Ε.Σ.Ο.

Subscribe to Ε.Σ.Ο. feed
Greek Chess Federation
Updated: 7 hours 44 min ago

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΣΟ

Fri, 11/25/2016 - 12:59

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίασή του στις 24/9/2016 καθόρισε, σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας, ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων υποβολής των συνδυασμών υποψηφίων για τα όργανα διοίκησης της ΕΣΟ την  Παρασκευή 9/12/2016 και ώρα 16:00.

 

Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών 2017

Wed, 11/16/2016 - 11:25

Η ΕΣΟ δημοσίευσε την προκήρυξη για το 49ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και το 40ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 20 ετών που θα διεξαχθούν στα Χανιά από 2 έως 8 Ιανουαρίου 2017..

Για να δείτε την προκήρυξη πατήστε εδώ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ – ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017 (ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ)

Wed, 11/16/2016 - 11:22

Αριθ. Πρωτ. 97597/10.11.2016

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ – ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2017

(ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ)

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 49ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών και το 40Ο Πανελλήνιο Ατομικό  Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών για σκακιστές και σκακίστριες μέχρι 20 ετών που έχουν γεννηθεί από την 1/1/1997 και μετά και έχουν έγκυρο Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας της ΕΣΟ.

 1. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Ο αθλητικός νόμος 4115/30.01.2013 (ΦΕΚ 24/ΤΕΥΧΟΣ Α’/30.1.2013) προβλέπει στο άρθρο 38 παράγραφος 1 και 2 παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Νέων Ανδρών – Γυναικών μέχρι των 20 ετών.

 1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Ιανουαρίου 2017 στα Χανιά , σε αίθουσα του κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου Κ.Α.Μ (Μεγάλο Αρσενάλι) στο Ενετικό λιμάνι της πόλης, με συν-διοργανωτές τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ

Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την  Τρίτη  20 Δεκεμβρίου 2016, στη Γραμματεία της ΕΣΟ ([email protected], ή φαξ: 210 9221620), με παράλληλη κοινοποίηση στους συνδιοργανωτές (email: [email protected] – fax : 28210-55088).

Για τους αθλητές των Χανίων οι οποίοι δεν βαρύνονται με πρόσθετα έξοδα συμμετοχής (διαμονή – διατροφή – μακρινή μετακίνηση κλπ) όπως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, ορίζεται οργανωτικό παράβολο ύψους 30 € το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί απευθείας στους συνδιοργανωτές ταυτόχρονα με τη δήλωση συμμετοχής μέχρι και την  Τρίτη  20 Δεκεμβρίου 2016 στο λογαριασμό της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων στην Εθνική Τράπεζα, αρ. λογ/σμού 494/296016-82,  IBAN 4801104940000049429601682.

Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ. (σημειώνεται ότι οι Κύπριοι σκακιστές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν επισήμως την Ελλάδα στα αντίστοιχα  Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα )

Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ 07.07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο  πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από τα επόμενα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί η συμμετοχή τους από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (8-10-12-14-16 και 18 ετών) του 2017 (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 28/3/2015).

Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.

 1. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η διαμονή, διατροφή και μετακίνηση όλων των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη και δαπάνη των ιδίων.

Για όσους ενδιαφέρονται οι συνδιοργανωτές έχουν εξασφαλίσει ειδικές προσφορές σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης. Ενδεικτικά αναφέρονται οι τιμές για το ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ» http://www.nefelihotel.com

 • 23 € την ημέρα ανά άτομο, με πρωινό για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
 • 20 € την ημέρα ανά άτομο, με πρωινό για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο.

Όλα τα δωμάτια στο ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ» είναι φωτεινά με ιδιωτικό μπάνιο, μπαλκόνι, τηλεόραση, mini bar, δωρεάν ασύρματο internet, πιστολάκι, air-condition, και υπηρεσία δωματίου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ξενοδοχεία (διαθεσιμότητα  – κρατήσεις δωματίων κλπ), μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Νικητάκη Μαρία, τηλ. 6942550221. Ειδικά για το ξενοδοχείο «ΝΕΦΕΛΗ», με τον κο Βουγιουκαλάκη Γιώργο,  τηλ. 28210 70007.

Οι συνδιοργανωτές προσφέρουν δωρεάν διαμονή στους τρεις πρώτους νικητές – νικήτριες με την προϋπόθεση ότι διαμένουν στα προτεινόμενα ξενοδοχεία.

Διευκρινίζεται ότι η παραμονή στα προτεινόμενα ξενοδοχείο δεν είναι υποχρεωτική.

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Το σύστημα των αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ 2 Ματς 4 Παρτίδων 3-4 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων 5-10 Κυκλικό σύστημα (πουλ) 11-19 Ελβετικό 7 γύρων ≥20 Ελβετικό 9 γύρων

 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ,  ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 15 λεπτά  μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Διευθυντής Αγώνων και οι διαιτητές θα ορισθούν από την ΕΣΟ και θα ανακοινωθούν συμπληρωματικά.

 1. ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ

Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:

Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.

Αγώνες μπαράζ.

Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 7 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 6 λεπτά για τα λευκά και 5 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.

Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.

 1. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Για τους περιφερειακούς αγώνες μπορεί να ορίζεται διαπιστευμένος γιατρός. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα οριστεί τη Δευτέρα 2/1/2017 πριν την έναρξη των αγώνων.

Το παράβολο ορίζεται στα 50 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Κυριακή        01 Ιανουαρίου 2017 Άφιξη συμμετεχόντων   Δευτέρα        02 Ιανουαρίου 2017 Κληρώσεις 13:00 Δευτέρα        02 Ιανουαρίου 2017 Τελετή Έναρξης 15:45 Δευτέρα        02 Ιανουαρίου 2017 1ος Γύρος 16:00 Τρίτη            03 Ιανουαρίου 2017 2ος Γύρος 09:30 Τρίτη            03 Ιανουαρίου 2017 3ος Γύρος 16:30 Τετάρτη        04 Ιανουαρίου 2017 4ος Γύρος 16:00 Πέμπτη         05 Ιανουαρίου 2017 5ος Γύρος 09:30 Πέμπτη         05 Ιανουαρίου 2017 6ος Γύρος 16.30 Παρασκευή  06 Ιανουαρίου 2017 7ος Γύρος 16:00 Σάββατο       07 Ιανουαρίου 2017 8ος Γύρος 10:30 Κυριακή        08 Ιανουαρίου 2017 9ος Γύρος 09:30 Κυριακή        08 Ιανουαρίου 2017 Αγώνες Μπαράζ (*) – Κυριακή        08 Ιανουαρίου 2017 Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων 15:30

(*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.

Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών ανά πρωτάθλημα. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη.. (Η αναπλήρωση δεν συνεπάγεται και απώλεια των παροχών που περιγράφονται στο άρθρο 2 της προκήρυξης).

 1. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ

Ο πρωταθλητής του 49ου Πανελλήνιου Ατομικού  Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών και η πρωταθλήτρια  του 40ου Πανελλήνιου Ατομικού  Πρωταθλήματος Νέων Γυναικών προκρίνονται για τα αντίστοιχα Πανελλήνια Ατομικά πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών του 2018.

 1. ΓΕΝΙΚΑ

Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015). Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Mon, 11/14/2016 - 15:56

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση των αιτήσεων μεταγραφής των:

 1. ΛΟΥΝΤΑΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΓΜ 13491) Από ΟΑ Κρεμαστής στον ΣΟ Ρόδου «Ιππότης»
 2. ΤΣΙΚΕΡΔΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΑΓΜ 2757) Από ΣΔΕΕ Το Στέκι Νέπολης στην ΄Ενωση Σκακιστών Καλαμαριάς
 3. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗΣ (9229) Από ΟΦ Ν. Ιωνίας στον ΣΟ Αθηνών

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Wed, 11/09/2016 - 15:50

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση των αιτήσεων μεταγραφής των:

 1. ΒΟΪΝΑ ΜΑΡΙΟΥ (ΑΓΜ 27431) από ΠΑΣ Εδεσσαίων Σκακιστών 8Χ8 στον ΣΟ Αμπελοκήπων Θεσ. «Βορράς»
 1. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ-ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ (ΑΓΜ 22282) από ΠΑΣ Εδεσσαίων Σκακιστών 8Χ8 στον ΣΟ Αμπελοκήπων Θεσ. «Βορράς»
 1. ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ ΑΘΗΝΑΣ (ΑΓΜ 28326) από ΣΠΚ Φυλής στον ΣΟ Νέας Φιλαδέλειας
 1. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ (ΑΓΜ 35803) από Σκακιστική Ακαδημία Αγ. Βαρβάρας στον ΣΟ Νέας Φιλαδέλφειας
 1. ΞΕΝΟΥ ΜΙΧΑΗΛ (ΑΓΜ 2914) από ΣΕ Κορινθίων «Ο Τιμολέων» στον Πατραϊκό ΣΣ
 1. ΔΕΩΝΑ ΠΑΥΛΟΥ (ΑΓΜ 35439) από ΣΣ Ναυπλίου «Ο Άγιος Νεκτάριος» στον ΣΣ «Περσέας» Άργους
 1. ΠΑΤΑΝΑ ΜΑΡΙΟΥ (ΑΓΜ 42720) από ΣΣ Ναυπλίου «Ο Άγιος Νεκτάριος» στον ΣΣ «Περσέας» Άργους
 1. ΦΟΥΡΤΟΥΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΑΓΜ 29491) από ΣΠΚ ΦΥΛΗΣ στον ΣΣ Πετρούπολης «Άναξ»

 

Τρεις νέοι διεθνείς τιτλούχοι για την Ελλάδα

Mon, 11/07/2016 - 15:40

Στο 87ο Συνέδριο της FIDE που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο στο Μπακού κατά τη διάρκεια της 42ης Σκακιστικής Ολυμπιάδας, εγκρίθηκαν 3 διεθνείς τίτλοι για νεαρούς έλληνες σκακιστές-σκακίστρια:

 • Ο 17χρονος Ανδρέας Κελίρης απέκτησε τον τίτλο του GM (Grand Master)
 • Στον 16χρονο Νικόλα Θεοδώρου  απονεμήθηκε ο τίτλος του IM (International Master) και
 • Η 16χρονη Αναστασία Αβραμίδου έγινε WIM (Woman International Master)

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Mon, 11/07/2016 - 13:29

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΣΒΕΣΤΑ (ΑΓΜ 24463) από τον ΣΟ «ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΙΚΟΣ» στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΑΤΕ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Mon, 11/07/2016 - 10:05

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΦΟΥΤΟΥΧΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ (ΑΓΜ 38037) από τον ΠΣΣ Ανάκασας στον ΑΠΟ «ΚΟΤΙΝΟΣ» Χολαργού.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Fri, 11/04/2016 - 14:33

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΚΑΒΟΥΡΑ ΙΩΑΝΝΗ (ΑΓΜ 39965) από τον ΑΟ «ΔΟΞΑ» Πεύκης στον ΑΟ Παραδείσου Αμαρουσίου.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ RAPID ΚΑΙ BLITZ 2016

Wed, 11/02/2016 - 15:50

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν τα φετινά πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα Rapid και Blitz στο ξενοδοχείο «ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ» στη Θεσσαλονίκη από 28 έως 30/10/2016 με συνδιοργανωτή τον ΣΣ Πεύκων.

Τα πρωταθλήματα ήταν ενσωματωμένα στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σκακιού Rapid και στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Σκακιού Blitz αντίστοιχα.

Στο τουρνουά blitz συμμετείχαν 160 σκακιστές και σκακίστριες από 5 χώρες και στο rapid 191 σκακιστές και σκακίστριες από 4 χώρες.

Στο πρωτάθλημα Ελλάδας Blitz είχαμε 8 αθλητές να ισοβαθμούν στην 1η θέση με 8,5 βαθμούς. Σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Χρήστος Αλεξιάδης και ακολούθησαν στη 2η και 3η θέση ο Θάνος Μαστροβασίλης και ο Δημήτρης Λαδόπουλος αντίστοιχα.

Στην κατάταξη των γυναικών Πρωταθλήτρια Ελλάδας στο Blitz αναδείχθηκε η Αναστασία Αβραμίδου με 8,5 βαθμούς. Την 2η και 3η θέση κατέλαβαν αντίστοιχα η Κατερίνα Παυλίδου και η Μαρία – Ιωάννα Λεμονή που ισοβάθμησαν με 7 βαθμούς.

Στη γενική κατάταξη του διεθνούς τουρνουά Blitz 1ος ήταν ο GM Kiril Georgiev με 11,5/12 και ακολούθησαν με 9,5 βαθμούς ο ΙΜ D. Stojanovski και  ο GM Krum Georgiev.

Πρωταθλητής Ελλάδας στο Rapid αναδείχθηκε ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος ο οποίος με 9 βαθμούς σε 10 αγώνες κατέλαβε την 1η θέση και στη γενική κατάταξη του διεθνούς Rapid. Ο Θάνος Μαστροβασίλης κατέλαβε την 2η θέση τόσο στη γενική κατάταξη όσο και στο πρωτάθλημα Ελλάδας επικρατώντας στα κριτήρια ισοβαθμίας του Λάμπρου Γιαννουλάκη που ήρθε 3ος στην κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Πρωταθλήτρια Ελλάδας στις γυναίκες στο Rapid αναδείχθηκε η Κατερίνα Παυλίδου με 7,5 βαθμούς, 2η ήταν η Αναστασία Αβραμίδου με 7 και 3η η Γεωργία Γράψα με 6,5.

Στην γενική κατάταξη του διεθνούς Rapid πίσω από τον Αλέξανδρο Παπασημακόπουλο και το Θάνο Μαστροβασίλη 3ος σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας τερμάτισε ο Kiril Georgiev με 8 βαθμούς.

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στην ιστοσελίδα.

http://chess-results.com/tnr240639.aspx?lan=1

Η Σταυρούλα Τσολακίδου στις 100 πρώτες γυναίκες στον κόσμο

Tue, 11/01/2016 - 16:17

Στη λίστα των 100 πρώτων γυναικών, σύμφωνα με τη διεθνή αξιολόγηση της FIDE για τον μήνα Νοέμβριο, μπήκε για 1η φορά η 16χρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων Σταυρούλα Τσολακίδου.

Η Σταυρούλα με διεθνή βαθμό αξιολόγησης 2377 βρίσκεται στη 88η θέση στις γυναίκες παγκοσμίως και ανέβηκε στην 8η θέση στην αντίστοιχη λίστα νέων γυναικών  μέχρι 20 ετών.

Αναλυτικά οι σχετικές πληροφορίες στην σελίδα της FIDE:

https://ratings.fide.com/top_files.phtml?id=4264312

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Tue, 10/25/2016 - 14:28

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΑΓΜ 46019) από τον ΣΦΓΤ Δράμας στον ΣΟ Δράμας.

 

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Mon, 10/24/2016 - 13:43

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών, το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων μεταγραφής σκακιστών και σκακιστριών είναι από 25/10 έως 10/11/2016.

Για να διαβάσετε τον κανονισμό πατήστε εδώ.

Έντυπο αίτησης μεταγραφής

 

Συναντήσεις της Σταυρούλας Τσολακίδου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Wed, 10/19/2016 - 18:14

Δεκτή από την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας έγινε σήμερα η παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων, Σταυρούλα Τσολακίδου, με αφορμή τη νέα μεγάλη διάκρισή της και την κατάκτηση για τρίτη φορά της κορυφής στο παγκόσμιο νεανικό σκάκι.

Την Καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Την Σταυρούλα Τσολακίδου στις επισκέψεις της στο Προεδρικό Μέγαρο και στο πρωθυπουργικό γραφείο συνόδευαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FIDE)  Γιώργος Μακρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΟ Βασίλης Θεοδωρίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού συνεχάρη την παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων για την κορυφαία της διάκριση, την χαρακτήρισε υπόδειγμα αριστείας και στο Σκάκι αλλά και στο σχολείο και τόνισε ότι αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για την νέα γενιά και τους νέους ανθρώπους, που πλήττονται περισσότερο από όλους από την κρίση, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

«Δίνεις, λοιπόν, το παράδειγμα στους νέους ανθρώπους για ν’αντιληφθούν ότι αν εκείνοι πιστεύουν στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους μπορούν να καταφέρουν πολλά. Συνέχισε έτσι και εύχομαι και πολλοί άλλοι να συνεχίσουν το δικό σου παράδειγμα», επεσήμανε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά της η Σταυρούλα Τσολακίδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις δηλώσεις της τόνισε ότι θα προσπαθήσει και στο μέλλον να δώσει τον καλύτερό της εαυτό για να φέρει κι άλλες επιτυχίες στην χώρα μας.

Νωρίτερα η 16άχρονη πρωταθλήτρια έγινε δεκτή και από τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετά την συνάντηση ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το ακόλουθο σχόλιο:

«Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Νέων στο Σκάκι, Σταυρούλα Τσολακίδου αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα αυτοπεποίθησης για το μέλλον της χώρας».

Το πρωί την Σταυρούλα υποδέχτηκε στο γραφείο του  ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά που συνάντησα σήμερα τη Σταυρούλα. Είναι ένα χρυσό κορίτσι και εξαιρετική αθλήτρια με υψηλές επιδόσεις που παράλληλα διαπρέπει και στο σχολείο της ως μαθήτρια. Είναι σπουδαίο ότι συναγωνίζεται αθλήτριες μεγαλύτερές της και φέρνει μεγάλες διακρίσεις, γεγονός που προδιαγράφει ένα λαμπρό μέλλον και συνεχόμενες επιτυχίες. Διαπίστωσα ότι είναι ένα παιδί με αγωγή και αυτό τιμά την οικογένειά της».

Ο κ. Κοντονής πρόσθεσε:  «…Από τη μεριά μας, όπως γνωρίζετε, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο πήραμε νομοθετικά μέτρα, έτσι ώστε οι αθλητές και οι αθλήτριες που διακρίνονται στο σκάκι να έχουν όλα εκείνα τα προνόμια που έχουν και οι αθλητές στα άλλα αθλήματα και αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει μεγάλη χαρά. Στο πρόσωπο της Σταυρούλας αντανακλάται αυτή η προσπάθεια. Η κυβέρνηση θα είναι πάντα στο πλευρό της. Της ευχόμαστε από καρδιάς να διαπρέπει και να μας κάνει όλους χαρούμενους και τη μητέρα της ευτυχισμένη».

 

 

 

17 νίκες, 3 ισοπαλίες για τον Ανατόλυ Κάρποβ στη Θεσσαλονίκη

Tue, 10/18/2016 - 11:06

Άρχισαν στη Θεσσαλονίκη, στο εμπορικό κέντρο mediterranean cosmos την Παρασκευή 14/10 και συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του φετινού αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας, στο πλαίσιο του σκακιστικού φεστιβάλ «Chessnale Thessaloniki 2016».

Το απόγευμα της Κυριακής 16/10 ο 12ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής και μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου Ανατόλυ Κάρποβ αντιμετώπισε σε αγώνα σιμουλτανέ 20 νεαρούς ταλαντούχους σκακιστές και σκακίστριες σωματείων της Θεσσαλονίκης, με τους οποίους σημείωσε 17 νίκες και 3 ισοπαλίες (Κουκουμπή Αθανασία Άννα, Λαγογιάννη Νίκη Βασιλική, Σαλίφογλου Ιωάννης Αλέξανδρος).   Στον ίδιο χώρο και ταυτόχρονα, σιμουλτανέ έδωσε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ, όπου αντιμετώπισε 7 μικρούς σκακιστές και σκακίστριες σημειώνοντας 5 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν η κα Ιρίνα Ροντνίνα, μέλος επίσης του  Ρωσικού Κοινοβουλίου και 3 συνεχόμενες φορές Χρυσή Ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ, ο Πρόεδρος της ΕΣΟ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της FIDE Γιώργος Μακρόπουλος και πλήθος κόσμου.

Το βράδυ της Κυριακής, η ΕΣΟ παρέθεσε δείπνο στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE στο οποίο, εκτός των ξένων επισήμων, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κα Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τάσος Κουράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βασίλης Ανατολίτης, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ.κ. Κώστας Γκιουλέκας από τη ΝΔ,  Γεώργιος Αρβανιτίδης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Αθανάσιος Βαρδαλής από το ΚΚΕ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα Αθλητισμού κ. Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης και ο κ. Κώστας Τσαρουχάς Διευθυντής του ΥΠΜΑΘ.

Παραβρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, μέλη του ΔΣ της ΕΣΟ και της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής,  η  Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου και οι προπονητές GM Γιάννης Παπαϊωάννου και Θάνος Μαστροβασίλης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ομοσπονδία βράβευσε την 2 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων και πρόσφατα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων, την 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου.

Η ΕΣΟ ευχαριστεί θερμά τον κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος απέδειξε για μια ακόμη φορά έμπρακτα το ενδιαφέρον του για το ελληνικό και παγκόσμιο σκάκι με την οικονομική στήριξη όλων των  εκδηλώσεων. Η μετακίνηση των Ρώσων επισήμων, η φιλοξενία τους στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE, η εκδήλωση και η βράβευση της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Σταυρούλας Τσολακίδου δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συνδρομή του.

Για να δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις και τα ονόματα των παιδιών που συμμετείχαν στα σιμουλτανέ , πατήστε εδώ.

 

Έφυγε ο Δημήτρης Ψυρρόπουλος

Mon, 10/17/2016 - 13:20

Έφυγε απροσδόκητα στις 14/10 ο γιατρός Δημήτρης Ψυρρόπουλος, ιδρυτής και πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Πετρούπολης.

Το ΔΣ και οι υπάλληλοι της ΕΣΟ εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-10-12 ΕΤΩΝ

Mon, 10/17/2016 - 10:26

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου ξεκινούν στο Μπατούμι της Γεωργίας τα παγκόσμια ατομικά πρωταθλήματα παμπαίδων – παγκορασίδων 8, 10 και 12 ετών. Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν μετά από 11 γύρους στις 30 Οκτωβρίου.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν οι:

Κωνσταντίνος Μπασινάς (πρωτάθλημα παμπαίδων μέχρι 10 ετών)

Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (πρωτάθλημα παγκορασίδων μέχρι 12 ετών)

Συνοδός – προπονητής θα είναι ο Χρήστος Μπούσιος

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης:

http://www.e2e4.ge/

Ο 12ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ στη Θεσσαλονίκη για Σιμουλτανέ!

Thu, 10/13/2016 - 15:48

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία συμμετέχει στον εορτασμό του φετινού αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, και σε συνεργασία με τη Ρώσικη και τη Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) θα υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη τον 12ο Παγκόσμιο Πρωταθλητή και μέλος της Ρωσικής Βουλής Ανατόλι Κάρποβ, ο οποίος θα δώσει αγώνα σιμουλτανέ με επιλεγμένους νεαρούς Έλληνες σκακιστές και σκακίστριες.

Ο Ανατόλι Κάρποβ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές όλων των εποχών. Στις επιτυχίες του σε τουρνουά περιλαμβάνονται περισσότερες από 160 πρώτες θέσεις. Διετέλεσε Παγκόσμιος Πρωταθλητής από το 1975 έως το 1985, οπότε και έχασε το τίτλο από τον Γκάρι Κασπάροβ. Έπαιξε τρία (3) ματς εναντίον του Κασπάροβ από το 1986 μέχρι το 1990 για τον τίτλο του παγκοσμίου πρωταθλητή της FIDE. Αναδείχθηκε και πάλι Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1993, όταν ο Κασπάροβ αποχώρησε από τη FIDE και διατήρησε το τίτλο μέχρι το 1999, οπότε και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της FIDE, εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος σε σύστημα νοκ άουτ. Το τρέχον ρεκόρ του σε επαγγελματικό επίπεδο είναι 1.118 νίκες, 287 ήττες και 1.480 ισοπαλίες σε 2.885 παρτίδες. Η μέγιστη βαθμολογία ELO την οποία είχε ποτέ είναι 2780. Από το 2005 ο Κάρποβ είναι μέλος της Ρωσικής Βουλής, ενώ συμμετέχει και σε διάφορες ανθρωπιστικές κινήσεις.

Το σιμουλτανέ θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 17:30 στο χώρο του αιθρίου στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου Mediterranean Cosmos, που βρίσκεται στο 11ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανιών.

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του σκακιστικού φεστιβάλ «Chessnale Thessaloniki 2016», το οποίο θα διεξαχθεί από 14 μέχρι 23 Οκτωβρίου 2016 στους χώρους του Mediterranean Cosmos και στην πλατεία Αριστοτέλους. Στις δράσεις του, που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται πλήθος σκακιστικών εκδηλώσεων όπως:

 • ατομικά και ομαδικά πρωταθλήματα Blitz και Rapid,
 • πρωταθλήματα σκακιστικών ακαδημιών,
 • διαλέξεις από τους GM Θάνο Μαστροβασίλη και Γιάννη Παπαϊωάννου
 • σιμουλτανέ από τον GM Γιάννη Παπαϊωάννου και την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια νεανίδων Σταυρούλα Τσολακίδου.

Το παρών στις εκδηλώσεις θα δώσουν ακόμη η κα Ιρίνα Ρόντνινα, μέλος επίσης του Ρωσικού Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος της FIDE κος Κιρσάν Ιλιουμτζίνοβ. Η κα Ρόντνινα έχει διατελέσει Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο πατινάζ και είναι η μόνη αθλήτρια που κατέκτησε δέκα (10) συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τρία (3) συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Με την ευκαιρία, η Ομοσπονδία μας θα βραβεύσει την δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κορασίδων και πρόσφατα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Νεανίδων, την 16χρονη Σταυρούλα Τσολακίδου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που θα γίνει στο ξενοδοχείο MAKEDONIA PALACE, την Κυριακή 16/10 και ώρα 22:00, όπου θα παραβρεθούν Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΕΣΟ ευχαριστεί θερμά τη διεύθυνση του ξενοδοχείου MAKEDONIA PALACE για την πολύτιμη συμβολή της στην πραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων.

Πρόγραμμα «Chessnale Thessaloniki 2016»

Διάλεξη στο Internet με θέμα το Anti cheating

Thu, 10/13/2016 - 13:38

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η  διάλεξη με θέμα το Anti cheating, που διοργάνωσε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων Διαιτητών και Σκακιστών για τους κανονισμούς Anti cheating της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).

Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε on line στις 12 Οκτωβρίου, 19.00-22.00 και την παρακολούθησαν ζωντανά 39 άτομα από 30 Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Εισηγητές ήταν ο Διεθνής Διαιτητής, Καθηγητής Διαιτησίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της FIDE Τάκης Νικολόπουλος και ο  Διεθνής Διαιτητής και Καθηγητής Διαιτησίας Μιχάλης Πρεβενιός, ενώ το θέμα του Anti cheating στην FIDE On Line Arena ( η πλατφόρμα της FIDE για παιχνίδι στο Internet) παρουσίασε ο Μιχάλης Καλούμενος, Πρόεδρος  της Επιτροπής FIDE On Line Arena.

Στη διάλεξη συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι κανονισμοί Anti cheating της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE), η εφαρμογή μέτρων από τους διοργανωτές των τουρνουά και ο τρόπος αντιμετώπισης των περιπτώσεων από τους Διαιτητές, ενώ δόθηκαν και πολλά παραδείγματα από πραγματικά περιστατικά.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα ονόματα αυτών που παρακολούθησαν τη διάλεξη.

Για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη διάλεξη online ζωντανά, η διάλεξη θα είναι διαθέσιμη μαγνητοσκοπημένη, ελεύθερα με προεγγραφή.

Πληροφορίες στον ΙΑ Μιχάλη Πρεβενιό :

E-mail: [email protected]

ΑΘΗΝΑ 7.10.2016 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Tue, 10/11/2016 - 12:59

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

                                                                                                            Αθήνα, 07.10.2016

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 Το Σάββατο 24/9 πραγματοποιήθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας και ακολούθησε  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τα θέματα συζήτησης της ΓΣ ήταν: α) ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος οριστικοποιήθηκε στις 610.000 €,  και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και β) η διαδικτυακή διοργάνωση ομαδικών αγώνων σε περιοχές με γεωγραφική ιδιαιτερότητα. Με αφορμή απόφαση του ΔΣ για σχετική διερεύνηση του θέματος και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων για τη διεξαγωγή διασυλλογικών συναντήσεων σε περιοχές με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, έγινε συζήτηση στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Μιχάλης Καλούμενος (πρόεδρος της επιτροπής της FIDE για το διαδικτυακό σκάκι) και παρουσίασε τις δυνατότητες του προγράμματος της πλατφόρμας FIDE On Line Arena.  Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι σήμερα απολύτως λειτουργική για ατομικούς αγώνες, ενώ για ομαδικούς θα πρέπει να γίνουν δοκιμαστικοί αγώνες από ενδιαφερόμενες εθνικές ομοσπονδίες, αλλά και να υπάρξουν επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες. Το ΔΣ θα διερευνήσει περαιτέρω το θέμα και θα φέρει σχετική πρόταση εφόσον τα σωματεία μιας περιοχής είναι διατεθειμένα να υλοποιήσουν πιλοτικά τη σχετική εφαρμογή.

Ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ και οι κυριότερες αποφάσεις είναι οι εξής:

 1. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα για ένταξη στη δύναμη της ΕΣΟ των σωματείων: α) Σκακιστικός ΄Ομιλος Αγ. Νικολάου «ΚΑΜΑΡΑ» με έδρα τον ΄Αγ. Νικόλαο Κρήτης, β) Σκακιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΥΝΟΣΑΡΓΕΣ» με έδρα την Αθήνα.
 1. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των Γεωργίου Βλάσση (ΣΟ «Σαχ» Θεσσαλονίκης) για διαγραφή του από το μητρώο προπονητών και του Συμεών Συμεωνίδη (ΣΟ Κορυδαλλού) για εγγραφή του στο μητρώο προπονητών.
 1. Εγκρίθηκε η απασχόληση της κας Ευαγγελίας Δρίτσουλα για την υποστήριξη του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας με καθεστώς ημιαπασχόλησης μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018.
 1. Προκηρύχθηκε η εκλογοαπολογιστική τακτική ΓΣ της Ομοσπονδίας για την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 15.00΄ στα γραφεία της ΕΣΟ και σε περίπτωση μη απαρτίας η ΓΣ θα επαναληφθεί την Κυριακή 18.12.2016 και ώρα 10.30΄ στο ξενοδοχείο PRESIDENT αίθουσα ATLAS, Κηφισίας 43 -Αθήνα (στάση μετρό Πανόρμου), .
 1. Τα πανελλήνια ατομικά ανοιχτά πρωταθλήματα Rapid  και Blitz για το 2016 θα ενσωματωθούν αντίστοιχα στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Σκακιού Rapidκαι στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Σκακιού Blitz, και θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον» από 28 έως 30/10/2016 με συνδιοργανωτή τον ΣΣ Πεύκων Θεσσαλονίκης. Σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.
 1. Η τελική φάση του 9ου πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος παίδων – κορασίδων μέχρι 16 ετών θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον» από 15 έως 18 Δεκεμβρίου. Σχετική ανακοίνωση και η προκήρυξη των αγώνων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.
 1. Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του 2017. Σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ. Η Ομοσπονδία ζητάει προτάσεις συνδιοργάνωσης για τις διοργανώσεις του 2017. Οι προτάσεις για τη διοργάνωση της τελικής φάσης των πανελλήνιων πρωταθλημάτων μαθητών-μαθητριών (8-10/4/2017) θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΣΟ το αργότερο μέχρι 1η Δεκεμβρίου 2016.  Αποφασίστηκε ότι από το 2017 και μετά τα ατομικά πρωταθλήματα νέων ανδρών – νέων γυναικών μέχρι 20 ετών θα διοργανώνονται σε διαφορετικές ημερομηνίες από τα πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων μέχρι 18 ετών. Τα πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τα ατομικά πρωταθλήματα  παίδων – κορασίδων και παμπαίδων – παγκορασίδων (8-16 ετών) από 26/6-2/7/2016.
 1. Εγκρίθηκε η πρόταση της Σκακ. Ακαδ. Χανίων για διεξαγωγή των πρωταθλημάτων νέων ανδρών – νέων γυναικών (-20) στα Χανιά από 2 έως 8/1/2017.
 1. ΄Έγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν οι παρακάτω μεταβάσεις αθλητών για συμμετοχή σε δ.τ. στο εξωτερικό χωρίς οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας: α. Ηλ. Ροϊνός, Ι. Πουλόπουλος, Σπ. Ιλαντζής, Czech Open 2016 – Pardubice Τσεχίας 22-31/7/2016, β. Αλ. Ρηγόπουλος – Τσίγκος, Δημ. Παππέλης, Επ. Κουρούσης, Σπ. Ιλαντζής, Ν. Παναγιωτάκος Summer Prague Open – Πράγα 5-12/8/2016, γ. Αθ. Μητραντζάς, Summer Prague Open 2016 (A΄) – Πράγα 5-12/8/2016 και Olomouc Chess Summer Open – Olomouc Τσεχίας 13-20/8/2016, δ. Μ. Παπαδάκης, Γ. Μυλωνάκης, Π. Καλαϊτζόγλου, Χρ. Χήρας, Riga Technical University Chess Festival – Ρίγα Λετονίας 8-14/8/2016, ε. Ι. Αδαμόπουλος, Split Open 2016 – Split Κροατίας 13-20/8/2016, στ. Αστ. Παπαγιάννης, 31st Open Teteven 31 – Τετέβεν Βουλγαρίας 13-21/8/2016, ζ. Κ. Μπετσάκος, Stockholm Open – Στοκχόλμη 15-21/8/2016, η. Δ. Μαστροβασίλης, Vienna Chess Open A – Βιέννη 16-23/8/2016, θ. Μ. Μακροπούλου, Παγκόσμιο Ατομικό Πρωτάθλημα Βετεράνων (κατηγορία γυναικών +50) – Marianske Lazne (Marienbad) Τσεχίας – 18/11-1/12/2016, ι. Χρ. Μπανίκας, Cap d΄ Adge – Γαλλία 21-28/10/2016 και 1st International Chess Festival Roma Citta Apperta – Ρώμη 4-10/12/2016

 

Pages