Ε.Σ.Ο.

Subscribe to Ε.Σ.Ο. feed
Greek Chess Federation
Updated: 6 hours 29 min ago

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Wed, 05/02/2018 - 10:39

Από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ανακοινώνεται η έναρξη της  Σχολής Προπονητών Γ΄ Κατηγορίας. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 6 Μαΐου 2018 και θα πραγματοποιούνται τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή (ώρες 17:00-22:00) στην διεύθυνση  Δημοσθένους 12, Περιστέρι Αττικής. Η διάρκεια του προγράμματος στο οποίο συμπεριλαμβάνονται θεωρητικά,  πρακτικά και μικτά μαθήματα είναι συνολικά τριακοσίων (300) ωρών. Αναλυτικές πληροφορίες ως προς τον Οδηγό Σπουδών και τον Κανονισμό Λειτουργίας της Σχολής Προπονητών Γ΄ Κατηγορίας εδώ.

46ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Tue, 04/24/2018 - 15:11

Φόρμα κράτησης δωματίων

Αριθ. Πρωτ. 99561/17-4-2018

46ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Α΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει την Τελική Φάση του 46ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος A΄ Εθνικής Κατηγορίας, που θα διεξαχθεί στο Ρίο Αχαΐας (ξενοδοχείο Porto Rio), στο χρονικό διάστημα από 10 έως 15 Ιουλίου 2018.

 

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στην τελική φάση της Α΄ Εθνικής κατηγορίας πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι και τις 11/06/2018.

Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής:

 

 1. Πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 11 της παρούσας προκήρυξης.
 2. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΝΑ και μετά από τον αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΘΧ, εναλλάξ μέχρι και την 6η θέση της βαθμολογίας αυτών των δύο πρωταθλημάτων (ΠΟΑ).
 3. Στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις η αναπλήρωση θα γίνει πρώτα από την ίδια την ένωση/τ.επιτροπή και για μια θέση, με μοναδικό περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).
 4. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση θα συνεχιστεί για κάθε μια θέση κατά σειρά από τους προκριματικούς ομίλους των παρακάτω ενώσεων: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Ανατ. Μακεδονίας Θράκης, ΕΣΣ Κεντροδυτικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας (πρώην ΕΣΣ Πελοποννήσου), ΕΣΣ Περιφ. Πελοποννήσου, ΤΕΣΣ Θεσσαλίας, ΤΕΣΣ Στερεάς Ελλάδας, ΤΕΣΣ Αιγαίου, ΤΕΣΣΗΠΙΝ, με περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον αντίστοιχο προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει). 
 • Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 18/06/2018.

Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση εγγυητικού ποσού 500 € στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013). Το ποσόν της εγγυήσεως θα αφαιρεθεί από την προκαταβολή κάθε σωματείου, ενώ σε περίπτωση που δεν προσέλθει στους αγώνες, εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.

 

3. ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι ομάδες θα διαμένουν υποχρεωτικά (τουλάχιστον 10 άτομα ανά ομάδα για τουλάχιστον 5 διανυκτερεύσεις) στα ξενοδοχεία των αγώνων Porto Rio 4*, και Hotel Castello 3* στην περιοχή του Ρίου Αχαΐας.

Επισημαίνεται ότι το ξενοδοχείο Hotel Castello 3* θα χρησιμοποιηθεί για διαμονή στην περίπτωση που το Porto Rio δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη την διοργάνωση και η διατροφή θα γίνεται στο ξενοδοχείο Porto Rio. Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης από τον αριθμό ατόμων που προβλέπεται στις προδιαγραφές της ΕΣΟ και εφόσον εξαντληθούν τα διαθέσιμα δωμάτια και στο ξενοδοχείο Hotel Castello τότε θα διατεθούν δωμάτια σε άλλα ξενοδοχεία

Αν για οποιονδήποτε λόγο ομάδα που έχει έδρα εκτός του νομού Αχαΐας, διαμένει εκτός των προαναφερόμενων ξενοδοχείων,  τότε υποχρεούται να συμμετέχει στα διοργανωτικά έξοδα με την κατάθεση παραβόλου 1.800 € (πέραν του ποσού της εγγυήσεως συμμετοχής των 500 €). Το προαναφερόμενο οργανωτικό παράβολο θα πρέπει να κατατεθεί στην ΕΣΟ το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 25/06/2018. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτή η δήλωση συμμετοχής της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Η προσφορά για διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία έχει ως εξής:

 

Ξενοδοχείο 3* – τιμές με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ –FB): 

–    43 € την ημέρα ανά άτομο για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή

–    39 € την ημέρα ανά άτομο για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.

–    Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 66 € την ημέρα.

Ξενοδοχείο 4* – τιμές με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ –FB):

–    50 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή

–    46 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.

–    Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 78 € την ημέρα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ειδικός φόρος διανυκτέρευσης που ισχύει από 1/1/2018. Για το Porto Rio ο φόρος είναι 3 € ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση, ενώ για το Hotel Castello είναι 1,5 € ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση.

 

Διευκρινίζεται ότι οι ομάδες που λόγω απόστασης αφιχθούν στα ξενοδοχεία το βράδυ δικαιούνται το μεσημεριανό γεύμα την ημέρα της αναχώρησής τους. 

Διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω τιμές θα ισχύσουν για απευθείας κρατήσεις και όχι μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή εταιρείας.

Σε ότι αφορά στα τετράκλινα δωμάτια, επειδή ο αριθμός του είναι περιορισμένος στο ξενοδοχείο, σε αυτή την περίπτωση η διαμονή θα παρέχεται σε δίκλινα δωμάτια ή με τη σύμφωνη γνώμη των πελατών θα μπορούν να διατεθούν κάποιες σουίτες με ανάλογη χρέωση (+80 € ανά δωμάτιο δηλ. 20€ επιπλέον κατ’ άτομο).

Η τιμολογιακή πολιτική του ξενοδοχείου Porto Rio διαμορφώνεται ως εξής: διαμονή στο κεντρικό κτίριο θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 4 αστέρων ενώ διαμονή στα bungalows και στο Άρτεμις (μοτέλ) θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 3 αστέρων.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κράτηση δωματίων μίας ομάδας είναι η ακόλουθη διαδικασία για κάθε σωματείο:

 1. Επικοινωνία με τον Διευθυντή Αγώνων (τηλ. 6931145242 , [email protected]) για την επιβεβαίωση διαθεσιμότητων δωματίων
 2. Συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων
 3. Κατάθεση προκαταβολής
 4. Αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων καθώς και του αποδεικτικού κατάθεσης μέσω e-mail ή fax στα κάτωθι στοιχεία. 

Όλες οι κρατήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στο email: [email protected]  (Υπεύθυνη: κα Ευαγγελία Παπακώστα Τηλ.: 2610 992102 (09:30-16:00 Δευτέρα – Παρασκευή), fax: 2610 992115 (υποχρεωτική τηλεφωνική επιβεβαίωση παραλαβής του fax), με παράλληλη κοινοποίηση στην ΕΣΟ ([email protected], ή fax: 210 9221620).

Για την επιβεβαίωση των κρατήσεων τα σωματεία θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι τις 25/6/2018 το 40% του συνολικού κόστους διαμονής στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό:

 

ALPHA BANK  535 002340009198

Σαλταπίδας Δημήτριος

IBAN GR9701405350535002340009198

BIC CRBAGRAA

 

 Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφεται το σωματείο στο οποίο γίνεται η κράτηση καθώς και το όνομα του ξενοδοχείου που έχει επιλεχθεί.

 Καμία κράτηση δεν θεωρείται έγκυρη αν δεν έχει κατατεθεί η αντίστοιχη προκαταβολή. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας αποστολής των κρατήσεων και κατάθεσης της προκαταβολής στις 25/6/2018, η ΕΣΟ δεν υποχρεούται να εξασφαλίσει δωμάτια στα ξενοδοχεία των αγώνων.

 Το υπόλοιπο 60%  θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως μέσω του λογαριασμού ή στη reception του εκάστοτε  ξενοδοχείου έως την 3η μέρα διαμονής. Μεταχρονολογημένες επιταγές δε γίνονται δεκτές.

Τα ξενοδοχεία δεν θα δεχθούν πληρωμές μέσω χορηγιών από Δημόσιους φορείς.

Οι ομάδες που τερμάτισαν μέχρι και την 20η θέση σύμφωνα με την τελική κατάταξη του περσινού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας προηγούνται στην επιλογή ξενοδοχείου (κατηγορία). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία και την ώρα κατάθεσης της απαιτούμενης προκαταβολής.

Αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας θα τηρηθεί και μεταξύ των υπόλοιπων 14 ομάδων σύμφωνα με την ημερομηνία και την ώρα κατάθεσης της σχετικής προκαταβολής.

 Διαθεσιμότητα δωματίων: Μέχρι 7 δωμάτια θα διατίθενται σύμφωνα με την επιλογή κάθε σωματείου με την προαναφερόμενη σειρά προτεραιότητας (προηγούνται οι θέσεις 1-20  και πάντα βάση της ημερομηνίας και της ώρας κατάθεσης της απαιτούμενης προκαταβολής). Σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω αριθμού (7 δωμάτια) κάθε αίτημα για επιπλέον δωμάτια θα ικανοποιείται ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων (δεν εξασφαλίζεται η επιλογή κατηγορίας ξενοδοχείου ή ο τύπος δωματίου). Μετά την ολοκλήρωση της κατανομής για τα 20 πρώτα σωματεία η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί για τις υπόλοιπες 14 ομάδες.

Η ανακοίνωση της τελικής κατανομής στα ξενοδοχεία θα γίνει με την ολοκλήρωση των κρατήσεων.

Κατά την άφιξη, ο Αρχηγός αποστολής της κάθε ομάδας υποχρεούται να συμπληρώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία των συμμετεχόντων (αθλητών και συνοδών) στο ειδικό έντυπο που θα του παραδίδεται από την γραμματεία αγώνων. Η κάθε αποστολή θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα (10) άτομα. Σε περίπτωση αντικατάστασης ονομάτων των αρχικά δηλωμένων συμμετεχόντων (φόρμα δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων) και χωρίς καμία αύξηση των ατόμων, τότε και μόνο τότε θα γίνονται δεκτές οι αλλαγές με άμεση ενημέρωση της Γραμματείας των Αγώνων, η οποία θα καταχωρεί τις μεταβολές στο σχετικό έντυπο και θα το παραδίδει στην υποδοχή του εκάστοτε ξενοδοχείου.

Σε περίπτωση διαμονής ατόμων που δεν έχουν δηλωθεί στο νέο έντυπο, το ξενοδοχείο δικαιούται να προβεί στην αντίστοιχη χρέωση και εφόσον δεν καταβληθεί το ανάλογο τίμημα το ποσό θα παρακρατηθεί από την επιχορήγηση που αναλογεί στο σωματείο.

 

H έκδοση ομαδικού τιμολογίου θα πρέπει να διευκρινισθεί εκ των προτέρων αναγράφοντας τα απαραίτητα στοιχεία στη φόρμα δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων.

 

Πολιτική ακύρωσης

 • Οποιαδήποτε αλλαγή κράτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 28/06/18 και βάση διαθεσιμότητας του εκάστοτε ξενοδοχείου (π.χ. αύξηση ή μείωση ατόμων)
 • Σε περίπτωσης ακύρωσης κράτησης μετά την αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται
 • Σε περίπτωση μη εμφάνιση του πελάτη ή σε περίπτωση έκτακτης αναχώρησης το ξενοδοχείο χρεώνει ολόκληρο το ποσό της συμφωνημένης διαμονής

Οι διαμένοντες στο ξενοδοχείο αθλητές και συνοδοί θα παραλάβουν κουπόνια (voucher) με τα οποία θα έχουν πρόσβαση στα εστιατόρια του εκάστοτε ξενοδοχείου για τα δικαιούμενα γεύματά τους (γεύμα & δείπνο). Οι διαμένοντες θα προμηθεύονται τα voucher κατά την άφιξή τους από την reception του εκάστοτε ξενοδοχείου και θα πρέπει να τα προσκομίζουν στο εστιατόριο σε κάθε γεύμα. Απαγορεύεται ρητά η χρήση δωματίων και του ειδικού κουπονιού σε διαφορετικό ξενοδοχείο από το ξενοδοχείο διαμονής των συμμετεχόντων και από άτομα μη αναγραφόμενα στις λίστες διαμονής.

Η μετάβαση των συμμετεχόντων θα γίνει με ευθύνη των ιδίων.

Επειδή δεν έχει αποσαφηνισθεί πλήρως το οικονομικό πλαίσιο για το 2018 η ΕΣΟ δεν μπορεί να ανακοινώσει τώρα τις τυχόν καλύψεις των εξόδων μετακίνησης των ομάδων. Το Δ.Σ. της ΕΣΟ θα αποφασίσει σχετικά – σε προσεχή συνεδρίασή του – και εφόσον υπάρχουν πραγματικά δεδομένα ως προς τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας

 

 1. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Ισχύουν όσα προβλέπονται στο άρθρο 10 «ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ.   99310/11-12-2017).

Υπενθυμίζονται τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2018 είναι 10μελής:

 

–         1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

–         5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών

–         6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1998),

–         7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/2002),

–         8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1998),

–         9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/2002).

–       10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2006).

 

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

 Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

 Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

 

Τα σωματεία της Α΄ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 30/03/2018. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).     

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE ΠΑΡΑΒΟΛΟ Μέχρι 2400 90 Euro 2401-2500 120 Euro 2501-2600 150 Euro 2601-2700 180 Euro 2701-2800 210 Euro κ.ο.κ.

 

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.  Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α΄ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.

 

Τα σωματεία που θα αγωνιστούν την τελική φάση της Α΄ Εθνικής και  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 18/06/2018 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013) Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Για τα σωματεία που καλούνται να αναπληρώσουν τις τυχόν κενές θέσεις (άρθρο 4 της παρούσας), η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση αλλοδαπών σκακιστών είναι  ίδια, δηλαδή 18/6/2018.

Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.

 

Ειδικά για την τελική φάση της Α΄ Εθνικής όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 

α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Ιούνιος 2018), κατά φθίνουσα σειρά.

 β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).

γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Ιούνιος 2018, κατά φθίνουσα σειρά.

δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

 

Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.

 

Όλα τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής την βασική σύνθεσή τους (20άδα) και να τη στείλουν στην γραμματεία της ΕΣΟ ([email protected]), μέχρι και την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018.  Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

Δεν θα γίνουν δεκτές δηλώσεις για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί διαφορετικό έντυπο από το επίσημο υπολογιστικό φύλλο. Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά εκτός της τελευταίας στήλης (παρατηρήσεις). Για όσους σκακιστές και σκακίστριες δεν διαθέτουν FIDE ID τα σωματεία πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΣΟ για την έκδοση των FIDE ID πριν την συμπλήρωση του υπολογιστικού φύλλου.

 

Στη δήλωση συμμετοχής της βασικής σύνθεσης (20άδα) θα αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (ή ο εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής) καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 20 ετών (σύμφωνα με τη σχετική φόρμα).  Τα σωματεία είναι επίσης υπεύθυνα για τον υπολογισμό του μέσου όρου των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας, βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η αρχική κατάταξη των ομάδων.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του ΜΟ των ομάδων οι αναξιολόγητοι (χωρίς ΕΛΟ) σκακιστές-σκακίστριες θα υπολογίζονται με τον ελάχιστο βαθμό αξιολόγησης: 800.

 

Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α. η πρόταση της ΕΣΟ για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη συμμετοχή κοινοτικών, αλλοδαπών και ομογενών στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2019).

 

 1. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) καθώς και το άρθρο 5 «
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ» της γενικής προκήρυξης  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ.   99310/11-12-2017) και σύμφωνα με την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.

 

Διευκρινίζονται συμπληρωματικά τα παρακάτω:

5.1  Για να αγωνισθούν οι  σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες τουλάχιστον  6 από τους παίκτες που θα αγωνισθούν.  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.

5.2  Μηδενίζονται  μετά  πάροδο  30 λεπτών από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στην σκακιέρα που αγωνίζονται.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει 6 τουλάχιστον  από  μία ομάδα, τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

5.3  Οι ομάδες παραδίδουν τις συνθέσεις τους σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία:

Όλα τα σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταθέτουν το αργότερο μέχρι τις 09:30 κάθε πρωί, τη σύνθεση (10άδα) με την οποία θα αγωνιστούν στο συγκεκριμένο γύρο. Η κατάθεση της σύνθεσης θα γίνεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (που θα συμπληρώνεται online και θα στέλνεται επιβεβαίωση για την παραλαβή της στο επίσημο e-mail που θα έχει δηλωθεί από κάθε ομάδα). Σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν διαθέτει υπολογιστή ή πρόσβαση στο δίκτυο αυτά θα παρέχονται από τη διοργάνωση. Θα ακολουθεί έλεγχος των συνθέσεων από τον ΕΔ και τους βοηθούς του και θα καλούνται τα σωματεία που έχουν δώσει λάθος σύνθεση προκειμένου να τη διορθώσουν άμεσα. Με την ολοκλήρωση του παραπάνω έλεγχου και το αργότερο μέχρι τις 10:30 θα κοινοποιούνται όλες οι συνθέσεις στις ομάδες και θα ανακοινώνονται παράλληλα στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων.

Για τον 2ο και 7ο γύρο (τελευταίος), που θα διεξαχθούν πρωί, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας το αργότερο μέχρι της 23:30. Για τον 3ο γύρο (διπλός) η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου γύρου και το αργότερο μέχρι τις 16:15. Σε περίπτωση που καθυστερήσει η λήξη του 2ου γύρου, η κατάθεση των συνθέσεων θα γίνει το αργότερο 15΄ μετά την ανακοίνωση της κλήρωσης του επόμενου 3ου γύρου.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση που κάποια ομάδα δεν καταθέσει εμπρόθεσμα τη σύνθεσή της τότε αγωνίζεται με τη σύνθεση του αμέσως προηγούμενου γύρου, ενώ εάν δεν καταθέσει σύνθεση στον 1ο γύρο, αγωνίζεται υποχρεωτικά με τη «βασική σύνθεση» – ισχυρότερη 10άδα, όπως θα έχει δηλωθεί στη γραμματεία της ΕΣΟ (μέχρι την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018) και σύμφωνα με την οποία υπολογίσθηκε η αρχική κατάταξη των ομάδων.

5.4 Δεν αρχίζουν  οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  Διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.

Αν  για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.  Ο  διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:

 • Δεν έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  του Αθλητικής   Ιδιότητας  και  Υγείας  Αθλητή.  Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  όλες  τις  σχετικά  προβλεπόμενες  υπογραφές  και  σφραγίδες  ιατρού  και  σωματείου.
 • Δεν είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.

Ο διαιτητής  και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά  στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο  της  νομιμότητας  συμμετοχής  των  παικτών  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

5.5 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

5.6 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

5.7 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

 1. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

6.1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

6.2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

6.3 Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

6.4 Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.12) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

 

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ

Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ ο ΔΔ κ. Γιώργος Γεωργόπουλος. Οργανωτική επιτροπή: Σ. Ευσταθόπουλος (Αντιπρόεδρος ΕΣΟ), Α. Σπηλιόπουλος (Μέλος ΔΣ ΕΣΟ) και Γ. Καραμαλής.

 

Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόσκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

Εφόσον, με μέριμνα του ξενοδοχείου, διαπιστωθεί ότι συμμετέχοντες-συμμετέχουσες στους αγώνες προκαλούν όχληση ή φθορές και γενικά δημιουργούν κινδύνους για τον εαυτό τους ή τρίτους, ο Διευθυντής Αγώνων έχει το δικαίωμα να αποβάλει τους εμπλεκόμενους από τους αγώνες. Επιπλέον, ο Διευθυντής Αγώνων θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις προς τους συμμετέχοντες/σες.

 

 1. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ- ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Θα ορισθούν από την Κ.Ε.Δ. και θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.

 

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ . Συγκεκριμένα:

Ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα ορισθεί στην Τεχνική συνάντηση στις 10/07/2018.

 

Το  παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 100 € και κατατίθεται στο Διευθυντή Αγώνων. Σε περίπτωση απόρριψης της ένστασης το παράβολο εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.

 

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90΄ λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών  από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

 1. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ- ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η τελική φάση της Α΄ Εθνικής του 2018 θα διεξαχθεί με ελβετικό σύστημα 7 γύρων:

 • Κλήρωση 1ου και 2ου γύρου θα γίνει με βάση την αρχική κατάταξη (που προκύπτει από τον μέσο όρο Έλο).
 • Εναλλαγή του χρώματος, κατά το δυνατόν, για τον 2ο γύρο.
 • Κλήρωση των υπολοίπων γύρων (3ος-7ος) με βάση τα κριτήρια ισοβαθμίας (εξαιρουμένου του 1ου : αποτέλεσμα των ισόβαθμων).
 • Θα αγνοείται η χρωματική ιστορία κατά τη δημιουργία ζευγών.
 • Αφού έχουν δημιουργηθεί τα ζεύγη, θα αποδίδονται τα χρώματα με βάση τη χρωματική ιστορία.
 • Ισχύουν οι περιορισμοί: α) Η χρωματική διαφορά (λευκά – μαύρα) δεν μπορεί να είναι μικρότερη από -2 ή μεγαλύτερη από +2, β) καμία ομάδα δεν θα λάβει επί 3 συνεχόμενους γύρους το ίδιο χρώμα
 • Το (α) και (β) δεν εφαρμόζονται στον τελευταίο γύρο για τις ομάδες που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 34 ομάδες  ως εξής:

 

α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 45ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας του 2017:

 

1 ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 2 ΕΟΑΟ ‘ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ’ ΝΙΚΑΙΑΣ 3 ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 4 ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ 5 ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 6 ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ 7 ΟΦΗ 8 ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 9 ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ‘ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ’ 10 ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 11 ΑΟ ‘ΖΗΝΩΝ’ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 12 ΑΟ ‘ΚΑΪΣΣΑ’ ΧΑΝΙΩΝ 13 ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ 14 ΟΑ ΧΑΝΙΩΝ 15 ΜΓΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 16 ΣΑ ΣΥΚΕΩΝ ΝΕΑΠΟΛΗΣ 17 ΑΟ ΤΡΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ‘89 18 ΑΟ ΠΕΥΚΗΣ 19 ΦΟΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 20 ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ‘Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ’

 

β) Οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής κατηγορίας των ενώσεων – τ. επιτροπών του 2018.

 

21. ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 22. ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 23. ΕΣΣΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 24. ΕΣΣΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 25. ΕΣΣΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 26. ΕΣΣ ΚΡΗΤΗΣ 27. ΕΣΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ. ΘΡΑΚΗΣ 28. ΕΣΣ ΚΕΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚ/ΝΙΑΣ 29. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (*) 30. ΕΣΣ ΠΕΡ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 31. ΤΕΣΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 32. ΤΕΣΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 33. ΤΕΣΣ ΑΙΓΑΙΟΥ 34. ΤΕΣΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

 

(*) Προκριματικό πρωτάθλημα όπου συμμετείχαν σωματεία της πρώην ΕΣΣ Πελοποννήσου.

Η αρχική κατάταξη των ομάδων θα γίνει με βάση τον μέσο όρο των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας. Το χρώμα (ΛΕΥΚΑ ή ΜΑΥΡΑ) της 1ης ομάδας στον 1ο γύρο θα καθορισθεί με κλήρωση.

 

Οι 20 πρώτες ομάδες αποκτούν το δικαίωμα να αγωνισθούν απευθείας στην τελική φάση της Α΄ εθνικής της επόμενης χρονιάς (2019). Αν κάποια ομάδα (από τις πρώτες 20) θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της για το 2019 τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση που ανήκει. Οι υπόλοιπες 14 ομάδες (θέσεις 21-34) θα πρέπει να αγωνισθούν στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής τους την επόμενη χρονιά προκείμένου να διεκδικήσουν μια θέση για την τελική φάση (2019).

 

Οι ομάδες που αποχωρούν αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα χάνουν αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής τους στην τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος Α΄ εθνικής κατηγορίας του 2019 ακόμα και αν κατακτήσουν την 1η θέση στο περιφερειακό πρωτάθλημα  της Ένωσης/Τ.Επιτροπής που ανήκουν.

 

 1. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στo Ρίο Αχαΐας σε αίθουσες του ξενοδοχείου Porto Rio.

 

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Το ημερήσιο πρόγραμμα των αγώνων είναι το εξής:

   ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ Α΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Δευτέρα               09  Ιουλίου        2018 Άφιξη ομάδων Τρίτη                    10  Ιουλίου        2018 Τεχνική συνάντηση – Ενημέρωση σωματείων 12:00 Τρίτη                    10  Ιουλίου        2018 Τελετή Έναρξης 16:00 Τρίτη                    10  Ιουλίου        2018 1ος Γύρος 16:30 Τετάρτη               11  Ιουλίου        2018 2ος Γύρος 09:30 Τετάρτη               11  Ιουλίου        2018 3ος Γύρος 17:30 Πέμπτη                12  Ιουλίου        2018 4ος Γύρος 16:30 Παρασκευή         13  Ιουλίου        2018 5ος Γύρος 16:30 Σάββατο             14  Ιουλίου        2018 6ος Γύρος 16:30 Κυριακή               15  Ιουλίου        2018 7ος Γύρος 09:30 Κυριακή               15  Ιουλίου        2018 Τελετή Λήξης-Αναχώρηση 15:00

 

 1. ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ-ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

Η τελική κατάταξη καθορίζεται από το σύνολο των Βαθμών (2, 1, 0) που συγκέντρωσαν οι ομάδες.

Κριτήρια ισοβαθμίας:

 1. Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων. Το κριτήριο αυτό δεν εφαρμόζεται αν κάποιος αγώνας μεταξύ των ισόβαθμων ομάδων δεν πραγματοποιήθηκε επειδή η τέλεσή του δεν προβλεπόταν από το πρόγραμμα.
 2. Το άθροισμα Sonneborn – Berger που υπολογίζεται ως εξής: οι βαθμοί κάθε αντίπαλου, εξαιρούμενου του αντίπαλου που συγκέντρωσε τους λιγότερους, πολλαπλασιασμένοι επί τον αριθμό των πόντων (σκορ σκακιέρων) που σημείωσε η ομάδα ενάντια στον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Για τον υπολογισμό του αθροίσματος SonnebornBerger το «bye» και η νίκη χωρίς αγώνα υπολογίζεται ως ισοπαλία της ομάδας με έναν «εικονικό αντίπαλο» (“virtual opponentFIDE HB D.ΙΙ.02.G14). Στην έναρξη του συγκεκριμένου γύρου ο «εικονικός αντίπαλος» έχει τους ίδιους βαθμούς και πόντους με την ομάδα. Στη συνέχεια προστίθεται το αποτέλεσμα του αγώνα (1 βαθμός και 10 πόντοι για νίκη α.α., 1 βαθμός και 5 πόντοι για το bye και 0 βαθμοί και 0 πόντοι για ήττα α.α.) και για κάθε επόμενο γύρο προστίθεται 1 βαθμός και 5 πόντοι.   

 1. Άθροισμα πόντων επί συνόλου των αγώνων.
 2. Άθροισμα των βαθμών όλων των αντιπάλων εξαιρουμένου του αντίπαλου με τους λιγότερους βαθμούς.
 3. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων
 4. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων που η ομάδα νίκησε, συν το μισό των πόντων των αντιπάλων με τους οποίους η ομάδα έκανε ισοπαλία
 5. Άθροισμα των πόντων των αντιπάλων, μείον του μεγαλύτερου και του μικρότερου αριθμού.

Σε όλες τις περιπτώσεις κερδίζει το μεγαλύτερο σύνολο.

 

Στη βαθμολογία η ομάδα που παίρνει το «ΒΥΕ» (περίπτωση μονού αριθμού ομάδων) παίρνει 1 βαθμό και 5½ πόντους.

Διευκρινίζεται ότι, η ποινή της αφαίρεσης 1 βαθμού για την ομάδα που χάνει χωρίς αγώνα (α.α.), εφαρμόζεται στην τελική-συνολική βαθμολογία και δεν επηρεάζει την κλήρωση των ομάδων.

 

 1. ΓΕΝΙΚΑ

Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (αποφάσεις ΔΣ 19/9/2015-9/12/2017). Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.

 

Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Ισχύει η γενική προκήρυξη  των αγώνων (Αριθ. Πρωτ.   99310/11-12-2017) στα άρθρα που δεν διαφοροποιούνται.

 

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2018 (8, 10, 12, 14 & 16 ΕΤΩΝ)

Tue, 04/24/2018 - 15:01

Έντυπο δήλωσης συμμετοχής αθλητών (για ενώσεις – τοπικές επιτροπές)

Φόρμα δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων

Αριθ. Πρωτ. 99560/17-4-2018

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ – ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ 2018

(8, 10, 12, 14 & 16 ΕΤΩΝ)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ – ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 

 • Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο Αχαΐας από 3 έως 9 Ιουλίου 2018 σε συνεδριακές αίθουσες του ξενοδοχείου Porto Rio.

2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

 • Τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων-Κορασίδων 2018 θα διεξαχθούν σε 5 κατηγορίες ηλικιών. Οι κατηγορίες σύμφωνα με τα όρια ηλικίας  (ημερομηνίες γέννησης) έχουν ως εξής:

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΩΝ

Κατηγ. Ημερομηνία γέννησης 36ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ16) Κ/16 Από 1/1/2002 και μετά 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ (Κ14) Κ/14 Από 1/1/2004 και μετά 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ12) Κ/12 Από 1/1/2006 και μετά 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ10) Κ/10 Από 1/1/2008 και μετά 15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ (Κ08) Κ/08 Από 1/1/2010 και μετά

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

30ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ16) Κ/16 Από 1/1/2002 και μετά 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ14) Κ/14 Από 1/1/2004 και μετά 27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ12) Κ/12 Από 1/1/2006 και μετά 21ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ10) Κ/10 Από 1/1/2008 και μετά 15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ08) Κ/08 Από 1/1/20010 και μετά

3. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

 • Ο αθλητικός νόμος 4115/30.01.2013 (ΦΕΚ 24/ΤΕΥΧΟΣ Α’/30.1.2013) προβλέπει στο άρθρο 38 παράγραφος 1 και 2 παροχές για τους 3 πρώτους νικητές των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Παίδων – Κορασίδων (μέχρι 16 ετών).

 

 1. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  • Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στη Γραμματεία της ΕΣΟ. Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής (συνημμένο υπολογιστικό φύλλο) θα πρέπει να συμπεριληφθούν:

α) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα πρωταθλήματα των περιοχών τους,

β) οι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες και

γ) όσοι άλλοι επιθυμούν να συμμετάσχουν και γίνουν δεκτοί, με την υποχρέωση να καταθέσουν στον λογαριασμό της ΕΣΟ που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13 (ΙΒΑΝ GR 15 0110 0800 0000 0804 8058 013), παράβολο 30 Euro εφόσον έχουν αγωνιστεί στους προκριματικούς ή παράβολο 60 Euro εφόσον δεν αγωνίσθηκαν σε αυτούς. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στην ΕΣΟ (e-mail: [email protected] ή φαξ 210 9221620) αντίγραφο της σχετικής κατάθεσης απ΄ όπου θα προκύπτουν τα ονόματα των αγωνιζομένων.

Ειδικά για τους αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΕΣΣ Πελοποννήσου),  η δήλωση θα γίνει από την Οργανωτική Επιτροπή των αντίστοιχων προκριματικών αγώνων της περιοχής (όπως αυτή ορίστηκε στη σχετική προκήρυξη της ΕΣΟ  – αριθ.πρωτ. 99547/5-4-2018).

 • Δεν θα γίνουν δεκτές δηλώσεις για τις οποίες θα χρησιμοποιηθεί διαφορετικό έντυπο από το επίσημο υπολογιστικό φύλλο. Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά εκτός της τελευταίας στήλης (παρατηρήσεις). Για όσους σκακιστές και σκακίστριες δεν διαθέτουν FIDE ID οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΣΟ για την έκδοση των FIDE ID πριν την συμπλήρωση του υπολογιστικού φύλλου.
 • ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.
 • Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι τις 11-06-2018 τα αποτελέσματα των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.
 • Σύμφωνα με την Α8/22.01.2011 απόφαση του ΔΣ της ΕΣΟ δίνεται το δικαίωμα να συμμετέχουν οι νεαροί κύπριοι σκακιστές στα Πανελλήνια Νεανικά Ατομικά Πρωταθλήματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ (σημειώνεται ότι οι Κύπριοι σκακιστές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν επισήμως την Ελλάδα στα αντίστοιχα Πανευρωπαϊκά ή Παγκόσμια Πρωταθλήματα ).
 • Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 1.30 του κανονισμού αγώνων, για σκακιστή-τρια που θα αποχωρήσει αδικαιολόγητα από το πρωτάθλημα ή θα παρακωλύσει την ομαλή διεξαγωγή του, η ΕΣΟ θα αποκλείσει τη συμμετοχή του-της από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα της επόμενης χρονιάς(απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 28/3/2015). Συγκεκριμένα θα αποκλειστεί η συμμετοχή τους από τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (8-10-12-14-16-18 και 20 ετών) του2019.
 • Διευκρινίζεται ότι, αιτιολογημένα αιτήματα για εξαίρεση από την κλήρωση του τελευταίου γύρου θα γίνουν δεκτά μόνο αν κατατεθούν πριν την έναρξη του 2ου γύρου.
 • Επισημαίνεται επίσης ότι όσοι αποχωρούν αδικαιολόγητα από τα προκριματικά της ένωσης – τ. επιτροπής που αγωνίζονται, χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής, ακόμα και με τη καταβολή του προβλεπόμενου παραβόλου, στην τελική φάση. Οι ενώσεις και τοπικές επιτροπές είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν εγγράφως την ΕΣΟ για τις αιτιολογημένες αποχωρήσεις αθλητών από τα προκριματικά τους. Σε αντίθετη περίπτωση η Ομοσπονδία θα θεωρεί τις αποχωρήσεις αδικαιολόγητες με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από την παρούσα προκήρυξη (απόφαση  ΔΣ ΕΣΟ 19.3.2017). 

 

 1. ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • Το σύστημα των τελικών αγώνων θα ορισθεί με βάση των αριθμό συμμετοχών ανά ηλικιακή κατηγορία και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

2 Ματς 4 Παρτίδων 3-4 Κυκλικό σύστημα (πουλ) διπλών παρτίδων 5-10 Κυκλικό σύστημα (πουλ) 11-19 Ελβετικό 7 γύρων ≥20 Ελβετικό 9 γύρων

 

 • Σε κάθε κατηγορία θα διεξαχθεί ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ πρωτάθλημα.
 • Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική οδηγία της ΚΕΔ, ο αρχικός κατάλογος κατάταξης των συμμετεχόντων για τις ανάγκες της κλήρωσης, γίνεται με πρώτο κριτήριο το διεθνές ΕΛΟ – τίτλο και με δεύτερο κριτήριο το Εθνικό ΕΛΟ – τίτλο και στην συνέχεια αλφαβητικά με λατινικούς χαρακτήρες.

 

 1. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
  • Οι αγώνες στην τελική φάση θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 15 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.
  • Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.
  • Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).
  • Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

 1. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ
  • Διευθυντής Αγώνων ορίσθηκε από το ΔΣ της ΕΣΟ ο ΔΔ κ. Γιώργος Γεωργόπουλος. Οργανωτική επιτροπή: Σ. Ευσταθόπουλος (Αντιπρόεδρος ΕΣΟ), Α. Σπηλιόπουλος (Μέλος ΔΣ ΕΣΟ) και Γ. Καραμαλής.
  • Οι διαιτητές θα ορισθούν από την ΚΕΔ και θα ανακοινωθούν συμπληρωματικά.

 

 1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
  • Σε περίπτωση ισοβαθμίας ακολουθούνται κριτήρια που προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων.  Συγκεκριμένα, όλες οι θέσεις καθορίζονται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια  άρσης ισοβαθμίας:
  • Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων.

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

 • Για κυκλικό σύστημα (roundrobin)

α) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισοβάθμων

β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).

γ). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα

δ) Το σύστημα Κόγια (αριθμός βαθμών εναντίων αντιπάλων με ποσοστό > 50%)

 • Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtualopponent”.
 • Αγώνες μπαράζ.
  • Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα γίνει διπλός αγώνας μπαράζ  μεταξύ των ισοβάθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
  • Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-στρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α,β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.
  • Οι αγώνες μπαράζ πραγματοποιούνται το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων.
  • Όποιος δεν εμφανισθεί στους αγώνες μπαράζ μηδενίζεται.

 

 1. ΑΝΑΒΟΛΕΣ
  • Σύμφωνα με το άρθρο 1.25 του Κανονισμού Αγώνων, δεν επιτρέπεται, καταρχήν, η αναβολή αγώνων ή η συνέχεια μιας παρτίδας που διακόπηκε. Το αρχικό πρόγραμμα των αγώνων πρέπει να τηρείται. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν σε ειδικές περιπτώσεις, ύστερα από έγκαιρη αίτηση του ενδιαφερόμενου και αιτιολογημένη απόφαση του διευθυντή αγώνων. Οι ειδικές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ασθένεια οπωσδήποτε διαπιστωμένη από διαπιστευμένο γιατρό των αγώνων, αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χώρο διεξαγωγής κ.α. Στα οξέα γενικά νοσήματα που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη, αρκεί η πιστοποίηση από ιδιώτη γιατρό με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού της ΕΣΟ και σε περίπτωση διαφωνίας των δύο γιατρών η βεβαίωση δευτεροβάθμιου οργάνου, όπως είναι οι Υγειονομικές Επιτροπές, Κρατικά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Τις σχετικές αλλαγές στο Πρόγραμμα ανακοινώνει ο διευθυντής αγώνων και η απόφαση του θεωρείται τελεσίδικη.

 

 1. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
  • Υποβάλλονται έως και 30 λεπτά μετά τη λήξη του γύρου. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια μέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη παρτίδας. Υπεύθυνη για την εκδίκαση της ένστασης είναι η Επιτροπή Ενστάσεων των αγώνων που θα οριστεί πριν από την έναρξη των πρωταθλημάτων.
  • Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή των αγώνων.

 

 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
  • Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Δευτέρα            02 Ιουλίου              2018 Άφιξη συμμετεχόντων Τρίτη                03 Ιουλίου              2018 Κληρώσεις 12:00 Τρίτη                03 Ιουλίου              2018 Τελετή Έναρξης 16:00 Τρίτη                03 Ιουλίου              2018 1ος Γύρος 16:30 Τετάρτη            04 Ιουλίου              2018 2ος Γύρος 09:30 Τετάρτη            04 Ιουλίου              2018 3ος Γύρος 17:00 Πέμπτη             05 Ιουλίου              2018 4ος Γύρος 16:30 Παρασκευή       06 Ιουλίου              2018 5ος Γύρος 09:30 Παρασκευή       06 Ιουλίου              2018 6ος Γύρος 17:00 Σάββατο           07 Ιουλίου              2018 7ος Γύρος 16:30 Κυριακή            08 Ιουλίου              2018 8ος Γύρος 16:30 Δευτέρα            09 Ιουλίου              2018 9ος Γύρος 09:30 Δευτέρα            09 Ιουλίου              2018 Αγώνες Μπαράζ (*) – Δευτέρα            09 Ιουλίου              2018 Τελετή Λήξης – Αναχώρηση συμμετεχόντων 17:00

(*) Αν προκύψουν αγώνες μπαράζ θα πραγματοποιηθούν το αργότερο 30 λεπτά μετά την ολοκλήρωση των παρτίδων των ενδιαφερομένων χωρίς αναβολή.

 • Στην τελετή λήξης είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των 3 νικητών ανά πρωτάθλημα. Αθλητής-τρια που απουσιάζει αδικαιολόγητα από την τελετή λήξης θα χάνει τη θέση του και θα αναπληρώνεται από τον επόμενο-η στην κατάταξη. (Η αναπλήρωση δεν συνεπάγεται και απώλεια των παροχών που περιγράφονται στο άρθρο 2 της προκήρυξης).
 • Διευκρινίζεται ότι μετάλλια (χρυσό, αργυρό, χάλκινο) δικαιούνται μόνο οι 3 πρώτοι-τες ανά πρωτάθλημα.

 

 1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν στο Ρίο Αχαΐας από 3 έως 9 Ιουλίου 2018 σε συνεδριακές αίθουσες του ξενοδοχείου Porto Rio.
  • Οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα περιφερειακά πρωταθλήματα και όσοι δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες θα φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία: Porto Rio 4*, και Hotel Castello 3* (μόνο διαμονή, η διατροφή θα γίνεται στο Porto Rio) σε δίκλινα, τρίκλινα (δίκλινο + 1 κλίνη) ή τετράκλινα δωμάτια (δίκλινο + 2 κλίνες), από 2 ή 3 Ιουλίου έως 9 Ιουλίου (6 ή 7 διανυκτερεύσεις) με πλήρη διατροφή (πρωινό, γεύμα  και δείπνο) σε μπουφέ. Από την προαναφερόμενη παροχή εξαιρούνται οι προκριμένοι σκακιστές και σκακίστριες που κατοικούν στον Ν. Αχαϊας ή στο Δήμο Ναυπακτίας.
  • Επισημαίνεται ότι το ξενοδοχείο Hotel Castello 3* (μόνο διαμονή, η διατροφή θα γίνεται στο Porto Rio) θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που το Porto Rio δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη την διοργάνωση.
  • Διευκρινίζεται ότι για τους προκριμένους σκακιστές-στριες των παρακάτω ενώσεων – τ. επιτροπών που με βάση την απόσταση και το είδος της μετακίνησης δεν κρίνεται αναγκαία η παροχή 7 διανυκτερεύσεων, η ΕΣΟ σε συνεργασία και με το ξενοδοχείο των αγώνων θα παρέχουν φιλοξενία από 3/7/2018 για 6 διανυκτερεύσεις: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Περ. Πελοποννήσου, ΤΕΣΣ Στ. Ελλάδας.
  • Επισημαίνεται ότι η παραλαβή των δωματίων θα γίνεται μετά τις 15:00. Συμμετέχοντες που εκ των πραγμάτων φτάνουν νωρίς το πρωί, όπως π.χ. οι αθλητές και οι συνοδοί τους από την Κρήτη, θα έχουν προτεραιότητα στην παραλαβή των δωματίων.

 

 1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΔΙΑΜΟΝΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • Θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.
  • Όπως αναφέρεται στο άρθρο 11.2, η ΕΣΟ και το ξενοδοχείο των αγώνων προσφέρουν δωρεάν διαμονή σε δίκλινα, τρίκλινα (δίκλινο + 1 κλίνη) ή τετράκλινα δωμάτια (δίκλινο + 2 κλίνες) με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα) σε μπουφέ για 6 ή 7 διανυκτερεύσεις (2/7 ή 3/7 in – 9/7 out) για το σύνολο των προκριμένων σκακιστών και σκακιστριών (μέχρι 106).
  • Απαραίτητη προϋπόθεση για την κράτηση δωματίου είναι η δήλωση του ονοματεπωνύμου του προκριμένου σκακιστή στο ξενοδοχείο.

 

 • Για τους σκακιστές και σκακίστριες που θα αγωνισθούν με παράβολο, είναι υποχρεωτική η διαμονή τουλάχιστον 6 διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία των αγώνων. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται όσοι διαθέτουν δική τους κατοικία στο Νομό Αχαΐας ή στο Δήμο Ναυπακτίας που αποδεικνύεται με το Ε9.

 

 • Το κόστος φιλοξενίας διαμορφώνεται ως εξής:

 

Ξενοδοχείο 3* – τιμές με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ –FB): 

–    47 € την ημέρα ανά άτομο για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή

–    43 € την ημέρα ανά άτομο για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.

–    Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 73 € την ημέρα.

Ξενοδοχείο 4* – τιμές με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ –FB):

–    53 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο ή

–    49 € την ημέρα ανά άτομο, με πλήρη διατροφή (τρία γεύματα σε μπουφέ) για διαμονή σε 2κλινο δωμάτιο με προσθήκη κλίνης ή δίκλινο με προσθήκη 2 κλινών.

–    Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός μονόκλινων δωματίων με κόστος φιλοξενίας 83 € την ημέρα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

Στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ειδικός φόρος διανυκτέρευσης που ισχύει από 1/1/2018. Για το Porto Rio ο φόρος είναι 3 € ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση, ενώ για το Hotel Castello είναι 1,5 € ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση.

 

 • Τα δωμάτια θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας. με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της προκαταβολής.
 • Διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω τιμές θα ισχύσουν για απευθείας κρατήσεις και όχι μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή εταιρείας.
 • Σε ότι αφορά στα τετράκλινα δωμάτια, επειδή ο αριθμός του είναι περιορισμένος στο ξενοδοχείο, σε αυτή την περίπτωση η διαμονή θα παρέχεται σε δίκλινα δωμάτια ή με τη σύμφωνη γνώμη των πελατών θα μπορούν να διατεθούν κάποιες σουίτες με ανάλογη χρέωση (+80 € ανά δωμάτιο δηλ. 20€ επιπλέον κατ’ άτομο).
 • Η τιμολογιακή πολιτική του ξενοδοχείου Porto Rio διαμορφώνεται ως εξής: διαμονή στο κεντρικό κτίριο θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 4 αστέρων ενώ διαμονή στα bungalows και στο Άρτεμις (μοτέλ) θα χρεώνεται με τιμές ξενοδοχείου 3 αστέρων.
 • Επισημαίνεται ξανά ότι το ξενοδοχείο Hotel Castello 3* (μόνο διαμονή, η διατροφή θα γίνεται στο Porto Rio) θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που το Porto Rio δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλη την διοργάνωση.
 • Η κατανομή όλων των συμμετεχόντων στα ξενοδοχεία των αγώνων θα γίνει ως εξής:
 • σύμφωνα με την επιλογή τους και ανάλογα με τα διαθέσιμα δωμάτια ανά ξενοδοχείο
 • θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα κατάθεσης της απαιτούμενης προκαταβολής.
  • Οι κρατήσεις δωματίων θα γίνονται μέχρι την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 με ταυτόχρονη κατάθεση προκαταβολής 40% του συνολικού κόστους διαμονής στον  παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό. Το υπόλοιπο ποσό (60%) θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως μέσω του κάτωθι λογαριασμού ή στη reception του εκάστοτε  ξενοδοχείου έως την 3η μέρα διαμονής. Οι συμμετέχοντες θα παραλαμβάνουν από τις reception το ανάλογο παραστατικό (απόδειξη ή τιμολόγιο) κατά την αναχώρησή τους.
  • Τα ξενοδοχεία δεν θα δεχθούν πληρωμές μέσω χορηγιών από Δημόσιους φορείς.

 

Ο τραπεζικός λογαριασμός για τις προκαταβολές κρατήσεων δωματίων είναι:

 

ALPHA BANK  535 002340009198

Σαλταπίδας Δημήτριος

IBAN GR9701405350535002340009198

BIC CRBAGRAA

 

 • Στο καταθετήριο θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα ή το σωματείο στο οποίο γίνεται η κράτηση καθώς και το όνομα του ξενοδοχείου που έχει επιλεχθεί.
 • Πολιτική ακύρωσης
 • Οποιαδήποτε αλλαγή κράτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 25/06/18 και βάση διαθεσιμότητας του εκάστοτε ξενοδοχείου (π.χ. αύξηση ή μείωση ατόμων)
 • Σε περίπτωσης ακύρωσης κράτησης μετά την αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής και κράτησης δωματίων οι προκαταβολές δεν επιστρέφονται
 • Σε περίπτωση μη εμφάνιση του πελάτη ή σε περίπτωση έκτακτης αναχώρησης το ξενοδοχείο χρεώνει ολόκληρο το ποσό της συμφωνημένης διαμονής

 

 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν και άλλα Ξενοδοχεία, οι διαμένοντες θα προμηθεύονται τα voucher κατά την άφιξή τους από την reception του ξενοδοχείου που διαμένουν και θα πρέπει να τα προσκομίζουν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους σε κάθε γεύμα.
 • Απαγορεύεται ρητά η χρήση δωματίων και του ειδικού κουπονιού σε διαφορετικό ξενοδοχείο από το ξενοδοχείο διαμονής των συμμετεχόντων και από άτομα μη αναγραφόμενα στις λίστες διαμονής.
 • Διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες που λόγω απόστασης αφιχθούν στα ξενοδοχεία το βράδυ δικαιούνται το μεσημεριανό γεύμα την ημέρα της αναχώρησής τους.

 

 • Η μετάβαση των συμμετεχόντων, από και προς το Ρίο Αχαΐας θα γίνει με ευθύνη των ιδίων.

 

 1. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 
  • Για την κράτηση δωματίου θα πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία:
 • Συμπλήρωση της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων
 • Κατάθεση προκαταβολής
 • Αποστολή της φόρμας δήλωσης συμμετοχής & κράτησης δωματίων καθώς και του αποδεικτικού κατάθεσης μέσω e-mail ή fax στα παρακάτω στοιχεία.
 • Όλες οι κρατήσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι την Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο email: [email protected]
 • Υπεύθυνη: κα Ευαγγελία Παπακώστα Τηλ.: 2610 992102 (09:30-16:00 Δευτέρα – Παρασκευή) Fax: 2610 992115
 • Υποχρεωτική είναι η τηλεφωνική επιβεβαίωση παραλαβής του φαξ ή του e-mail.
 • Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τον Διευθυντή Αγώνων στο email: [email protected]

 

 1. ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • Στους τελικούς αγώνες οι προκριμένοι σκακιστές και σκακίστριες υποχρεούνται να αγωνισθούν στο πρωτάθλημα της αντίστοιχης ηλικιακής κατηγορίας από το οποίο προκρίθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση στερούνται της δωρεάν φιλοξενίας. Για τους σκακιστές και σκακίστριες που θα αγωνισθούν με την καταβολή παραβόλου, η δήλωση συμμετοχής είναι δεσμευτική σε ότι αφορά το πρωτάθλημα που θα συμμετάσχουν και δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια.
  • Οι αθλητές θα πρέπει να αγωνίζονται στα πρωταθλήματα της ηλικιακής τους κατηγορίας γιατί σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αγωνιστικού σχεδιασμού της ΕΣΟ. Το ίδιο ισχύει για όσους προτιμούν να αγωνισθούν στα πανελλήνια πρωταθλήματα άλλης κατηγορίας και δεν διακριθούν. Όσοι αθλητές ήδη αγωνίσθηκαν στα προκριματικά της ένωσης – τοπικής επιτροπής σε άλλη ηλικιακή κατηγορία και προκρίθηκαν για την τελική φάση μπορούν να αγωνισθούν στο πρωτάθλημα της ηλικίας τους χωρίς να χάσουν την πρόκρισή τους (Απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 10/2/2008).
  • Σύμφωνα με πάγια απόφαση της ΕΣΟ (ΔΣ07.2007) από το 2008 ισχύει ότι ο πρωταθλητής κάθε κατηγορίας επιλέγει πρώτος το αντίστοιχο πρωτάθλημα (παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό) στο όποιο επιθυμεί ν’ αγωνιστεί και ο δεύτερος μπορεί να αποδεχθεί το πρωτάθλημα που απομένει. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε εκ των δύο πρώτων γίνεται αναπλήρωση με βάση την κατάταξη του πανελλήνιου πρωταθλήματος μέχρι και την 5η θέση. Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει διαφορετικά κατά περίπτωση.

 

 1. ΓΕΝΙΚΑ
  • Σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις που διεξάγονται σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση αθλητών μόνο από τον εξουσιοδοτημένο φωτογράφο της διοργάνωσης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό ή οπτικοακουστικό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα μόνο από την ΕΣΟ για την προβολή της διοργάνωσης και του αθλήματος γενικότερα. (αποφάσεις ΔΣ 19/9/2015 – 9/12/2017).
  • Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται στους θεατές η φωτογράφηση των αθλητών και αθλητριών τα πρώτα 5 λεπτά των αγώνων.
  • Η ΕΣΟ διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έλεγχο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ηλεκτρονικής υποβοήθησης (Anti cheating measures) σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες-συστάσεις της FIDE.
  • Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη, τα παραρτήματα της ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Wed, 04/18/2018 - 12:10

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΚΟΥΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (ΑΓΜ 4227) από τη ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟΣ ΠΥΡΓΟΥ στην ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΥΡΓΟΥ.

Πανελλήνια πρωταθλήματα νέων ανδρών – νέων γυναικών, Πρωταθλητές ο Γιάννης Καλογερής και η Αμαλία Κουτσίδη

Tue, 04/17/2018 - 13:55

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα φετινά πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα νέων ανδρών – νέων γυναικών μέχρι 20 ετών. Οι αγώνες  πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων,  στο χρονικό διάστημα από 10 έως 16 Απριλίου 2018, με συν-διοργανωτές τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Στο πρωτάθλημα νέων ανδρών πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Καλογερής με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες. Στις θέσεις 2-4 ισοβάθμησαν με 6,5 βαθμούς 3 αθλητές. Μετά την άρση της ισοβαθμίας, 2ος ήταν ο Ζήσης Τσακνάκης και 3ος ο Ευάγγελος Πατρελάκης. 

Στο πρωτάθλημα νέων γυναικών  πρωταθλήτρια ήταν η Αμαλία Κουτσίδη με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Η Ανθή Μαρία Βοζινάκη τερμάτισε  2η με 7 βαθμούς και 3η ήταν η Ρεβέκκα Σαλαχίδου με 6,5.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των αγώνων

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Tue, 04/17/2018 - 10:02

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΓΛΕΖΕΛΗ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (ΑΓΜ 14015) από τη ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ στον ΕΠΑΣ ΠΕΥΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Mon, 04/16/2018 - 14:06

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής των:

 • ΠΙΛΑΛΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (ΑΓΜ 1454) από την ΑΕΚ στην ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
 • ΜΕΣΣΗΝΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ (ΑΓΜ 3325) από το ΣΑΚ ΔΕΛΑΣΑΛ στην ΑΕ ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ο Γιώργος Μακρόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της FIDE

Thu, 04/12/2018 - 09:55

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Γιώργος Μακρόπουλος, ανακοίνωσε από το Μινσκ της Λευκορωσίας την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής  Ομοσπονδίας(FIDE). Στην ομιλία του στο προεδρικό συμβούλιο που έγινε στο Μινσκ, ανέφερε πως αξιωματούχοι της διεθνούς ομοσπονδίας και εκπρόσωποι των εθνικών ομοσπονδιών του ζήτησαν να είναι υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τα παρόντα προβλήματα και να εξασφαλίσει σταθερότητα στη FIDE. Ο Γ. Μακρόπουλος, ηλικίας 64 ετών, είναι διεθνής μετρ και έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας 7 φορές. Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) 11 φορές, από το 1982 μέχρι και σήμερα. Το 1986 έγινε αντιπρόεδρος της FIDE και από το 1996 κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου της FIDE. Στις πολλαπλές θητείες του στην πιο νευραλγική θέση της διεθνούς ομοσπονδίας, του πιστώνονται μια σειρά από σημαντικές επιτυχίες για το παγκόσμιο σκάκι, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη προβολή του σκακιού, τα ψηλά έπαθλα των κορυφαίων σκακιστών, η εύρεση χορηγών, η ανάπτυξη σε χώρες χωρίς σκακιστική παράδοση.  Οι εκλογές της FIDE θα γίνουν στις 3 Οκτωβρίου στο Μπατούμι της Γεωργίας, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Σκακιστικής Ολυμπιάδας.

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Thu, 04/05/2018 - 16:11

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΜΑΝΟΥΣΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΓΜ 15525) από το ΣΟ ΕΥΟΣΜΟΥ στην ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ (ΒΟΡΡΑΣ).

 

Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών 2018

Thu, 04/05/2018 - 15:26

Στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων (οδός Ανδρέα Παπανδρέου 70) θα διεξαχθούν τα φετινά Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα  Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών μέχρι 20 ετών.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα από 10 έως 16 Απριλίου 2018 με συν-διοργανωτές τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα των αγώνων.

ΠΑΝΝΑΥΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2018

Mon, 04/02/2018 - 12:47

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο διεξήχθη τη Παρασκευή 16 Μαρτίου 2017  στις εγκαταστάσεις της  Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

Στο Πρωτάθλημα πήραν μέρος δεκατέσσερις (14) παίκτες.

Πρωταθλητής, σημειώνοντας 4.5 βαθμούς στους πέντε (5) αγώνες του, αναδείχθηκε ο Ναύτης (ΔΙΑΧ) Μιχαήλ Μαραγκάκης, αθλητής του σωματείου ΑΣΟ «ΔΙΑΣ» Πετρούπολης.

Δεύτερος με 4 βαθμούς ήταν ο Ανθχος (Ο) Νικόλαος Μυλωνάς ΠΝ, αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Αθηνών και τρίτος με 3 βαθμούς ήταν ο Ακστης (Φ) Γιώργος Αντωνιάδης,  αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Περιστερίου.

Για να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου, να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα και φωτογραφίες από τους αγώνες πατήστε εδώ.

ΠΑΝΝΑΥΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2018

Mon, 04/02/2018 - 12:46

ΠΑΝΝΑΥΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο διεξήχθη τη Παρασκευή 16 Μαρτίου 2017  στις εγκαταστάσεις της  Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

Οι αγώνες διοργανώθηκαν από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), σε συνεργασία με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ).

Το Πρωτάθλημα περιελάμβανε πέντε (5) γύρους, με κανονισμούς Γρήγορου Σκακιού (Rapid) και χρόνο σκέψης δέκα (10) λεπτών για όλη τη παρτίδα, με προστιθέμενο χρόνο πέντε (5) δευτερολέπτων ανά κίνηση, ξεκινώντας από τη πρώτη κίνηση, για κάθε παίκτη.

Στο Πρωτάθλημα πήραν μέρος δεκατέσσερις (14) παίκτες.

Πρωταθλητής, σημειώνοντας 4.5 βαθμούς στους πέντε (5) αγώνες του, αναδείχθηκε ο Ναύτης (ΔΙΑΧ) Μιχαήλ Μαραγκάκης, αθλητής του σωματείου ΑΣΟ «ΔΙΑΣ» Πετρούπολης.

Δεύτερος με 4 βαθμούς ήταν ο Ανθχος (Ο) Νικόλαος Μυλωνάς ΠΝ, αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Αθηνών και τρίτος με 3 βαθμούς ήταν ο Ακστης (Φ) Γιώργος Αντωνιάδης,  αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Περιστερίου.

Ο συναγωνισμός μεταξύ των συμμετασχόντων ήταν εξαιρετικά υψηλός, με αποτέλεσμα να ισοβαθμήσουν με 3 βαθμούς στις θέσεις τέταρτη, πέμπτη, έκτη και έβδομη αντίστοιχα οι   Υπχος (Ο) Πέτρος Καψωμενάκης ΠΝ, αθλητής του Σκακιστικού Συλλόγου Σύρου, Ανθχος (Ε) Αλέξανδρος Βλαστός ΠΝ,  αθλητής του Σκακιστικού Ομίλου Σαλαμίνας, Ανθχος (Ο) Γιώργος Βαχατζάκης ΠΝ, αθλητής του Αθλητικού Ομίλου Κρήνης Χαλκιδικής και Πχης (Ε) Αλέξανδρος Παντέλογλου ΠΝ.

Η σειρά καθορίστηκε από τα κριτήρια ισοβαθμίας που είχαν συμπεριληφθεί στη προκήρυξη των Αγώνων.

Στους τρεις πρώτους νικητές απονεμήθηκαν κύπελλο και χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο, καθώς και τιμητικά διπλώματα.

Τις απονομές έκανε η εκπρόσωπος της ΣΜΥΝ Υπχος (Ο) Β. Αγγελοπούλου.

Επικεφαλής Διαιτητής των αγώνων ήταν ο Τάκης Νικολόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE),  και  διαιτητής ο Διαιτητής FIDE Γιώργος Πραματευτάκης.

Οι αγώνες θα αποτελέσουν κριτήριο για τη συμμετοχή στην ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία θα πάρει μέρος στο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, που θα διοργανωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των  Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)  αργότερα μέσα στο 2018.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπεύθυνους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ανθχο (ΑΡΜ) Δημήτρη Κιβιρτζίκη και Επκστη (Δ/Ε) Αλέξανδρο Θεοδώρου για την εξαιρετική διοργάνωση.

Τελική βαθμολογία – κατάταξη

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2018

Mon, 04/02/2018 - 12:10

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων & των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 27 έως 29 Μαρτίου 2018  στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά. Συμμετείχαν 44 αθλητές και 1 αθλήτρια από οκτώ (8) Σχολές

Πρωταθλητής, σημειώνοντας 8.5 βαθμούς στους 9 αγώνες του, αναδείχθηκε ο Ιωάννης Τετεπουλίδης, της Σχολής Ικάρων (ΣΙ). Δεύτερος με 7.5 βαθμούς ήταν ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), και τρίτος με 7.5 βαθμούς επίσης αναδείχθηκε ο Αναστάσιος Παυλίδης της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ). 

Στην Ομαδική βαθμολογία πρώτη αναδείχθηκε η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ) με 19 βαθμούς, δεύτερη ήταν η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) με 18.5 βαθμούς και τρίτη ήταν η Σχολή Ικάρων (ΣΙ) με 18.5 βαθμούς  επίσης.

Για να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου, να δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα και φωτογραφίες από τους αγώνες πατήστε εδώ.

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2018

Mon, 04/02/2018 - 12:06

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 

 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ  

2018

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά το Σκακιστικό Πρωτάθλημα των Στρατιωτικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων & των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο διεξήχθη το τριήμερο 27 έως 29 Μαρτίου 2018  στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στον Πειραιά.

Η πολύ όμορφη εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Αναψυχής της Σχολής.

Συμμετείχαν σ’ αυτήν 44 αθλητές και 1 αθλήτρια από οκτώ (8) Σχολές : τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), τη Σχολή Ικάρων (ΣΙ), τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), τη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΑΠΣ), τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) και τη Σχολή  Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ).

Το Πρωτάθλημα περιελάμβανε 9 γύρους, ενώ οι αγώνες έγιναν με κανονισμούς Γρήγορου Σκακιού (Rapid) και είχαν χρόνο σκέψης είκοσι (20) λεπτά για κάθε παίκτη για όλη τη παρτίδα, με προστιθέμενο χρόνο δέκα (10) δευτερολέπτων για κάθε κίνηση, αρχίζοντας από τη πρώτη κίνηση.

Πρωταθλητής, σημειώνοντας 8.5 βαθμούς στους 9 αγώνες του, αναδείχθηκε ο Ιωάννης Τετεπουλίδης, της Σχολής Ικάρων (ΣΙ).

Δεύτερος με 7.5 βαθμούς ήταν ο Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος, της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και τις τρεις προηγούμενες χρονιές.

Τρίτος με 7.5 βαθμούς επίσης αναδείχθηκε ο Αναστάσιος Παυλίδης της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ).

Στη τέταρτη θέση κατετάγη η Μαρία-Χριστίνα Κοντογιάννη της Σχολής Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΑΠΣ) με 6.5 βαθμούς. 

Στην Ομαδική βαθμολογία, που προέκυπτε από το άθροισμα των βαθμών των τριών (3) αθλητών με την υψηλότερη βαθμολογία της κάθε Σχολής, πρώτη αναδείχθηκε η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΣΑΕΑ) με 19 βαθμούς, δεύτερη ήταν η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) με 18.5 βαθμούς και τρίτη ήταν η Σχολή Ικάρων (ΣΙ) με 18.5 βαθμούς  επίσης.

Στη τέταρτη θέση κατετάγη η Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΑΠΣ) με 18.5 βαθμούς κι αυτή.

Η σειρά των ομάδων στις θέσεις 2, 3 και 4 καθορίστηκε από τα κριτήρια ισοβαθμίας.

Στους τρεις (3) πρώτους νικητές της Ατομικής και τις Σχολές της Ομαδικής Βαθμολογίας απονεμήθηκαν χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια, καθώς και τιμητικά διπλώματα.

Επικεφαλής Διαιτητής των αγώνων ήταν ο Τάκης Νικολόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), Διεθνής Διαιτητής Σκακιού και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE),  και διαιτητές ήταν ο  Διαιτητής FIDE  Γιώργος Πραματευτάκης και ο Ομοσπονδιακός Διαιτητής Σπύρος Νταλαμπίρας.

Στην τελετή λήξης παρευρέθηκαν και έκαναν τις απονομές ο Αρχιπλοίαρχος Ιωαν. Πάττας ΠΝ, Υποδιοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και ο Πλοίαρχος (Ο) Σπυρ. Ανδριόπουλος ΠΝ, Διευθυντής του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Πλοίαρχος (Μ) Β. Βασιλογιαννακόπουλος ΠΝ, Διευθυντής Ναυτικής Εκπαίδευσης, ο Τχης (ΠΖ) Σωτηρ. Ανυφαντής, Επιτελής Τμήματος Αθλητισμού του ΑΣΑΕΔ, ο Πλωτάρχης (Ε) Δημ. Σουβαλτζής ΠΝ, Τμηματάρχης Αθλητισμού της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο Πλωτάρχης (Ε) Η. Δημητρόπουλος ΠΝ, οργανωτικός υπεύθυνος από τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθώς και εκπρόσωποι των άλλων Σχολών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι στο Πρωτάθλημα συμμετείχαν πολλοί ισχυροί σκακιστές που ήταν αθλητές σκακιστικών συλλόγων, ο συναγωνισμός ήταν εξαιρετικός, ενώ στη διάρκεια των εννιά γύρων υπήρξαν πάρα πολλές συναρπαστικές παρτίδες, κυριάρχησε η ευγενής άμιλλα και το απόλυτο fair play μεταξύ των παικτών και οι συμμετέχοντες απόλαυσαν την κάθε στιγμή της εξαιρετικής διοργάνωσης.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο ΑΣΑΕΔ, που έχει συμπεριλάβει το Σκάκι στο πρόγραμμα των Αθλητικών Αγώνων που διοργανώνει σε ετήσια βάση και που για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε αυτούς τους αγώνες, καθώς και στους υπεύθυνους της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  (ΣΝΔ) για την άριστη διοργάνωση.

Ατομική βαθμολογία

Ομαδική βαθμολογία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ 2018 – Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2018

Fri, 03/30/2018 - 14:27

30ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
16ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«σκέφτομαι και παίζω»

Με την συμμετοχή 100 ομάδων σχολείων και 1500 μαθητών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης αρχίζουν το Σάββατο 31 Μαρτίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου τα Πανελλήνια Ομαδικά και Ατομικά Πρωταθλήματα Μαθητών-τριών 2018.

Τα Πρωταθλήματα διοργανώνονται από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Πνευματική Στέγη Περιστερίου και την στήριξη του Δήμου Περιστερίου.

Οι αγώνες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε συμμετοχές ακόμα και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και μέσα από αυτούς θα βγουν οι μελλοντικοί πρωταθλητές που θα στελεχώσουν τις Εθνικές Ομάδες του Ελληνικού Σκακιού όπως και η 3 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου που θα πάρει μέρος στο Ομαδικό Πρωτάθλημα με το 1ο Λύκειο Καβάλας.

Πληροφορίες για την διοργάνωση:

Επίσημη ιστοσελίδα

Σελίδα στο facebook

 

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Fri, 03/30/2018 - 09:59

Η ΕΣΟ ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής των:

 • ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (ΑΓΜ 29292) από τον ΣΟ ΡΙΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στον ΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
 • ΓΟΜΑΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ (ΑΓΜ 560) από το ΣΟ ΡΙΟΥ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στον ΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

 

ΑΘΗΝΑ 27.03.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Tue, 03/27/2018 - 15:39

Η ΕΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 17.03.2018. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

ΑΘΗΝΑ 27.03.2018 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Tue, 03/27/2018 - 15:35

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

                                                                                                                        Αθήνα, 27.03.2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε  η (επαναληπτική) Γενική Συνέλευση της ΕΣΟ με την παρουσία 28 εκπροσώπων σωματείων. Συζητήθηκαν και υπερψηφίστηκαν ο διοικητικός- αγωνιστικός-οικονομικός απολογισμός για το χρονικό διάστημα 01/01 έως 31/12/2017, και η διαγραφή 83 σωματείων που απώλεσαν ή δεν  έλαβαν ποτέ την ειδική αθλητική αναγνώριση για το άθλημα του σκακιού.  Ο κατάλογος των σωματείων αυτών έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν επίσης οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν από την ΚΕΔ σε άρθρα του Κανονισμού Διαιτησίας . Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ μετά την έγκρισή του από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ, που ακολούθησε:

 1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ στις 09.12.2017 και στις 01.03.2018.
 2. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των Παπαμιχαήλ Γαλάτειας και Παπαγεωργίου Αργύρη, για εγγραφή στο μητρώο προπονητών της Ε.Σ.Ο.
 3. Ορίστηκε νέος Διευθυντής της Σχολής Προπονητών, ο κ. Δημήτρης Ντουντανιώτης.
 4. Συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού των δικαιολογητικών για τη χορήγηση βεβαίωσης καταλληλότητας-ασφάλειας αγωνιστικών χώρων και ορίστηκε επιτροπή, η οποία θα επιληφθεί και θα καθορίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τον νόμο.
 5. Το ΔΣ, σύμφωνα με τη πάγια θέση του για την ταύτιση των ορίων των Ένώσεων/Τοπικών Επιτροπών με την διοικητική διαίρεση της χώρας, αποφάσισε ότι αποδεκτή μετονομασία της ΕΣΣΠ είναι η μετονομασία αυτής σε «Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας» (Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.).
 6. Επίσης αποφασίστηκε η μετονομασία της Τοπικής Επιτροπής Σκακιστικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας (Τ.Ε.Σ.Σ.Δ.Ε.) σε Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Ηπείρου-Ιονίων Νήσων (Τ.Ε.Σ.Σ.ΗΠ.Ι.Ν).
 7. Αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ε.Σ.Ο.,  σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής, στη 3η Διεθνή Έκθεση Αθλητισμού SPORTEXPO, η οποία διοργανώνεται από 29 έως 31 Μαρτίου 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 8. Συγκροτήθηκαν οι προεθνικές ομάδες Ανδρών-Γυναικών για το 2018 ως εξής:

     Προεθνική Ανδρών 2018                         Προεθνική Γυναικών 2018

1 GM Παπαϊωάννου Ιωάννης 1 WGM Τσολακίδου Σταυρούλα 2 GM Μπανίκας Χριστόδουλος 2 WGM Μπότσαρη Άννα-Μαρία 3 GM Μαστροβασίλης Δημήτριος 3 FM Αβραμίδου Αναστασία 4 GM Χαλκιάς Στυλιανός 4 WFM Μαρκαντωνάκη Χαριτωμένη 5 GM Παυλίδης Αντώνιος 5 WIM Παυλίδου Αικατερίνη 6 GM Νικολαΐδης Ιωάννης 6 WGM Μακροπούλου Μαρίνα 7 GM Κοτρωνίας Βασίλειος 7 WFM Μανελίδου Μαρία 8 GM Κελίρης Ανδρέας 8 Μάκκα Ευανθία 9 IM Θεοδώρου Νικόλαος 9 WIM Μάκκα Ιουλία 10 GM Μαστροβασίλης Αθανάσιος 10 Σκαράκη Αντιγόνη 11 IM Σανδαλάκης Άγγελος 11 WFM Γράψα Γεωργία 12 IM Μαλικέντζος Σωτήριος 12 Τσιβελεκίδου Ευγενία 13 FM Γκούμας Γεώργιος 13 Χριστοδουλάκη Αντωνία 14 Κανακάρης Γεώργιος 14 WGM Κουβάτσου Μαρία 15 FM Κούρκουλος Αρδίτης Σταμάτης 16 Γουλούτης Νικόλαος 17 Μαρκίδης Κωνσταντίνος 18 IM Παυλίδης Αναστάσιος

 

9. Εγκρίθηκαν οι προκηρύξεις των :

 • Πανελλήνιων ατομικών Πρωταθλημάτων Παίδων-Κορασίδων8-16 ετών 2018.
 • 46ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α Εθνικής Κατηγορίας 2018.

10. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των ανοιχτών Διεθνών Τουρνουά που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας το 2018 όπως έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

11. Μετά από αίτημα της ΕΣΣΝΑ  εγκρίθηκε η αύξηση του αριθμού  των προκρίσεων της ένωσης στην Τελική Φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων Μαθητών – Μαθητριών 2018 (Περιστέρι 31/3-2/4/2018).

12. Το Δ.Σ. ενημερώθηκε και ενέκρινε τα αιτήματα για συμμετοχές σε δτ, χωρίς οικονομική επιβάρυνση της ΕΣΟ ως εξής :

Γεώργιος Στεργίου, Μιχαήλ Σαμαρτζής, Σπυρίδων Νάκας, Μαργαρίτης Ατανάσοφ, Ευγενία Τσιβελεκίδου, Παντελεήμων Τσίρλης, Γρηγόριος Καλαμούκος, Ευαγγελία Τσίρλη, Θεόδωρος Κουτράκης, Γεώργιος Χατζηγαβριήλ, Ευαγγελία Αποστολακάκη, Στέφανος Μανιός, Γιολάντα Καλαμούκου, Απόστολος Μιχαηλίδης, Νικόλαος Μανιός, Αντώνιος Χατζηγαβριήλ,Αικατερίνη Παυλίδου, Μαγδαληνή Μιχαηλίδου, Ιωάννης Σαμαρίδης, Αστέριος Παπαγιάννης 40ο Georgi Tringov Memorial-Βουλγαρία 04-11/02/2018 Ευδοκία Ασβεστοπούλου Open de Portugal-Λισαβόνα 03-09/02/2018 Αθανάσιος Μητραντζάς World Amateur Chess Championship 2018-Cagliari-Σαρδηνία 21/04-30/04/2018  Ιουλία Μάκκα Tradewise Gibraltar Festival- Γιβραλτάρ 22/01-01/02/2018 Σταυρούλα Τσολακίδου Saint Louis Norm Congress 2018- Σαιντ Λούις των Η.Π.Α. 08/02-13/02/2018 Ανδρέας Κελίρης , Κωνσταντίνος Νικολαϊδης Ευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα-Μπατούμι/Γεωργία 16/03-29/03/2018 Σταυρούλα Τσολακίδου, Ιουλία Μάκκα, Αικατερίνη Παυλίδου Ευρωπαϊκό Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών-Σλοβακία 07/04-20/04/2018

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 2018

Wed, 03/21/2018 - 15:32
ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2018 Α/Α ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΝΑΡΞΗ ΛΗΞΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ – ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 1 21ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΠΕΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ATHENS CHALLENGE 2018 ΑΘΗΝΑ 16/6/2018 24/6/2018 ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ προκήρυξη / ιστοσελίδα 2 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΗΛΙΟ 2018 ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΗΛΙΟ 16/6/2018 22/6/2018 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ προκήρυξη / ιστοσελίδα 3 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ 2018 ΧΕΡΣΟΝΗΣΣΟΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ 17/6/2018 24/6/2018 ΣΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΣΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΟΑΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΣΟ ΛΕΩΝ ΚΑΝΤΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ προκήρυξη / ιστοσελίδα 4 41ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΙΚΑΡΟΣ 2018 ΙΚΑΡΙΑ 16/7/2018 22/7/2018 ΣΟ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ  ιστοσελίδα 5 11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ 2018 ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ-ΧΑΝΙΑ 18/7/2018 25/7/2018 ΣΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΤΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ-ΣΑΜΑΡΙΑ προκήρυξη / ιστοσελίδα 6 27ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΠΕΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΒΑΛΑ 5/8/2018 11/8/2018 ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΕΣΣΑΜΘ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΠΕ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΠΕΡ. ΑΜΘ προκήρυξη / ιστοσελίδα 7 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΝΩΓΕΙΩΝ «ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ 2018» ΑΝΩΓΕΙΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ 17/8/2018 24/8/2018 ΣΟ ΑΝΩΓΕΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΟΑΑ, ΠΕ ΚΡΗΤΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ  ιστοσελίδα 8 ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ 2018» ΧΑΝΙΑ 25/8/2018 2/9/2018 ΟΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΣ ΑΛΜΥΡΙΔΑΣ προκήρυξη / ιστοσελίδα 9 26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΠΕΝ «ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» 2018 ΝΙΚΑΙΑ 25/8/2018 2/9/2018 ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ. ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ  ιστοσελίδα Ο πίνακας αυτός συμπεριλαμβάνει τα τουρνουά που δήλωσαν τις ημερομηνίες διεξαγωγής τους σύμφωνα με την σχετική διαδικασία που όρισε η Ομοσπονδία. Για όποια ενδεχόμενη αλλαγή, η ΕΣΟ δεν φέρει καμία ευθύνη.

Pages