδα http://www1.bakuchessolympiad.com//

 

Χάλκινο μετάλλιο για τη Σταυρούλα στο πανευρωπαϊκό κορασίδων μέχρι 16 ετών

Mon, 08/29/2016 - 12:24

 

Ένα ακόμη μετάλλιο χάρισε στο ελληνικό σκάκι η Σταυρούλα Τσολακίδου με την ολοκλήρωση του πανευρωπαϊκού ατομικού πρωταθλήματος κορασίδων μέχρι 16 ετών, που διεξήχθη από τις 18 μέχρι 27 Αυγούστου στην Πράγα. Με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες κατέλαβε την 3η θέση στην κατηγορία κορασίδων μέχρι 16 ετών, στην οποία πήραν μέρος 93 σκακίστριες από 42 χώρες.

Την προσπάθεια της WGM  Στ. Τσολακίδου υποστηρίζει χορηγικά η COSMOTE.

 

 

Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και η Αναστασία Αβραμίδου, καταλαμβάνοντας την 5η θέση με 6 ½ βαθμούς στην ίδια κατηγορία αγώνων.

Τα δύο κορίτσια αποτελούν βασικά στελέχη της εθνικής ομάδας γυναικών που θα πάρει μέρος στην Σκακιστική Ολυμπιάδα στο Μπακού το αμέσως επόμενο διάστημα (1-14/9/2016).

Σε όλα τα πρωταθλήματα (8 έως 18 ετών) συμμετείχαν 28 σκακιστές και σκακίστριές μας. Την ελληνική αποστολή συνόδευσαν οι προπονητές  Κώστας Τσαρουχάς και  Χρήστος Μπούσιος.

Περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικά αποτελέσματα, βαθμολογίες και φωτογραφικό υλικό από τους αγώνες στην ιστοσελίδα http://www.eycc2016.eu/

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΝΟΡΜΑΣ FIDE ARBITER

Fri, 07/29/2016 - 10:35

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΝΟΡΜΑΣ FIDE ARBITER

Ο Α.Μ.Ο. «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» Θεσσαλονίκης και η Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) και την Επιτροπή Διαιτησίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), διοργανώνουν Σεμινάριο Διαιτησίας για την απόκτηση νόρμας Διαιτητή FIDE (FIDE Arbiter).

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί το διάστημα 3 με 9 Οκτώβρη 2016 στη Θεσσαλονίκη, στο εντευκτήριο του συλλόγου Α.Μ.Ο. «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» και εισηγητής θα είναι ο Διεθνής Διαιτητής και Καθηγητής Διαιτησίας FIDE Βύρων Τσορμπατζόγλου, με βοηθούς το Διεθνή Διαιτητή Πρόδρομο Γεροντόπουλο και τον Διαιτητή FIDE Ιωάννη Χριστοφορίδη .

Για περισσότερες πληροφορίες :   http://www.fide.com/component/content/article/15-chess-news/9756-fide-arbiters-seminar-in-thessaloniki-greece.html

Για δηλώσεις συμμετοχής στο email: [email protected]   :  Βύρων Τσορμπατζόγλου.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016

Tue, 07/19/2016 - 09:42

Για να διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση και να κάνετε download τον πίνακα εθνικών βαθμών αξιολόγησης του B΄ εξαμήνου του 2016 πατήστε εδώ.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2016

Tue, 07/19/2016 - 09:37

Η ΕΣΟ δημοσιεύει (στην ιστοσελίδα της www.chessfed.gr) τον πίνακα των εθνικών βαθμών αξιολόγησης του B΄ εξαμήνου του 2016. Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό τους έχουν συμπεριληφθεί τα τουρνουά που εστάλησαν προς αξιολόγηση στην ΕΣΟ ως και τις 30 Μαΐου 2016.

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για τη διόρθωση των βαθμών αξιολόγησης υποβάλλονται από τα σωματεία των ενδιαφερόμενων σκακιστών μέχρι και τις  18/8/2016, με καταβολή παραβόλου ύψους 30 ευρώ ανά ενιστάμενο σκακιστή/σκακίστρια και σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες υποβολής ενστάσεων που ισχύουν για αγωνιστικές εκδηλώσεις και τα όσα ορίζονται στον Ειδικό Κανονισμό υπολογισμού των εθνικών βαθμών αξιολόγησης (άρθρο 6):

6.3.  Ενστάσεις που δεν είναι τεκμηριωμένες δεν θα εξετάζονται και θα απορρίπτονται εξαρχής.

6.4.    Ο ενιστάμενος θα θεωρείται ότι έχει δικαιωθεί και θα του επιστρέφεται το παράβολο στις εξής περιπτώσεις:

6.4.1. Εφόσον η ένσταση αφορά τη μη συμπερίληψη έγκυρων αποτελεσμάτων τουρνουά που έχουν κατατεθεί έγκαιρα στη γραμματείς της ΕΣΟ.

6.4.2. Εφόσον αποδειχτεί ότι η ένσταση αφορά τεχνικό σφάλμα της μηχανογράφησης και συγκεκριμένα: σφάλμα λογισμικού, εσφαλμένη ερμηνεία κανονισμού, εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων.

6.4.3. Όταν μετά την εξέταση της ένστασης προκύπτει θετική διαφορά βαθμών μεγαλύτερη από το διπλάσιο του συντελεστή ανάπτυξης Κ του ενιστάμενου (δηλαδή για Κ = 40 μεγαλύτερη από 80 βαθμούς, για Κ = 30 μεγαλύτερη από 60 βαθμούς, για Κ = 20 μεγαλύτερη από 40 βαθμούς και για Κ = 10 μεγαλύτερη από 20 βαθμούς).

6.4.4. Όταν μετά την εξέταση της ένστασης αβαθμολόγητου σκακιστή προκύπτει βαθμός αξιολόγησης

6.5.  Ρητά ορίζεται ότι ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ λόγω δικαίωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα η εσφαλμένη ή ελλιπής αναφορά αποτελεσμάτων από τους οργανωτές ή τους διαιτητές των αγώνων..

Για τη διόρθωση των στοιχείων των αθλητών σας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, κατηγορία κλπ) καθώς και για τη διαγραφή από τους πίνακες αθλητών που απεβίωσαν, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως.

Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για τον υπολογισμό των εθνικών βαθμών αξιολόγησης του Α΄ εξαμήνου του 2017 είναι η 30/11/2016. Τουρνουά που θα σταλούν στη γραμματεία της ΕΣΟ μετά τις 30/11/2016 θα αξιολογηθούν στον πίνακα του Β΄ εξαμήνου του 2017.

 

κατεβάστε τα νέα ELO σε μορφή zip εδώ

κατεβάστε τα νέα ELO σε μορφή αρχείου Excel εδώ

Για την αναζήτηση ELO με βάση τον σύλλογο ή τον παίκτη κάντε κλικ εδώ

19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2016)

Tue, 07/12/2016 - 14:46

Αριθ. Πρωτ. 96969/12-7-2016

 

19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (2016)

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ε.Σ.Ο. προκηρύσσει το  19ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών  που θα ενσωματωθεί στο 24ο Διεθνές Τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 2016  και θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 25 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2016  στη Νίκαια.  

 

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Τα κριτήρια κατάταξης, ισοβαθμίας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια διεξαγωγής που δεν αναφέρεται στην παρούσα προκήρυξη, καθορίζονται από την προκήρυξη 24ου Διεθνούς Τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».

Η πρώτη Ελληνίδα στην γενική κατάταξη του Α΄ ομίλου ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια του 19ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος Γυναικών.

 

 1. ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Οι τρεις πρώτες Ελληνίδες του 19ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος Γυναικών προκρίνονται για το 38ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το 2017.

 

 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Οι Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα της περιοχής τους  μέχρι και τις 15/8/2016..

Το δικαίωμα συμμετοχής, το σύστημα αγώνων, καθώς και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες ορίζονται σύμφωνα με τις προκηρύξεις των ενώσεων και τ. επιτροπών που θα αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.

 

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας τους μέχρι και τις 24/8/2016 απευθείας στους διοργανωτές του 24ου Διεθνούς Τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 2016  με παράλληλη γραπτή κοινοποίηση στην ΕΣΟ.  Σε αντίθετη περίπτωση χάνουν το δικαίωμα πρόκρισης και η Ε.Σ.Ο. αποφασίζει για την αναπλήρωση τους ή όχι. Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής υποχρεούνται να στείλουν στην ΕΣΟ μέχρι τις 24/08/2016 τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής.

Διευκρινίζεται ότι πρωταθλήτρια σε κάθε Ένωση – Τ. Επιτροπή ανακηρύσσεται η πρώτη Ελληνίδα με βάση την τελική κατάταξη του αντίστοιχου ανοιχτού πρωταθλήματος.

Αναπλήρωση στις προκρίσεις των πρωταθλητριών των ανώσεων και τ.επιτροπών επιτρέπεται μέχρι και την 3η θέση των αντίστοιχων περιφερειακών πρωταθλημάτων.

Η πρωταθλήτρια κάθε Ένωσης – Τοπικής Επιτροπής απαλλάσσεται από το παράβολο συμμετοχής.

Οι πρωταθλήτριες περιοχών που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Α΄ γκρουπ (μικρός βαθμός αξιολόγησης), θα έχουν δυνατότητα επιλογής σε ποιο γκρουπ θέλουν να αγωνιστούν.

 

 1. ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

τηλ.-fax 210-4930470, κιν.6979285543 (ώρες 09:00-13:00 και 18:00-21:00),

ή στο e-mail: [email protected]

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ  

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2016)

Tue, 07/12/2016 - 14:37

Αριθ. Πρωτ.96968/12-7-2016

 

26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (2016)

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ε.Σ.Ο. προκηρύσσει το  26ο Πανελλήνιο Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα που θα ενσωματωθεί στο 24ο Διεθνές Τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 2016 και θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από 25 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2016  στη Νίκαια.

 

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Τα κριτήρια κατάταξης, ισοβαθμίας καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια διεξαγωγής που δεν αναφέρεται στην παρούσα προκήρυξη, καθορίζονται από την προκήρυξη του 24ου Διεθνούς Τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».

 

Ο πρώτος Έλληνας-ίδα  στην γενική κατάταξη του Α΄ ομίλου ανακηρύσσεται πρωταθλητής-τρια του  26ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος.

 

 1. ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Οι τρεις πρώτοι Έλληνες-ίδες του 26ου Πανελλήνιου Ανοιχτού Ατομικού Πρωταθλήματος προκρίνονται για το 67ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το 2017.

 

 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα της περιοχής τους  μέχρι και τις 15/8/2016.

Το δικαίωμα συμμετοχής, το σύστημα αγώνων, καθώς και όλες οι σχετικές λεπτομέρειες ορίζονται σύμφωνα με τις προκηρύξεις των ενώσεων και τ. επιτροπών που θα αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.

 

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του πρωταθλητή-τριας τους μέχρι και τις 24/8/2016 απευθείας στους διοργανωτές του 24ου Διεθνούς Τουρνουά «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 2016 με παράλληλη γραπτή κοινοποίηση στην ΕΣΟ.  Σε αντίθετη περίπτωση χάνουν το δικαίωμα πρόκρισης και η Ε.Σ.Ο. αποφασίζει για την αναπλήρωση τους ή όχι. Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής υποχρεούνται να στείλουν στην ΕΣΟ μέχρι τις 24/8/2016 τα αποτελέσματα του πρωταθλήματος της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής.

Διευκρινίζεται ότι πρωταθλητής-τρια σε κάθε Ένωση – Τ. Επιτροπή ανακηρύσσεται ο πρώτος Έλληνας-ίδα με βάση την τελική κατάταξη του αντίστοιχου ανοιχτού πρωταθλήματος.

Αναπλήρωση στις προκρίσεις των πρωταθλητών των ανώσεων και τ.επιτροπών επιτρέπεται μέχρι και την 3η θέση των αντίστοιχων περιφερειακών πρωταθλημάτων.

Ο πρωταθλητής-τρια κάθε Ένωσης – Τοπικής Επιτροπής απαλλάσσεται από παράβολο συμμετοχής.

Οι πρωταθλητές-τριες περιοχών που δεν έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο Α΄ γκρουπ (μικρός βαθμός αξιολόγησης), θα έχουν δυνατότητα επιλογής σε ποιο γκρουπ θέλουν να αγωνιστούν.

 1. ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα:

τηλ.-fax 210-4930470, κιν.6979285543 (ώρες 09:00-13:00 και 18:00-21:00),

ή στο e-mail: [email protected]

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

 

 

 

ΑΘΗΝΑ 11.7.2016 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Mon, 07/11/2016 - 13:30

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 05.07.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  

Το ΔΣ της ΕΣΟ συνεδρίασε στις 26.06.2016, με κυριότερες αποφάσεις τις εξής:

 

 1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ της 05.03.2016 και των συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 1. Προκηρύχθηκε η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας με θέμα τον προϋπολογισμό του 2017 για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ή Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016.
 1. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών-Μεταγραφών, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Μεταγραφών αποτελούμενη από τους κ.κ. Στάθη Ευσταθόπουλο – πρόεδρο (αντιπρόεδρο ΔΣ), Χρήστο Γκορίτσα – γραμματέα (γεν. γραμματέα ΔΣ), και μέλη τις κες Αναστασία Κουλουριώτου, Σοφία Τσιμπούλη και τον κ. Δημήτρη Βατσικουρίδη.
 1. Εντάχθηκαν στη δύναμη της ΕΣΟ τα σωματεία:

α. Σκακιστικός ΄Ομιλος Αλμυρού Μαγνησίας

β. Σκακιστικός Σύλλογος Ζακύνθου

γ. Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΗΓΑΣΟΣ Ηρακλείου Κρήτης

Με αφορμή την γεωγραφική ιδιαιτερότητα κάποιων περιοχών, όπως και αυτή της Ζακύνθου, αποφασίστηκε να συζητηθεί στην προσεχή γενική συνέλευση το θέμα διεξαγωγής αγώνων μέσω του διαδικτύου.

 1. ΄Εγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις των μελών της ΚΕΔ και αποφασίστηκε να υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο για τη στελέχωσή της (υπάρχει ήδη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας).
 1. Ορίστηκαν οι διαιτητές για τις πανελλήνιες διοργανώσεις στο Ρίο (πανελλήνια ατομικά νεανικά, ομαδικό κύπελλο, ομαδικό Α΄ εθνικής 28/6-10/7/2016). Σχετική ανακοίνωση στην σελίδα των αγώνων.
 1. α. Με χορηγό την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) θα συμμετέχει φέτος η ελληνική ομάδα στους αγώνες της Σκακιστικής Ολυμπιάδας Παίδων-Κορασίδων μέχρι 16 ετών Σλοβακία, 21-30/7/2016. Η αποστολή αποτελείται από τους αθλητές Σταυρούλα Τσολακίδου, Ευγένιο Ιωαννίδη, Γρηγόρη Δρακουλάκο, Χρήστο Αλεξιάδη, Λάμπρο Γιαννουλάκη.  Συνοδός – προπονητής ο GM Σπύρος Καπνίσης και αρχηγός αποστολής ο κ. Σπύρος Γιαννουλάκης.

β. Με βάση τις προτάσεις των εκλεκτόρων/προπονητών των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών (Σπύρου Καπνίση και ΄Αννας Μαρίας Μπότσαρη αντίστοιχα), η σύνθεση των μελών των ομάδων για την 42η Σκακιστική Ολυμπιάδα που θα γίνει στο Μπακού 1-14/9/2016 οριστικοποιήθηκε ως εξής (αλφαβητικά): εθνική ανδρών: Μαστροβασίλης Δημήτρης, Μαστροβασίλης Θάνος, Μπανίκας Χριστόδουλος, Παπαϊωάννου Γιάννης, Χαλκιάς Στέλιος, εθνική γυναικών: Αβραμίδου Αναστασία, Κουβάτσου Μαρία, Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη, Παυλίδου Κατερίνα, Τσολακίδου Σταυρούλα. Αρχηγοί ομάδων-προπονητές: Σπύρος Καπνίσης, ΄Αννα-Μαρία Μπότσαρη, αρχηγός αποστολής: Μιχάλης Καλοσκάμπης.

γ. Οι  κ.κ. Κώστας Τσαρουχάς και Χρήστος Μπούσιος θα είναι οι συνοδοί-προπονητές της ελληνικής αποστολής στα πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα 8 έως 18 ετών, που θα γίνουν στην Πράγα 17-28/8/2016.

 1. Τα ανοιχτά πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών 2016 θα ενσωματωθούν στο διεθνές τουρνουά της Νίκαιας που θα γίνει στο χρονικό διάστημα 25/8-2/9/2016.
 1. Το ΔΣ επικύρωσε τις ενέργειες του διευθυντή αγώνων κ. Βασ. Θεοδωρίδη αναφορικά: α. με την τελική κατάταξη του ΠΟΑ 2016 Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας και β. την ανάδειξη της Ευβοϊκής ΕΣ ως πρωταθλήτριας ομάδας.
 1. Το ΔΣ καταδίκασε την απόφαση των παραγόντων των σωματείων ΣΟ Καβάλας, ΟΦ Σκακιού Καβάλας και ΣΟ Αιγάλεω, που αποχώρησαν και δεν επέτρεψαν στους νεαρούς αθλητές να αγωνιστούν στις συναντήσεις του τελευταίου γύρου του 8ου πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων του 2015, που έγινε στο Βραχάτι. Τα γεγονότα αυτά παρακώλυσαν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, στιγματίζοντας το συνολικό κύρος της διοργάνωσης και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται από τα λάθη που έγιναν στις κληρώσεις των δύο προηγούμενων γύρων. Με αφορμή τα παραπάνω αποφασίστηκε να υπάρχει ρητή αναφορά σε όλες τις προκηρύξεις ότι για τις ομάδες που αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα πανελλήνια πρωταθλήματα, θα εφαρμόζεται η ποινή που προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων (άρθρο 1.31) και θα αποκλείονται αυτόματα από το επόμενο πρωτάθλημα της ίδιας κατηγορίας.
 1. Σχετικά με τον προγραμματισμό, την υλοποίηση και την λειτουργία σχολής προπονητών από την ΓΓΑ, αποφασίστηκαν τα παρακάτω: α) εκπρόσωπος της ΕΣΟ στην επιτροπή διοίκησης της σχολής θα είναι ο γεν. γραμματέας κ. Χρήστος Γκορίτσας, β) εκπρόσωπος των προπονητών η κα Μαρία Σαράφογλου και γ) διευθυντής της σχολής ορίστηκε ο FIDE Instructor Βασίλης Παπαδόπουλος, κατηγορίας σπουδών ΠΕ.
 1. ΄Εγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν οι παρακάτω μεταβάσεις αθλητών για συμμετοχή σε δ.τ. στο εξωτερικό χωρίς οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού της ομοσπονδίας: α. Αλέξανδρος Γρηγοριάδης, Μιχάλης Γρηγοριάδης, Δημήτριος Μπαλόκας, Karpos Open 2016– ΠΓΔΜ 1-7/4/2016, β. Μαρίνα Μακροπούλου,18ο Dubai Chess Open – Dubai UAE 10-21/4/2016, γ. Γιάννης Τζουβελέκης, Bangkok Chess Club-The Ultimate Test of Cerebral Fitness – Μπανγκόκ-Ταϋλάνδη 10-17/4/2016, δ. Ιουλία Μάκκα, ΧΧΙΙ Torneo Internazionale di scacchi di Cutro, Cutro Ιταλίας 24-30/4/2016, ε. Γιώργος Πούλος, Amager Spring Tournament – Κοπεγχάγη 26/4-3/5/2016, στ. Γιώργος Στεργίου, Open Slovan 2016 – Μπρατισλάβα-Σλοβακία 30/4-7/5/2016, ζ. Στέλιος Χαλκιάς, Θάνος Μαστροβασίλης, 17ο ευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα – Gjakova-Κόσοβο 11-24/5/2016, η. Γιώργος Συψής, Grundschule am Sandberge – Europe΄s Children play chess, Αννόβερο Γερμανίας 16-0/5/2016, θ. Μαρίνα Μακροπούλου, Αικατερίνη Παυλίδου, ευρωπαϊκό ατομικό πρωτάθλημα γυναικών – Mamaia Ρουμανίας 26/5-8/6/2016, ι. Δημήτριος Μπαλόκας, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Zalakaros Chess Festival HUN Open Ch. 2016, Ζαλάκαρος Ουγγαρίας 27/5-4/6/2016, ια. Ιωάννης Μπαρούδας, 2ο Open Nis–Serbian Chess Summer 2016 – Nis Σερβίας – 28/6-6/7/2016, ιβ. Αντώνιος Ξυλογιαννόπουλος, Στυλιανός Κολομβάκης – Czech Open 2016 – Pardubice Τσεχίας, 22-30/7,  ιγ. Θάνος Μαστροβασίλης, Riga Open 6-15/8/2016

 

 

 

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για στελέχωση της ΚΕΔ

Tue, 07/05/2016 - 10:45

Το ΔΣ της ΕΣΟ καλεί όσους διαιτητές ενδιαφέρονται και διαθέτουν από τον  νόμο και τον κανονισμό διαιτησίας τα απαιτούμενα προσόντα, να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος για την στελέχωση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Διευκρινιστικά – αποφασίστηκε – ότι τα μέλη της ΚΕΔ δεν έχουν δικαίωμα πρότασης «εαυτών των ιδίων» ως διαιτητές σε τελικές φάσεις πανελλήνιων διοργανώσεων.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στη γραμματεία της ΕΣΟ μέχρι την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016.

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2016

Fri, 07/01/2016 - 11:04

 

 

Με τη συμμετοχή ομάδων από 41 χώρες θα διεξαχθεί φέτος στην πόλη Πόπραντ στη Σλοβακία η Σκακιστική Ολυμπιάδα παίδων – κορασίδων μέχρι 16 ετών από τις 21 μέχρι τις 30 Ιουλίου 2016.

 

Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με 6 μελή αποστολή χάρις στην ευγενική χορηγία της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ Α.Ε.)

 

 

Η ελληνική αποστολή αποτελείται από τους εξής:

Σταυρούλα Τσολακίδου (2364)

Ευγένιος Ιωαννίδης (2282)

Γρηγόρης Δρακουλάκος (2270)

Χρήστος Αλεξιάδης (2254)

Λάμπρος Γιαννουλάκης (2214)

Συνοδός – προπονητής: GM Σπύρος Καπνίσης

Τα αποτελέσματα ανά γύρο, φωτογραφικό υλικό και άλλες ειδήσεις πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων θα δημοσιεύονται στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης:

http://wyco2016chess.sk/en

 

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΝΕΑΝΙΚΑ 2016

Thu, 06/30/2016 - 11:54

Τα φετινά πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα (8-18 ετών) θα διεξαχθούν στην Πράγα στην Τσεχία από 17 (άφιξη) έως  28 Αυγούστου (αναχώρηση).

Η προκήρυξη των αγώνων.

Τα αντίστοιχα παγκόσμια ατομικά πρωταθλήματα διεξάγονται χωριστά:

 1. Οι κατηγορίες 18, 16 και 14 ετών (όπεν – κορίτσια) θα διεξαχθούν στο Χάντι Μανσίσκ στη Ρωσία από 20 Σεπτεμβρίου (άφιξη) έως  4 Οκτωβρίου (αναχώρηση). Η προκήρυξη των αγώνων.
 2. Οι κατηγορίες 12, 10 και 08 ετών (όπεν – κορίτσια) θα διεξαχθούν στο Μπατούμι στη Γεωργία από 18 (άφιξη) έως  31 Οκτωβρίου (αναχώρηση) Η προκήρυξη των αγώνων.

Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ 07.07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο  πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.

Με βάση τα παραπάνω και αμέσως μετά τη λήξη των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων 8-16 ετών στο Ρίο Αχαΐας, καλούνται οι πρωταθλητές του 2016 ανά κατηγορία (8-10-12-14-16 και 18, αγόρια και κορίτσια) να δηλώσουν γραπτώς στην ΕΣΟ ([email protected]),  το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 8/7/2016 το πρωτάθλημα (ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο) στο οποίο επιθυμούν να αγωνιστούν ως προσκεκλημένοι (invited) των διοργανωτών.

 

Ειδικά για τα πανευρωπαϊκά στην Πράγα  όλοι όσοι ενδιαφέρονται να αναπληρώσουν κάποια κενή θέση ως προσκεκλημένοι (invited) αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος ως “extra” συμμετοχές, θα πρέπει να το δηλώσουν γραπτώς στην ΕΣΟ ([email protected]),  το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 11/7/2016.

Οι αντίστοιχες καταληκτικές ημερομηνίες για τα παγκόσμια πρωταθλήματα έχουν ως εξής:

Παγκόσμια 18-16-14 ετών (Χάντι Μανσίσκ) – Παρασκευή 15/7/2016

Παγκόσμια 12-10-08 ετών (Μπατούμι) – Τετάρτη 10/8/2016

Όλοι οι συμμετέχοντες (και οι συνοδοί τους) θα πρέπει να ενημερωθούν αναλυτικά από τις σχετικές προκηρύξεις για τις ενέργειες που απαιτούνται (αποστολή αντίγραφου διαβατηρίου, φωτογραφίες, κράτηση δωματίων, παράβολα, κόστος διαμονής κλπ) για την ολοκλήρωση των δηλώσεων συμμετοχής μέχρι τις προαναφερόμενες καταληκτικές ημερομηνίες..

Επισημαίνεται ότι η επιλογή και η εξασφάλιση της μετάβασης (πχ κράτηση αεροπορικών εισιτηρίων, πληρωμές κλπ) γίνεται με ευθύνη των ίδιων των συμμετεχόντων.

Για πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την ΕΣΟ (τηλ. 210 9221465, 210 9220972).

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Sun, 06/26/2016 - 11:02

Η επιβεβαίωση των συμμετοχών για τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 2016 θα γίνεται με φυσική παρουσία των αθλητών στο χώρο αγώνων στο ξενοδοχείο Porto Rio τη Δευτέρα 27/06 και ώρα 17.00′-21.00′ και την Τρίτη 28/06 ώρα 08.30′-10.30′.
Σύμφωνα με την ψηφισμένη γενική οδηγία της ΚΕΔ (άρθρο 9 παρ. 3) σε περίπτωση ανάγκης ή κωλύματος, η επιβεβαίωση μπορεί να γίνει μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή τηλεφωνικά στην κα. Τζιφέρη Αλεξάνδρα ( 6942940547 Δευτέρα 27/06 17.00′-21.00′) και στην κα. Καραλή Τάνια (6975300614 Τρίτη 08.30′-10.30′).

 

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΩΝ

Wed, 06/22/2016 - 10:14

Η ΕΣΟ παρέλαβε χθες 21/6 για λογαριασμό των σωματείων τα σκακιστικά χρονόμετρα από τον οίκο του εξωτερικού, με βάση τις παραγγελίες τους.

Η παραλαβή τους θα γίνεται από την αποθήκη της ΕΣΟ (Λυσιμαχίας 5 Νέος Κόσμος, Αθήνα), υπεύθυνος ο υπάλληλος Σπ. Καλέσης, τηλ. 6997002518 ή στα τηλ. της ΕΣΟ (210 9221465 – 210 9220972).

44ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

Wed, 06/15/2016 - 12:42

34 ομάδες θα λάβουν μέρος την  τελική φάση του 44ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας που θα διεξαχθεί στο Ρίο Αχαΐας από 5 έως 10 Ιουλίου 2016.

Για να δείτε αναλυτικά τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, καθώς και τους αλλοδαπούς σκακιστές (κοινοτικούς και μη) που δήλωσαν πατήστε εδώ.