Ε.Σ.Ο.

Subscribe to Ε.Σ.Ο. feed
Greek Chess Federation
Updated: 10 hours 26 min ago

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

Wed, 10/07/2015 - 15:42

Αύριο Πέμπτη 8/10 θα γίνει η έναρξη του 43ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ που θα διεξαχθεί στο Ρίο Αχαΐας με συμμετοχή 31 ομάδων. Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 12/10 μετά από 7 γύρους.

Όλες οι πληροφορίες για το πρωτάθλημα, καθώς και ζωντανή μετάδοση των παρτίδων στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Tue, 10/06/2015 - 14:49

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση των αιτήσεων μεταγραφής των:

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ (αριθ. γεν. μητρώου ΕΣΟ 26676) από τον ΠΣΦ Συκεών Θεσσαλονίκης στον ΠΑΣ Συκεών «Ο Φοίβος»

ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΩΡΑΙΟΖΗΛΗΣ (αριθ. γεν. μητρώου ΕΣΟ 43890) από τον ΠΣΦ Συκεών Θεσσαλονίκης στην Σκακιστική Ακαδημία Συκεών-Νεάπολης Θεσσαλονίκης

Έφυγε ξαφνικά ο Βασίλης Οικονομόπουλος

Mon, 10/05/2015 - 16:14

Πολύ νέος, σε ηλικία μόλις 55 χρονών, έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Οικονομόπουλος που διετέλεσε μεταξύ άλλων ταμίας, αντιπρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος της ΕΣΟ την περίοδο  1994 -2004.

Το ΔΣ και οι υπάλληλοι της ΕΣΟ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 7/10 στις 3 το μεσημέρι στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών.

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Fri, 09/25/2015 - 11:40

Αριθ. Πρωτ. 95639/24-09-2015

 

8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η ΕΣΟ προκηρύσσει τo 8ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων – Κορασίδων για το 2015.

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε 2 φάσεις:

 1. Προκριματικά, Τοπικά Περιφερειακά Πρωταθλήματα με ευθύνη των αντίστοιχων Ενώσεων – Τοπ.Επιτροπών
 2. Τελική Φάση

Η Τελική Φάση θα διεξαχθεί στο χρονικό διάστημα από  18 έως 20 Δεκεμβρίου 2015 στο Βραχάτι Κορινθίας. Τους αγώνες συν-διοργανώνουν η Πνευματική Στέγη Περιστερίου  και η ΕΣΟ.

 

 1. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων είναι εξαμελής. Αναλυτικά:

 • 1η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένος-η από 1/1/1999 και μετά),
 • 2η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 14 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2001 και μετά),
 • 3η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2003 και μετά),
 • 4η σκακιέρα, ένας (1) από την κατηγορία παμπαίδων (κάτω των 10 ετών – γεννημένος-η από 1/1/2005 και μετά),
 • 5η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία κορασίδων (κάτω των 16 ετών – γεννημένη από 1/1/1999 και μετά) και
 • 6η σκακιέρα, μία (1) από την κατηγορία παγκορασίδων (κάτω των 12 ετών – γεννημένη από 1/1/2003 και μετά).

 

Επιτρέπεται η συμμετοχή 1 κοινοτικού σκακιστή-στριας με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Η δήλωση του κοινοτικού θα πρέπει να έχει γίνει πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση των κοινοτικών είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και ισχύει για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις. Σωματεία που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει κοινοτικούς σκακιστές δεν μπορούν να τους αλλάξουν.

 

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο  Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο, το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

 

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

 1. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σε κάθε συνάντηση η νίκη βαθμολογείται με 2 βαθμούς, η ισοπαλία με 1 βαθμό, και η ήττα με 0 βαθμούς. Η ήττα χωρίς αγώνα τιμωρείται με  αφαίρεση ενός βαθμού (-1). Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα  χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 2 βαθμούς (σύνολο πόντων 5,5-0).

 

 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα σωματεία μέλη της Ε.Σ.Ο. Σε κάθε περιοχή με συμπληρωματική προκήρυξη των αρμόδιων Ενώσεων ή Τοπικών Επιτροπών θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες (σύστημα αγώνων, πρόγραμμα, λήξη προθεσμιών κλπ) των τοπικών πρωταθλημάτων.

 

 1. ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Ανάλογα με το σύστημα των αγώνων για την τελική κατάταξη χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα εξής κριτήρια:

Για ελβετικό:

 1. Βαθμοί
 2. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Για τον υπολογισμό του αθροίσματος Sonneborn – Berger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponent” FIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 6 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 3 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 3 πόντοι.

 1. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
 2. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.
 3. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
 4. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
 5. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 3½ πόντους.

Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

 

Για κυκλικό σύστημα (πουλ)

 1. Βαθμοί
 2. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων
 3. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων που έχουν δώσει οι ομάδες.
 4. Κατά σειρά, οι συνολικοί πόντοι σε όλους τους αγώνες της 1ης σκακιέρας, της 2ης σκακιέρας, της 3ης σκακιέρας, κ.ο.κ..
 5. Αν και μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων έχουμε ξανά ισοβαθμία στην 1η θέση τότε θα γίνει τουρνουά αγώνων νοκ άουτ «ξαφνικού θανάτου» (sudden death game) οι κανόνες του οποίου ορίζονται ως εξής

Αγώνας με χρόνο σκέψης 5 λεπτά ανά σκακιστή (τα χρώματα καθορίζονται με κλήρωση). Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το κριτήριο Βερολίνου: Η νίκη στην 1η σκακιέρα δίνει 6 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 5 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 4 κ.ο.κ. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

 

 1. ΑΝΑΒΟΛΕΣ

Αναβολές κατά αρχήν δεν χορηγούνται, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων για τις οποίες αποφασίζει η διεύθυνση των αγώνων.

 

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Η τελική φάση θα διεξαχθεί με ελβετικό 5 γύρων  με συμμετοχή  18 ομάδων.

 

Περιγραφή συστήματος:

 • Κλήρωση 1ου και 2ου γύρου με βάση την αρχική κατάταξη ( που προκύπτει από τον μέσο όρο Έλο).
 • Κλήρωση των υπολοίπων γύρων (3ος-5ος) με βάση το πρώτο κριτήριο ισοβαθμίας (Ολυμπιακό Σόννενμπορν-Μπέργκερ).
 • Θα αγνοείται η χρωματική ιστορία κατά το ζευγάρωμα
 • Αφού έχουν δημιουργηθεί τα ζευγάρια, θα αποδίδονται τα χρώματα με βάση τη χρωματική ιστορία.
 • Ισχύουν οι περιορισμοί α) Η χρωματική διαφορά (λευκά – μαύρα) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από -2 ή μεγαλύτερη από +2, β) καμία ομάδα δεν θα λάβει επί 3 συνεχόμενους γύρους το ίδιο χρώμα
 • Το (α) και (β) δεν εφαρμόζονται στον τελευταίο γύρο για τις ομάδες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.

 

Οι ομάδες που μετέχουν στην τελική φάση θα πρέπει να στείλουν στη γραμματεία της ΕΣΟ (με FAX η e-mail) μέχρι την 07/12/2015 και ώρα 12:00 τη βασική σύνθεσή τους.  Η βασική σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι 10 σκακιστές ή σκακίστριες. Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

Στη δήλωση της βασικής σύνθεσης θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (Δεκέμβριος 2015) ή ο εθνικός (Ιούλιος 2015) αν δεν υπάρχει διεθνής, καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων.

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον μέσο όρο των 6 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας όπως θα δηλωθούν στη βασική σύνθεση. Το χρώμα (ΛΕΥΚΑ ή ΜΑΥΡΑ) της 1ης ομάδας στον 1ο γύρο θα καθορισθεί με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την οριστικοποίηση της αρχικής σειράς κατάταξης.

Σε περίπτωση που τελικά συμμετάσχουν 5 ή 6 ομάδες θα χρησιμοποιηθεί σύστημα πουλ μονών συναντήσεων.

 

Οι συνθέσεις των ομάδων για κάθε γύρο θα κατατίθενται από τον ορισμένο αρχηγό στον επικεφαλής διαιτητή είτε ιδιοχείρως είτε μέσω e-mail. Για τους πρωινούς γύρους (1ος – 3ος – 5ος) η σύνθεση θα πρέπει να κατατίθεται από το προηγούμενο βράδυ και μέχρι τις 23:00. Για τους απογευματινούς γύρους (2ος και 4ος) το αργότερο 1 ώρα πριν την έναρξη των αγώνων.

 

 

 1. ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Στην τελική φάση προκρίνονται 18 ομάδες ω εξής:

 

 • Από την Ε.Σ.Σ. Ν.Αττικής οι 4 πρώτες ομάδες. (4 ομάδες)
 • Από την Ε.Σ.Σ. Θεσσαλονικής – Χαλκιδικής, την Ε.Σ.Σ. Κρήτης και την Ε.Σ.Σ.  Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, οι 2 πρώτες ομάδες. (6 ομάδες),
 • Από όλες τις υπόλοιπες Ενώσεις και Τ. Επιτροπές: Ε.Σ.Σ. Κεντρ.Δυτικής Μακεδονίας, Ε.Σ.Σ. Πελοποννήσου, Ε.Σ.Σ. Περιφ. Πελοποννήσου, Τ.Ε.Σ.Σ. Αιγαίου, Τ.Ε.Σ.Σ. Δυτ. Ελλάδας, Κεντρική Ελλάδα Βόρειος όμιλος (Θεσσαλία) και Κεντρική Ελλάδα Νότιος όμιλος (Ανατ. Στερεά και Ευβοια) οι πρωταθλήτριες ομάδες (7 ομάδες).
 • 1 ομάδα εκπρόσωπος των διοργανωτών αδάπανα για την ΕΣΟ.

 

Οι προκριματικές φάσεις σε όλα τα πρωταθλήματα για τις οποίες είναι υπεύθυνες οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές (εκτός αν η Ε.Σ.Ο. ορίσει διαφορετικά), θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15-11-2015.

Όλα τα σωματεία που θα προκριθούν θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως στην ΕΣΟ (email: info@chessfed.gr, Fax: 210 9221620) τη συμμετοχή τους στην τελική φάση, μέσω των Ενώσεων ή των Τοπικών Επιτροπών που ανήκουν, μέχρι και την 20-11-2015.

Μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή και οι ομάδες που τυχόν θα αναπληρώσουν κάποια κενή θέση ως εξής:

 

Οι αναπληρώσεις γίνονται από τις ίδιες τις ενώσεις και τοπικές επιτροπές και σύμφωνα με την προαναφερόμενη σειρά αναγραφής τους με τους εξής περιορισμούς:

ΕΣΣΝΑ: μέχρι 4 αναπληρωματικές, ΕΣΣΘΧ, ΕΣΣΚ, ΕΣΣΑΜΘ: μέχρι 2 αναπληρωματικές, Λοιπές Ενώσεις-Τ.Επιτροπές: από 1 αναπληρωματική.

Διευκρινίζεται ότι η αναπλήρωση των κενών θέσεων, ανά ένωση – τοπική επιτροπή, γίνεται σύμφωνα με την κατάταξη των ομάδων στα περιφερειακά πρωταθλήματα χωρίς περιορισμό θέσης (πχ σε περίπτωση άρνησης της 2ης ομάδας, μπορεί να αναπληρώσει η 3η κοκ).

 

Για την αποφυγή μονού αριθμού ομάδων στην Τελική Φάση, προβλέπεται η συμμετοχή 2ης ομάδας με πρόταση των διοργανωτών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ.

 

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής υποχρεούνται να στείλουν μέχρι την 20-11-2015 τα αποτελέσματα και τα φύλλα αγώνος του πρωταθλήματος της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής.

 

 1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

 

Η τελική φάση θα διεξαχθεί στο Βραχάτι Κορινθίας σε αίθουσα του ξενοδοχείου ΑΛΚΥΩΝ 5*.

 

Τα σωματεία που θα λάβουν μέρος στην Τελική Φάση είναι υπεύθυνα για τη διαμονή – διατροφή καθώς και για τη μετακίνησή τους από και προς το Βραχάτι.

 

Για την διαµονή των προαναφερόµενων ομάδων στο χρονικό διάστηµα από 17/12 in µέχρι 20/12 out, οι συν-διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει τις παρακάτω ειδικές τιμές στο ξενοδοχείο των αγώνων:

Ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa 5* www.alkyonhotel.gr

 

 • 40 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
 • 35 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τρίκλινο δωμάτιο.
 • 30 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε τετράκλινο δωμάτιο.
 • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 60 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).
 • Χρήση εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας και γυμναστηρίου από το Spa Center.

 

Για τις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύµφωνα µε την αποστολή της σχετικής φόρµας και

την κατάθεση της αντίστοιχης προκαταβολής…

 

Οι ομάδες υποχρεούνται μέχρι την Δευτέρα   1 Δεκεμβρίου  2015 να στείλουν εγγράφως, τις κρατήσεις των δωματίων που επιθυμούν, στους συν-διοργανωτές των αγώνων στο email: belloschess@yahoo.gr (τηλ.: 6977 079007).

 

Είναι υποχρεωτική η τηλεφωνική επιβεβαίωση παραλαβής των κρατήσεων.

 

Με την επιβεβαίωση της διαθεσιµότητας από το ξενοδοχείο, τα σωµατεία θα πρέπει να καταθέσουν το

50% του ποσού που αναλογεί στην κράτησή τους στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασµό, προκειµένου να θεωρηθεί έγκυρη, µέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015. Το υπόλοιπο ποσόν θα πρέπει να εξοφληθεί µε την άφιξη στο ξενοδοχείο.

 

Ξενοδοχείο Αλκυών 5*

Τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ονοματεπώνυμο: Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Βραχατίου Α.Ε..

Aριθμός 333/47001209

ΙΒΑΝ: GR63 0110 3330 0000 333 47001 209

 

Η έκδοση ομαδικού ή ατομικού τιμολογίου θα πρέπει να διευκρινισθεί εκ των προτέρων αποστέλλοντας τα απαραίτητα στοιχεία με την φόρμα κράτησης δωματίων.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την αποστολή της φόρμας κράτησης δωματίων – δήλωσης συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κο Αντώνη Μπέλλο:

Τηλ. 6977 079007, e-mail: belloschess@yahoo.gr

 

Διευκρινίζεται ότι η παραμονή στο προαναφερόμενο ξενοδοχείο δεν είναι υποχρεωτική.

 

Οι συν-διοργανωτές προσφέρουν στις 3 πρώτες ομάδες και στους 3 πρώτους (ανά σκακιέρα) με την καλύτερη απόδοση (μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε τουλάχιστον 4 παρτίδες), 50% έκπτωση σε όλα τα σεμινάρια και στα παράβολα των τουρνουά που θα διοργανωθούν από την ΠΣ Περιστερίου μέσα στο 2016.

 

 1. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η τελική φάση θα γίνει στο χρονικό διάστημα από 18 έως 20 Δεκεμβρίου 2015 σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Πέμπτη         17  Δεκεμβρίου    2015 Άφιξη των ομάδων   Πέμπτη         17  Δεκεμβρίου    2015 Τεχνική Συνάντηση 20:00 Παρασκευή   18  Δεκεμβρίου      2015 Τελετή Έναρξης 09:30 Παρασκευή    18  Δεκεμβρίου    2015 1ος Γύρος 10:00 Παρασκευή    18  Δεκεμβρίου    2015 2ος Γύρος 17:30 Σάββατο        20  Δεκεμβρίου    2015 3ος Γύρος 09:30 Σάββατο        20  Δεκεμβρίου    2015 4ος Γύρος 17:30 Κυριακή        21  Δεκεμβρίου    2015 5ος Γύρος 10:00 Κυριακή        21  Δεκεμβρίου    2015 Τελετή Λήξης – Αναχώρηση 15:30 ή το αργότερο 30’ μετά       την λήξη της τελευταίας παρτίδας

 

 

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που ορίζουν οι Ενώσεις Τ.Επιτροπές για τα περιφερειακά πρωταθλήματα. Η σύνθεση της επιτροπής για την τελική φάση θα ορισθεί στην τεχνική συνάντηση την Πέμπτη 17/12/2015 (20:00).

Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

 

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ

Ο Διευθυντής Αγώνων θα ορισθεί από το ΔΣ της ΕΣΟ και οι Διαιτητές από την ΚΕΔ και θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 

 1. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

 

Ισχύει το άρθρό 3 «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ» της γενικής προκήρυξης των ομαδικών πρωταθλημάτων για το 2015  (Αριθ. Πρωτ.  94989/24-12-2014).

 

 1. ΓΕΝΙΚΑ

Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (απόφαση ΔΣ 19/9/2015).

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΑΘΗΝΑ 24.9.2015 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Thu, 09/24/2015 - 14:29

Η ΕΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 19.9.2015. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

ΑΘΗΝΑ 24.9.2015 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Thu, 09/24/2015 - 14:26

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

                                                                                                                        Αθήνα, 24.09.2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

 

Το Σάββατο 19.09.2015 με την παρουσία 19 εκπροσώπων σωματείων, έγινε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΕΣΟ για το 2016 στο ύψος των 700.000 €. Η ΓΣ ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ με ψήφους 17 υπέρ και 2 κατά. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ, με κυριότερες αποφάσεις τις εξής:

 

 1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ της 10.07.2015 και της 07.09.2015.
 1. Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις των σωματείων α. Γυμναστικός Σύλλογος Κερατέας και β. Σκακιστική Κίνηση Κυβελείων Θεσσαλονίκης «En Passant», για εγγραφή στη δύναμη της ΕΣΟ.
 1. Εγκρίθηκε η ανανέωση της συνεργασίας για το 2016 με την Ευαγγελία Δρίτσουλα για 4ωρη πενθήμερη απασχόλησή της στο λογιστήριο της ΕΣΟ και κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τα ίδια έσοδα της ΕΣΟ.
 1. Εγκρίθηκε η προκήρυξη του 8ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Παίδων/Κορασίδων μέχρι 16 ετών στο διάστημα από 18 έως 20 Δεκεμβρίου 2015. Οι αρχικά προβλεπόμενες ημερομηνίες της τελικής φάσης (11-13/12/2015) άλλαξαν γιατί σε πολλές περιοχές της χώρας αυτό το διάστημα θα διεξαχθούν εξετάσεις για πτυχία ξένων γλωσσών. Το πρωτάθλημα θα γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας, ξενοδοχείο «ΑΛΚΥΩΝ» και συνδιοργανωτή την ΠΣ Περιστερίου.
 1. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την από αναβολή διεξαγωγή του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας στο Ρίο 8-12/10/2015.
 1. Συνοδοί – προπονητές για τα Παγκόσμια Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα 8-16 ετών στη Χαλκιδική 24/10-6/11 ορίστηκαν οι GM Σπύρος Καπνίσης και Θάνος Μαστροβασίλης και αρχηγός αποστολής ο κ. Μιχάλης Καλοσκάμπης.
 1. Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση των εθνικών ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Πανευρωπαϊκό Ομαδικό Πρωτάθλημα στο Ρέικιαβικ 12-23/11/2015. Με δεδομένα α) την για προσωπικούς λόγους μη συμμετοχή του Βασίλη Κοτρωνιά και β) το γεγονός ότι η οικογένεια Αβραμίδου δεν συναίνεσε στη συμμετοχή της Αναστασίας με τους συνήθεις όρους της ελληνικής αποστολής, η σύνθεση των εθνικών ομάδων (αλφαβητικά) έχει ως εξής:

 

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ   ΕΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Μαστροβασίλης Δημήτρης   Κουβάτσου Μαρία Μαστροβασίλης Θάνος   Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη Μπανίκας Χριστόδουλος   Μπότσαρη Άννα – Μαρία Νικολαϊδης Γιάννης   Παυλίδου Κατερίνα Παπαϊωάννου Γιάννης   Τσολακίδου Σταυρούλα

Συνοδοί – αρχηγοί ομάδων θα είναι οι Μ. Καλοσκάμπης και Σπ. Καπνίσης.

 1. Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα της Ομοσπονδίας για το 2016 (έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ). Όσοι ενδιαφέρονται να συνδιοργανώσουν την τελική φάση κάποιας πανελλήνιας διοργάνωσης, είναι σκόπιμο να στείλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τις προτάσεις τους. Ειδικά για τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα εφήβων/νεανίδων -18 και νέων ανδρών/νέων γυναικών -20 (2-8/1/2016) οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΣΟ μέχρι τις 20.10.2015. Για δε τα πανελλήνια πρωταθλήματα μαθητών/μαθητριών (23-25/4/2016) μέχρι την 01/12/2015.
 1. Έγινε συζήτηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός πλαισίου κανόνων και οδηγιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου ηλεκτρονικής υποβοήθησης (cheating) σε επίσημους αγώνες και αποφασίστηκε η ΕΣΟ να δημιουργήσει κανονιστικό πλαίσιο με βάση τους κανονισμούς της FIDE. Αρκετά μέλη του ΔΣ τόνισαν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα (πρόβλεψη αυστηρών πειθαρχικών ποινών) σε όσους προσάπτουν αβάσιμες και χωρίς αποδείξεις κατηγορίες σε σκακιστές για cheating.

Το ΔΣ συζήτησε επίσης το θέμα της φωτογράφησης σε αγώνες και της χρήσης του φωτογραφικού υλικού, κυρίως στο διαδίκτυο.  Προς τούτο και με έναρξη τις επόμενες προκηρύξεις, θα διευκρινισθούν σχετικά θέματα.

 1. Έγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν τα αιτήματα αθλητών για συμμετοχή σε δ.τ. στο εξωτερικό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας:

α. Αικ. Παυλίδου, Αναστάσιος Παυλίδης – Μεσογειακό Ατομικό Πρωτάθλημα

Ανδρών-Γυναικών – Βηρυττός 14-27/10/2015

β. Αντ. Παυλίδης, Στ. Χαλκιάς – Hoogeveen Open – Ολλανδία  17-24/10/2015

γ. Χρ. Μπανίκας – «13ο Citta di Amantea» – Amantea Ιταλία 6-13/9/2015 και

«Cap d΄ Agde» – Γαλλία 23-31/10/2015

δ. Δημ. Μπαλόκας – Open Olomouc – Τσεχία 15-22/8/2015

ε. Γ. Δελλούδης – «14th Kesarovski-Stanchev Memorial» – Sunny Beach

Βουλγαρία 5-13/9/2015

στ. Φρ.-Βλ. Τσίρος – δ.τ. Vojvodina – Σερβία 25-31/7/2015

ζ. Αν. Αβραμίδου, Α. Γαλάνη, Δ. Γαλάνη, Δ. Παπαευστρατίου – δ.τ. γυναικών –

Βράτσα Βουλγαρίας 20-26/7/2015

 

 

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016 – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Tue, 09/22/2015 - 14:07

Η ΕΣΟ δημοσιεύει το αγωνιστικό πρόγραμμα για το 2016, όπως εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της 19.09.2015. Για να το δείτε πατήστε εδώ.

Όσοι ενδιαφέρονται να συν-διοργανώσουν την τελική φάση κάποιας πανελλήνιας διοργάνωσης παρακαλούνται να στείλουν τις προτάσεις τους στην ΕΣΟ σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ειδικά για την τελική φάση των Πανελλήνιων Ατομικών Πρωταθλημάτων Εφήβων – Νεανίδων μέχρι 18 ετών και Νέων Ανδρών – Νέων  Γυναικών μέχρι 20 ετών (2-8/1/2016) οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2015.

Προτάσεις για τη διοργάνωση της τελικής φάσης των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Μαθητών-Μαθητριών, ατομικό – ομαδικό (23-25/4/2016) θα πρέπει να κατατεθούν στην ΕΣΟ το αργότερο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2015.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016 – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Tue, 09/22/2015 - 13:51
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ  Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΝ ΦΕΒ ΜΑΡ ΑΠΡ ΜΑΙ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ ΣΕΠ ΟΚΤ ΝΟΕ ΔΕΚ ΕΚΤ 1 44ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5-10 2 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ A” ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΩΣ 22 (*) 3 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ Β’,Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 30 (**) 4 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – FINAL 8) 3-4 (***) 5 9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ) 16-18 6 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BLITZ – RAPID 1 66ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ 1-11 2 39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 1-11 3 26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 4 19o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 5 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BLITZ – RAPID 6 48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Κ.20 2-8 7 39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ. 20 2-8 8 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Κ.18 2-8 9 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ Κ.18 2-8 10 34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.16 28- -4 11 28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.16 28- -4 12 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.14 28- -4 13 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.14 28- -4 14 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.12 28- -4 15 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.12 28- -4 16 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.10 28- -4 17 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.10 28- -4 18 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.8 28- -4 19 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.8 28- -4 20 28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤ. ΜΑΘΗΤΩΝ -ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (ΟΜΑΔΙΚΟ-ΑΤΟΜΙΚΟ) 23-25 (*) Ολοκλήρωση των ομαδικών πρωταθλημάτων για τα προκριματικά της Α’ εθνικής μέχρι 22/5/2016 (**) Ολοκλήρωση των ομαδικών πρωταθλημάτων Β’, Γ’ εθνικής και τοπικών των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών μέχρι 30/09/2016 (***)  Ολοκλήρωση των ομαδικών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών μέχρι 22/05/2016. Μπαράζ 05/6/2016 – Τελική Φάση 3 και 4/7/2016. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  2016 ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΝ ΦΕΒ ΜΑΡ ΑΠΡ ΜΑΙ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ ΣΕΠ ΟΚΤ ΝΟΕ ΔΕΚ ΕΚΤ 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-18 ΕΤΩΝ (ΠΡΑΓΑ – ΤΣΕΧΙΑ) 17-28 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-12 ΕΤΩΝ (ΜΠΑΤΟΥΜΙ – ΓΕΩΡΓΙΑ) 18-30 3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 14-18 ΕΤΩΝ (ΧΑΝΤΙ ΜΑΝΣΙΣΚ – ΡΩΣΙΑ) 1-15 4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ (ΟΡΙΣΣΑ – ΙΝΔΙΑ) 7-21 5 42η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2016 (ΜΠΑΚΟΥ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ) 17-30 6 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΓΙΑΚΟΒΑ – ΚΟΣΟΒΟ) 11-24 7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ () 8 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ – ΣΕΡΒΙΑ) 21-29 9 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (ΕΡΕΤΡΙΑ) 18-28 10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ (ΕΡΕΤΡΙΑ) 18-27 11 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΧΡΙ 16 (ΣΛΟΒΑΚΙΑ) 21-30 12 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (ΚΑΒΑΛΑ) 16-26 13 ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ 14 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 16 ΕΤΩΝ 15 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 16 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΑΝ ΦΕΒ ΜΑΡ ΑΠΡ ΜΑΙ ΙΟΥΝ ΙΟΥΛ ΑΥΓ ΣΕΠ ΟΚΤ ΝΟΕ ΔΕΚ ΕΚΤ 1 3ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 3 2 12ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝ. ΛΥΣΗΣ ISC () 24 3 15ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ 8 4 12ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 15-17 5 40ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ WCSC (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΣΕΡΒΙΑ) 30- -6

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2016

Tue, 09/22/2015 - 13:48
 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  –
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2016 Α/Α ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1 44ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 05-10/7/2016 2 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ A” ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΩΣ 22/5/2016 3 ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ Β’,Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 30/9/2016 4 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – FINAL 8) 3 – 4/7/2016 5 9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ-ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ) 16-18/12/2016 6 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BLITZ – RAPID ΣΕΠΤ-ΟΚΤ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 2016 Α/Α ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1 66ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ 1-11/4/2016 2 39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 1-11/4/2016 3 26ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 4 19o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΟΥΛ-ΑΥΓ 5 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BLITZ – RAPID ΑΥΓ-ΣΕΠ-OKT 6 48ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΩΝ ΑΝΔΡΩΝ Κ.20 2-8/1/2016 7 39ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ. 20 2-8/1/2016 8 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Κ.18 2-8/1/2016 9 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ Κ.18 2-8/1/2016 10 34ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.16 28/6-4/7/2016 11 28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.16 28/6-4/7/2016 12 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ Κ.14 28/6-4/7/2016 13 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.14 28/6-4/7/2016 14 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.12 28/6-4/7/2016 15 25ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.12 28/6-4/7/2016 16 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.10 28/6-4/7/2016 17 19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.10 28/6-4/7/2016 18 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ Κ.8 28/6-4/7/2016 19 13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ.8 28/6-4/7/2016 20 28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤ. ΜΑΘΗΤΩΝ -ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (ΟΜΑΔΙΚΟ-ΑΤΟΜΙΚΟ) 23-25/4/2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ  2016 Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-18 ΕΤΩΝ (ΠΡΑΓΑ – ΤΣΕΧΙΑ) 17-28/8/2016 2 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-12 ΕΤΩΝ (ΜΠΑΤΟΥΜΙ – ΓΕΩΡΓΙΑ) 18-30/10/2016 3 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 14-18 ΕΤΩΝ (ΧΑΝΤΙ ΜΑΝΣΙΣΚ – ΡΩΣΙΑ) 1-15/9/2016 4 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ (ΟΡΙΣΣΑ – ΙΝΔΙΑ) 7-21/8/2016 5 42η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2016 (ΜΠΑΚΟΥ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ) 17-30/9/2016 6 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (ΓΙΑΚΟΒΑ – ΚΟΣΟΒΟ) 11-24/5/2016 7 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ () ΜΑΡΤΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 8 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΔΡΕΣ-ΓΥΝΑΙΚΕΣ (ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ – ΣΕΡΒΙΑ) 21-29/10/2016 9 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ (ΕΡΕΤΡΙΑ) 18-28/4/2016 10 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ (ΕΡΕΤΡΙΑ) 18-27/4/2016 11 ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΕΧΡΙ 16 (ΣΛΟΒΑΚΙΑ) 21-30/7/2016 12 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (ΚΑΒΑΛΑ) 16-26/6/2016 13 ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ 14 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 16 ΕΤΩΝ 15 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 16 ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕΧΡΙ 20 ΕΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΚΙ Α/Α ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1 3ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΥΣΗΣ ΣΚΑΚ. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ 3/1/2016 2 12ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝ. ΛΥΣΗΣ ISC () 24/1/2016 3 15ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΣΗΣ 8/5/2016 4 12ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ (ΑΘΗΝΑ) 15-17/4/2016 5 40ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΥΣΗΣ WCSC (ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ – ΣΕΡΒΙΑ) 30/7-6/8/2016 * ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 8-18 ΕΤΩΝ

Thu, 09/17/2015 - 13:03

Την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα Πανευρωπαϊκά ατομικά πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων , παίδων κορασίδων 8 έως 18 ετών στο Πόρετς της Κροατίας.

Οι αγώνες θα ολοκληρωθούν μετά από 9 γύρους στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν 15 σκακιστές και σκακίστριες με συνοδούς – προπονητές τον GM Χριστόδουλο Μπανίκα και τον Κώστα Τσαρουχά.

Την Καβαλιώτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου στηρίζει με την χορηγία του για 2η συνεχή χρονιά ο ΟΤΕ.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης http://www.porec2015.org/

 

Για να δείτε την ελληνική αποστολή πατήστε εδώ.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Thu, 09/17/2015 - 13:00

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Εγγραφών – Μεταγραφών, το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων μεταγραφής σκακιστών και σκακιστριών είναι από 25/10 έως 10/11/2015.

Για να διαβάσετε τον κανονισμό πατήστε εδώ.

Έντυπο αίτησης μεταγραφής

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ

Tue, 09/15/2015 - 10:35

Με 32 ομάδες θα διεξαχθεί η τελική φάση του 43ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής Κατηγορίας στο Ρίο Αχαΐας από 8 έως 12 Οκτωβρίου 2015.

Για να δείτε τις ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα, καθώς και τους αλλοδαπούς σκακιστές (κοινοτικούς και μη) που δήλωσαν πατήστε εδώ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Fri, 09/11/2015 - 09:52

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής της ISPAS EUGENIA  (35695) από τον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ» στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ

Tue, 09/08/2015 - 13:19

Στην πρώτη φάση των δηλώσεων για το 43ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ εθνικής κατηγορίας που θα διεξαχθεί στο Ρίο Αχαΐας από 8 μέχρι 12/10/2015 δήλωσαν συμμετοχή 31 ομάδες.

Σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων η αναπλήρωση των κενών θέσεων (3) θα ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 11/9/2015.

Για να δείτε τις ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή πατήστε εδώ.

Κατάλογος σωματείων – αντιπροσώπων με δικαίωμα συμμετοχής στη ΓΣ της 18ης ή 19ης Σεπτεμβρίου 2015

Mon, 09/07/2015 - 11:12

Η ΕΣΟ ανακοινώνει τον κατάλογο των σωματείων – αντιπροσώπων με δικαίωμα συμμετοχής στη ΓΣ της 18ης  ή 19ης Σεπτεμβρίου 2015. Για να δείτε τον κατάλογο πατήστε εδώ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Tue, 09/01/2015 - 10:01

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής της ΠΡΑΣΣΑΚΗ ΣΟΦΙΑΣ-ΒΑΪΤΣΑΣ (32565) από τον ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ στον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ «ΑΣΠΡΟΣ ΠΥΡΓΟΣ»

ΝΟΡΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΕΤΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Wed, 07/29/2015 - 12:05

Νόρμα Διεθνούς Μετρ (IM), πέτυχε ο 15χρονος Νικόλας Θεοδώρου στο 8ο  διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας που διοργανώθηκε στη Παλαιόχωρα Χανίων από 17 μέχρι 24/7/2015. Ο Νικόλας συγκέντρωσε 6 βαθμούς σε 9 αγώνες  αντιμετωπίζοντας 4 Γκραν Μετρ και 1 Διεθνή Μετρ πετυχαίνοντας απόδοση ΕΛΟ 2466.

3η ΝΟΡΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΜΕΤΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

Tue, 07/28/2015 - 13:05

Την 3η νόρμα, που ισοδυναμεί με κατάκτηση του τίτλου της Διεθνούς Μετρ Γυναικών (WIM), πέτυχε η 15χρονη Αναστασία Αβραμίδου στο 10ο ανοιχτό διεθνές τουρνουά γυναικών που διοργανώθηκε στη πόλη Βράτσα της Βουλγαρίας από 20 μέχρι 26/7/2015. Η Αναστασία κατέλαβε την 3η θέση με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες  αντιμετωπίζοντας 4 Γκραν Μετρ γυναικών, 1 Διεθνή Μετρ γυναικών και 2 Μετρ FIDE γυναικών.

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Fri, 07/24/2015 - 15:56

Η ΕΣΟ δημοσιεύει τη νέα προκήρυξη για το 43ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας που θα διεξαχθεί το Ρίο Αχαΐας από 8 έως 12/10/2015.

Για να τη διαβάσετε πατήστε εδώ.

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ (ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ)

Fri, 07/24/2015 - 15:51

Αριθ. Πρωτ. 95502/24-7-2015

 

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

ΡΙΟ ΑΧΑΪΑΣ 8-12/10/2015

 

1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει εκ νέου την Τελική Φάση του 43ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος A’ Εθνικής Κατηγορίας, που θα διεξαχθεί στο Ρίο Αχαϊας (ξενοδοχείο Porto Rio), στο χρονικό διάστημα από 8 έως 12 Οκτωβρίου 2015 με συν-διοργανωτή την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου (ΕΣΣΠ).

 

Υπενθυμίζεται ότι η διεξαγωγή του πρωταθλήματος στις αρχικές ημερομηνίες (3-8/7/2015) ανεστάλη από την ΕΣΟ κατόπιν της από 30.06.2015 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρου Ν. Κοντονή για αναστολή της διεξαγωγής όλων των αθλητικών διοργανώσεων στις 4, 5 και 6/7/2015.

 

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν συνολικά 36 ομάδες ως εξής (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 10/7/2015):

 • οι 34 ομάδες που είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους πριν την αναστολή του πρωταθλήματος:

 

 1. ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 2. ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ»
 3. ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
 4. ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ
 5. ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 6. ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
 7. ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
 8. Ο.Φ.Η.
 9. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
 10. ΜΑΠΟ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
 11. ΑΟ ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
 12. ΣΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ
 13. ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ
 14. ΣΜΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
 15. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
 16. ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΟΣ
 17. ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ
 18. ΣΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
 19. ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ
 20. ΑΟ ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 21. ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 22. ΣΟ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
 23. ΣΑΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
 24. ΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ
 25. ΧΑΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
 26. ΑΟ ΚΑΪΣΣΑ ΧΑΝΙΩΝ
 27. ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
 28. ΛΠ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 29. ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΤΡΩΝ
 30. ΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 31. ΣΟ ΙΚΑΡΙΑΣ Ι. ΤΖΕΛΕΠΗΣ
 32. ΘΙΝΑΛΙΟΣ ΣΟ
 33. ΣΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ
 34. ΟΦΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

 • καθώς και οι 2 ομάδες: ΣΕ Βόλου και ΣΟ Λιβαδειάς «Ο ΛΕΒΑΔΟΣ» που αναπληρώθηκαν.

 

Όλες οι προαναφερόμενες ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν δήλωση συμμετοχής για το πρωτάθλημα στα γραφεία της ΕΣΟ το αργότερο μέχρι και τις  04/09/2015.

 

Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής:

 

 1. Πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της γενικής προκήρυξης (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2014).
 2. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΝΑ και μετά από τον αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΘΧ, εναλλάξ μέχρι και την 6η θέση της βαθμολογίας αυτών των δύο πρωταθλημάτων (ΠΟΑ).
 3. Στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις η αναπλήρωση θα γίνει πρώτα από την ίδια την ένωση/τ.επιτροπή και για μια θέση, με μοναδικό περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).
 4. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση θα συνεχιστεί κατά σειρά από τους προκριματικούς ομίλους των παρακάτω ενώσεων: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, ΕΣΣ Κεντροδυτικής Μακεδονίας, ΕΣΣ Πελοποννήσου, ΕΣΣ Περιφ. Πελοποννήσου, Κεντρική Ελλάδα (Νότιος Όμιλος), Κεντρική Ελλάδα (Βόρειος Όμιλος), ΤΕΣΣ Αιγαίου, ΤΕΣΣ Δυτ. Ελλάδας, με περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον αντίστοιχο προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).

 

 • Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 11/09/2015.

 

Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση εγγυητικού ποσού 500 € στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13. Το ποσόν της εγγυήσεως θα αφαιρεθεί από την προκαταβολή κάθε σωματείου, ενώ σε περίπτωση που δεν προσέλθει στους αγώνες, εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.

Ισχύουν κανονικά όλες οι κατατεθειμένες εγγυήσεις των σωματείων που δήλωσαν συμμετοχή πριν την αναστολή του πρωταθλήματος. Αν κάποια ομάδα δεν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της σύμφωνα με την παρούσα προκήρυξη, τότε  η ΕΣΟ θα της επιστρέψει το ποσό της εγγύησης (500 € – απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 10/7/2015).

 

3. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι ομάδες θα διαμένουν υποχρεωτικά (τουλάχιστον 10 άτομα ανά ομάδα για τουλάχιστον 5 διανυκτερεύσεις) στα ξενοδοχεία των αγώνων Porto Rio 4*, και Hotel Tzaki 3* στην περιοχή του Ρίου.

Αν για οποιονδήποτε λόγο ομάδα που έχει έδρα εκτός του νομού Αχαΐας, διαμένει εκτός του ξενοδοχείου,  τότε υποχρεούται να συμμετέχει στα διοργανωτικά έξοδα με την κατάθεση παραβόλου 1.800 € (εκτός του ποσού της εγγυήσεως συμμετοχής των 500 €). Το προαναφερόμενο οργανωτικό παράβολο θα πρέπει να κατατεθεί στην ΕΣΟ το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 24/9/2015. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτή η δήλωση συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα.

 

Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης από τον αριθμό ατόμων που προβλέπεται στις προδιαγραφές της ΕΣΟ, μπορεί να χρειαστεί να διατεθούν δωμάτια και σε κοντινά ξενοδοχεία.

 

Η προσφορά για διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία έχει ως εξής:

 

Ξενοδοχείο 3*

 • 39 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
 • 36 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.
 • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 62 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).
 • Τα δωμάτια θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας.

 

Ξενοδοχεία 4*

 • 46 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή
 • 43 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.
 • Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 74 € την ημέρα με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ).
 • Τα δωμάτια θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας .

 

Διευκρινίζεται ότι οι ομάδες που λόγω απόστασης αφιχθούν στα ξενοδοχεία το βράδυ δικαιούνται το μεσημεριανό γεύμα την ημέρα της αναχώρησής τους.

 

Οι παραπάνω τιμές θα ισχύσουν για απευθείας κρατήσεις και όχι μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή εταιρείας.

 

Σε ότι αφορά στα τετράκλινα δωμάτια, επειδή ο αριθμός του είναι περιορισμένος στο ξενοδοχείο, σε αυτή την περίπτωση η διαμονή θα παρέχεται σε δίκλινα δωμάτια ή με τη σύμφωνη γνώμη των πελατών θα μπορούν να διατεθούν κάποιες σουίτες με ανάλογη χρέωση (+80 € ανά δωμάτιο δηλ. 20€ επιπλέον το κατ’ άτομο).

 

Η τιμολογιακή πολιτική του ξενοδοχείου Porto Rio διαμορφώνεται ως εξής: διαμονή στο κεντρικό κτίριο θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 4 αστέρων ενώ διαμονή στα bungalows και στο Άρτεμις (μοτέλ) θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 3 αστέρων.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κράτηση δωματίων μίας ομάδας είναι η ακόλουθη διαδικασία για κάθε σωματείο:

 1. Επικοινωνία με τον Διευθυντή Αγώνων (τηλ. 6988 246711, patrachess@gmail.com) για την επιβεβαίωση διαθεσιμότητων δωματίων
 2. Συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων
 3. Κατάθεση προκαταβολής
 4. Αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων καθώς και του αποδεικτικού κατάθεσης μέσω e-mail ή fax στα κάτωθι στοιχεία.

 

Όλες οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις κρατήσεις τους (δεν ισχύουν οι παλιές κρατήσεις) μέχρι την Παρασκευή 18/9/2015 στο email: reservation@portoriohotel.gr  (Υπεύθυνη: κα Ευαγγελία Παπακώστα Τηλ.: 2610 992102 (09:30-16:00 Δευτέρα – Παρασκευή), fax: 2610 992115 (υποχρεωτική τηλεφωνική επιβεβαίωση παραλαβής του fax), με παράλληλη κοινοποίηση στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr, ή fax: 210 9221620).

 

Για την επιβεβαίωση των κρατήσεων τα σωματεία θα πρέπει απαραίτητα να καταθέσουν μέχρι τις 18/09/2015 το 40% του συνολικού κόστους διαμονής στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

 

ALPHA BANK  535 002340009198

Σαλταπίδας Δημήτριος

IBAN GR9701405350535002340009198

BIC CRBAGRAA

 

 

Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφεται το σωματείο στο οποίο γίνεται η κράτηση καθώς και το όνομα του ξενοδοχείου που έχει επιλεχθεί.

Καμία κράτηση δεν θεωρείται έγκυρη αν δεν έχει κατατεθεί η αντίστοιχη προκαταβολή. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας αποστολής των κρατήσεων και κατάθεσης της προκαταβολής στις 18/9/2015, η ΕΣΟ δεν υποχρεούται να εξασφαλίσει δωμάτια στα ξενοδοχεία των αγώνων.

 

Ισχύουν κανονικά οι προκαταβολές που κατέθεσαν τα σωματεία που δήλωσαν συμμετοχή πριν την αναστολή του πρωταθλήματος.

Η ΕΣΟ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεννόηση με το ξενοδοχείο των αγώνων, προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μην ζημιωθούν όσες από τις προαναφερόμενες ομάδες αποφασίσουν να μην επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα σύμφωνα με την παρούσα προκήρυξη (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 10/7/2015).  

 

Το υπόλοιπο 60%  θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως μέσω του λογαριασμού ή στη υποδοχή/λογιστήριο  του εκάστοτε  ξενοδοχείου έως την 3η μέρα διαμονής. Μεταχρονολογημένες επιταγές δε γίνονται δεκτές.

 

Για τα σωματεία που έχουν ήδη καταθέσει προκαταβολή θα ισχύσει η ίδια σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την οποία έγινε η κατανομή τους πριν την αναστολή του πρωταθλήματος.

 

Για τις νέες ομάδες θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία και την ώρα κατάθεσης της απαιτούμενης προκαταβολής. Η ανακοίνωση της κατανομής στα ξενοδοχεία θα γίνει με την ολοκλήρωση των κρατήσεων.

 

Επισημαίνεται ότι το ξενοδοχείο Hotel Tzaki 3* θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που το Porto Rio δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη την διοργάνωση. Εάν εξαντληθούν τα διαθέσιμα δωμάτια και στο ξενοδοχείο Hotel Tzaki τότε θα διατεθούν δωμάτια σε κοντινά ξενοδοχεία.

 

Κατά την άφιξη, ο Αρχηγός αποστολής της κάθε ομάδας υποχρεούται να συμπληρώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (αθλητών και συνοδών) στο ειδικό έντυπο που θα του παραδίδεται από την γραμματεία αγώνων. Η κάθε αποστολή θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα (10) άτομα. Σε περίπτωση αντικατάστασης ονομάτων των αρχικά δηλωμένων συμμετεχόντων (φόρμα δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων) και χωρίς καμία αύξηση των ατόμων, τότε και μόνο τότε θα γίνονται δεκτές οι αλλαγές με άμεση ενημέρωση της Γραμματείας των Αγώνων, η οποία θα καταχωρεί τις μεταβολές στο σχετικό έντυπο και θα το παραδίδει στην υποδοχή του εκάστοτε ξενοδοχείου.

Σε περίπτωση διαμονής ατόμων που δεν έχουν δηλωθεί στο νέο έντυπο, το ξενοδοχείο δικαιούται να προβεί στην αντίστοιχη χρέωση και εφόσον δεν καταβληθεί το ανάλογο τίμημα το ποσό θα παρακρατηθεί από την επιχορήγηση που αναλογεί στο σωματείο.

 

H έκδοση ομαδικού τιμολογίου θα πρέπει να διευκρινισθεί εκ των προτέρων αναγράφοντας τα απαραίτητα στοιχεία στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων.

 

Πολιτική ακύρωσης

 • Οποιαδήποτε αλλαγή κράτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 25/09/15 και βάση διαθεσιμότητας του εκάστοτε ξενοδοχείου (π.χ. αύξηση ή μείωση ατόμων)
 • Σε περίπτωσης ακύρωσης κράτησης μετά την αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται
 • Σε περίπτωση μη εμφάνιση του πελάτη ή σε περίπτωση έκτακτης αναχώρησης το ξενοδοχείο χρεώνει ολόκληρο το ποσό της συμφωνημένης διαμονής

 

Οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο αθλητές και συνοδοί θα παραλάβουν κουπόνια (voucher) με τα οποία θα έχουν πρόσβαση στα εστιατόρια του εκάστοτε ξενοδοχείου για τα δικαιούμενα γεύματά τους (γεύμα & δείπνο). Οι διαμένοντες θα προμηθεύονται τα voucher κατά την άφιξή τους από την reception του εκάστοτε ξενοδοχείου και θα πρέπει να τα προσκομίζουν στο εστιατόριο σε κάθε γεύμα. Απαγορεύεται ρητά η χρήση δωματίων και του ειδικού κουπονιού σε διαφορετικό ξενοδοχείο από το ξενοδοχείο διαμονής των συμμετεχόντων και από άτομα μη αναγραφόμενα στις λίστες διαμονής.

 

Η μετάβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη των ιδίων.

 

Επειδή δεν έχει αποσαφηνισθεί πλήρως το οικονομικό πλαίσιο για το 2015 η ΕΣΟ δεν μπορεί να ανακοινώσει τώρα τις τυχόν καλύψεις των εξόδων μετακίνησης των ομάδων. Το Δ.Σ. της ΕΣΟ θα αποφασίσει σχετικά – σε προσεχή συνεδρίασή του- και εφόσον υπάρχουν πραγματικά δεδομένα ως προς τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας

 

 1. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 «ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2014).

 

Υπενθυμίζονται τα παρακάτω:

 

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2015 είναι 10μελής:

 

–         1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

–         5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών

–         6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1995),

–         7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/1999),

–         8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1995),

–         9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/1999).

–       10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2003).

 

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

 

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

 

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

 

Τα σωματείο της Α’ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες (εκτός των αλλοδαπών) ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 30/06/2015. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).     

 

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ Μέχρι 2400 90 Euro 2401-2500 120 Euro 2501-2600 150 Euro 2601-2700 180 Euro 2701-2800 210 Euro κ.ο.κ.

 

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.  Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.

 

Τα σωματεία που θα αγωνιστούν την τελική φάση της Α’ Εθνικής και  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 11/09/2015 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Για τα σωματεία που καλούνται να αναπληρώσουν τις τυχόν κενές θέσεις (άρθρο 2 της παρούσας), η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση αλλοδαπών σκακιστών είναι  ίδια, δηλαδή 11/9/2015.

Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.

 

Για τις ομάδες που δήλωσαν αλλοδαπούς σκακιστές πριν την αναστολή των πρωταθλημάτων διευκρινίζονται ρητά τα εξής:

 • Οι προηγούμενες δηλώσεις αλλοδαπών σκακιστών δεν ισχύουν
 • Τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν εκ νέου τους αλλοδαπούς σκακιστές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο (4) της παρούσας προκήρυξης
 • Τα κατατεθειμένα παράβολα θα συμψηφισθούν σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις
 • Για τις ομάδες που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή ή δεν θα χρησιμοποιήσουν κάποιο αλλοδαπό σκακιστή τα παράβολα θα επιστραφούν
 • Όλα τα παραπάνω (δηλαδή οι νέες δηλώσεις αλλοδαπών, ο συμψηφισμός ή η επιστροφή παραβόλου) ισχύουν μόνο στην περίπτωση που οι αλλοδαποί σκακιστές δεν συμμετείχαν με το σωματείο σε κάποια ομαδική διοργάνωση μέσα στο 2015.

 

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.

 

Ειδικά για την τελική φάση της Α’ Εθνικής όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 

α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Σεπτέμβριος 2015), κατά φθίνουσα σειρά.

 β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).

γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Σεπτέμβριος 2015, κατά φθίνουσα σειρά.

δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

 

Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.

 

Όλα τα σωματεία (δεν ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις) θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, στην γραμματεία της ΕΣΟ, την βασική σύνθεσή τους (20άδα), μέχρι και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015.  Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

 

Στη δήλωση συμμετοχής της βασικής σύνθεσης (20άδα) θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (ή ο εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής) καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 20 ετών (σύμφωνα με τη σχετική φόρμα).  Τα σωματεία είναι επίσης υπεύθυνα για τον υπολογισμό του μέσου όρου των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας, βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η αρχική κατάταξη των ομάδων.

 

Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α. η πρόταση της ΕΣΟ για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη συμμετοχή κοινοτικών, αλλοδαπών και ομογενών στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2016).

 

 

 1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) καθώς και το άρθρο 5 «
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2014) και σύμφωνα με την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.

 

Διευκρινίζονται συμπληρωματικά τα παρακάτω:

5.1  Για να αγωνισθούν οι  σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον  6 από τους παίκτες που θα αγωνισθούν.  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.

 

5.2  Μηδενίζονται  μετά  πάροδο  30 λεπτών από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στην σκακιέρα που αγωνίζονται.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει 6 τουλάχιστον  από  μία ομάδα, τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

 

5.3  Οι ομάδες παραδίδουν τις συνθέσεις τους σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν το αργότερο μέχρι τις 09:30 κάθε πρωί, τη σύνθεση (10άδα) με την οποία θα αγωνιστούν στο συγκεκριμένο γύρο. Η κατάθεση της σύνθεσης θα γίνεται από τον υπεύθυνο του σωματείου εγγράφως ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail στο όποιο θα στέλνεται επιβεβαίωση παραλαβής) απευθείας στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων. Θα ακολουθεί έλεγχος των συνθέσεων από τον ΕΔ και τους βοηθούς του και θα καλούνται τα σωματεία που έχουν δώσει λάθος σύνθεση προκειμένου να τη διορθώσουν άμεσα. Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έλεγχου και το αργότερο μέχρι τις 10:30 θα κοινοποιούνται όλες οι συνθέσεις στις ομάδες και θα ανακοινώνονται παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.

 

Για τον 2ο και 7ο γύρο (τελευταίος), που θα διεξαχθούν πρωί, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας το αργότερο μέχρι της 24:00. Για τον 3ο γύρο (διπλός) η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου γύρου και το αργότερο μέχρι τις 16:15.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σύνθεσή της τότε αγωνίζεται με τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου γύρου, ενώ εάν δεν καταθέσει σύνθεση στον 1ο γύρο, αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη «βασική σύνθεση» – ισχυρότερη 10άδα, όπως θα έχει δηλωθεί στη γραμματεία της ΕΣΟ (Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015) και σύμφωνα με την οποία υπολογίσθηκε η αρχική κατάταξη των ομάδων.

 

5.4 Δεν αρχίζουν  οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  Διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.

Αν  για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.  Ο  διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:

 • Δεν έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  του Αθλητικής   Ιδιότητας  και  Υγείας  Αθλητή.  Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  όλες  τις  σχετικά  προβλεπόμενες  υπογραφές  και  σφραγίδες  ιατρού  και  σωματείου.
 • Δεν είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.

Ο διαιτητής  και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά  στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο  της  νομιμότητας  συμμετοχής  των  παικτών  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

5.5 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

5.6 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

5.7 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

 

 1. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

6.1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

6.2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

6.3 Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

6.4 Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

 

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος και οργανωτική επιτροπή οι κκ  Στ. Ευσταθόπουλος (Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΣΟ), Αλ. Σπηλιόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΣΟ), Παν. Μαλαταρά (μέλος ΔΣ ΕΣΣΠ)

 

Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόσκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

Εφόσον, με μέριμνα του ξενοδοχείου, διαπιστωθεί ότι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες στους αγώνες προκαλούν όχληση ή φθορές και γενικά δημιουργούν κινδύνους για τον εαυτό τους ή τρίτους, ο Διευθυντής Αγώνων έχει το δικαίωμα να αποβάλει τους εμπλεκόμενους από τους αγώνες. Επιπλέον, ο Διευθυντής Αγώνων θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς τους συμμετέχοντες/σες.

 

 1. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.

 

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ . Συγκεκριμένα:

Ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην Τεχνική συνάντηση στις 07/10/2015.

 

Το  παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 100 € και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων.

 

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

 

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών  από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

 1. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ- ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η τελική φάση της Α’ Εθνικής του 2015 θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα 7 γύρων:

 • Κλήρωση 1ου και 2ου γύρου με βάση την αρχική κατάταξη ( που προκύπτει από τον μέσο όρο Έλο).
 • Εναλλαγή του χρώματος, κατά το δυνατόν, για τον 2ο γύρο.
 • Κλήρωση των υπολοίπων γύρων (3ος-7ος) με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας (εξαιρουμένου του 1ου : αποτέλεσμα των ισόβαθμων).
 • Θα αγνοείται η χρωματική ιστορία κατά τη δημιουργία ζευγών.
 • Αφού έχουν δημιουργηθεί τα ζεύγη, θα αποδίδονται τα χρώματα με βάση τη χρωματική ιστορία.
 • Ισχύουν οι περιορισμοί: α) Η χρωματική διαφορά (λευκά – μαύρα) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από -2 ή μεγαλύτερη από +2, β) καμία ομάδα δεν θα λάβει επί 3 συνεχόμενους γύρους το ίδιο χρώμα
 • Το (α) και (β) δεν εφαρμόζονται στον τελευταίο γύρο για τις ομάδες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον μέσο όρο των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας. Το χρώμα (ΛΕΥΚΑ ή ΜΑΥΡΑ) της 1ης ομάδας στον 1ο γύρο θα καθορισθεί με κλήρωση.

 

Οι 20 πρώτες ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α’ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2016). Αν κάποια ομάδα (από τις πρώτες 20) θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της για το 2016 τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση που ανήκει. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες (θέσεις 21-36) θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α’ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκείμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση (2016).

 

Οι ομάδες που αποχωρούν αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα χάνουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής τους στην τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας του 2016 ακόμα και αν κατακτήσουν την 1η θέση στο περιφερειακό πρωτάθλημα  της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκουν.

 

 

 1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στo Ρίο Αχαΐας σε αίθουσες του ξενοδοχείου Porto Rio.

 

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το ημερήσιο πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Τετάρτη           07  Οκτωβρίου      2015 Άφιξη ομάδων   Τετάρτη           07  Οκτωβρίου      2015 Τεχνική συνάντηση – Ενημέρωση σωματείων 21:00 Πέμπτη            08  Οκτωβρίου      2015 Τελετή Έναρξης 09:00 Πέμπτη            08  Οκτωβρίου      2015 1ος Γύρος 09:30 Πέμπτη            08  Οκτωβρίου      2015 2ος Γύρος 17:30 Παρασκευή     09  Οκτωβρίου      2015 3ος Γύρος 16:30 Σάββατο         10  Οκτωβρίου      2015 4ος Γύρος 09:30 Σάββατο         10  Οκτωβρίου      2015 5ος Γύρος 17:30 Κυριακή           11  Οκτωβρίου      2015 6ος Γύρος 16:30 Δευτέρα           12  Οκτωβρίου      2015 7ος Γύρος 09:30 Δευτέρα           12  Οκτωβρίου      2015 Τελετή Λήξης-Αναχώρηση 15:00

 

 1. ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ-ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η τελική κατάταξη καθορίζεται από το σύνολο των Βαθμών (2, 1, 0) που συγκέντρωσαν οι ομάδες.

Κριτήρια ισοβαθμίας:

 1. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. Το κριτήριο αυτό δεν εφαρμόζεται αν κάποιος αγώνας μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε επειδή η τέλεσή του δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα.
 2. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Για τον υπολογισμό του αθροίσματος SonnebornBerger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponentFIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.    

 1. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
 2. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.
 3. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
 4. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
 5. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

 

Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½ πόντους.

Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

 

 1. ΓΕΝΙΚΑ

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων. Ισχύει η γενική προκήρυξη  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ. 94989/24-12-2014) στα άρθρα που δεν διαφοροποιούνται.

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

Pages