Ε.Σ.Ο.

Subscribe to Ε.Σ.Ο. feed
Greek Chess Federation
Updated: 9 hours 50 min ago

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Fri, 01/30/2015 - 10:50

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΥ (ΑΓΜ 993) από τον ΣΔΕΕΕ «ΤΟ ΣΤΕΚΙ» ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΒΟΡΡΑΣ»

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Tue, 01/27/2015 - 12:14

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΓΚΙΡΔΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΓΜ 7459) από τον ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΤΥΧΕΡΟΥ στον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΦΕΡΩΝ.

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής της ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ (ΑΓΜ 14680) από τον ΣΣ ΚΙΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΚΑΚΙ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ FIDE (2015-2018)

Tue, 01/27/2015 - 11:40

Οι ενδιαφερόμενοι να ανανεώσουν για την περίοδο 2015-2018 την άδεια προπονητή της FIDE που κατέχουν, θα πρέπει να καταβάλουν στην ΕΣΟ το αργότερο μέχρι τέλους Φεβρουαρίου το παράβολο που αναλογεί στον τίτλο τους, προκειμένου να αποδοθεί στη FIDE.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

33ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Fri, 01/16/2015 - 13:59

 Αριθ. Πρωτ   94990/24-12-2014

 

33ο  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) προκηρύσσει το 33ο Πανελλήνιο Ομαδικό Κύπελλο για το 2015.

 

2. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις:

α. Περιφερειακά Κύπελλα

β. Μπαράζ Ενώσεων – Τοπ. Επιτροπών (16 ομάδες)

γ. Τελική φάση (final 8)

 

Τα περιφερειακά Κύπελλα θα διεξαχθούν με ευθύνη των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 17/05/2015.  Επίσης ευθύνη των Ενώσεων/Τοπ.επ. είναι ο ορισμός του προγράμματος των αγώνων.  Ο νικητής κάθε Ένωσης/Τοπ.επ. ανακηρύσσεται Κυπελλούχος Ένωσης/Τοπικής Επιτροπής.

Ειδικά για τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στην συνεδρίασή του στις 20/12/2014, αποφάσισε να προκηρύξει η ΕΣΟ τη διεξαγωγή των προκριματικών φάσεων του Πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου για το 2015. Με τις προκηρύξεις θα προσκληθούν όλα τα Σωματεία των προαναφερόμενων περιοχών να λάβουν μέρος στους προκριματικούς που θα διοργανωθούν σε 2 χωριστούς Ομίλους (Κεντρική Ελλάδα Βόρειος Όμιλος και Κεντρική Ελλάδα Νότιος Όμιλος) και οι θέσεις πρόκρισης για συμμετοχή στην φάση των μπαράζ θα είναι 2 (μία  ανά Όμιλο). Τα Σωματεία θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Ομίλου.

 

Τα Μπαράζ θα διεξαχθούν την Κυριακή 31-05-2015.

Στην φάση των μπαράζ (16 ομάδες) θα συμμετάσχουν οι 4  πρώτες ομάδες της ΕΣΣ Ν.Αττικής, οι 2 πρώτες της ΕΣΣ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής,  οι 9 Κυπελλούχοι των υπόλοιπων Ενώσεων/Τοπ.επ. (όπως προβλέπεται παρακάτω, άρθρο 22) καθώς και ο κυπελλούχος Ελλάδας του 2014 Π.Σ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

Ρητά διευκρινίζεται ότι η ΕΣΣΝ Αττικής και η ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ που προκρίνουν 4 και 2 ομάδες αντίστοιχα στην φάση των μπαράζ (16 ομάδες), μπορούν να αναδείξουν τον κυπελλούχο της ένωσή τους αλλά οι αγώνες αυτοί αφορούν ξεχωριστή διοργάνωση και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέρος του πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου.

 

Οι νικητές των μπαράζ προκρίνονται στην τελική φάση (final 8) που θα διεξαχθεί σε τρεις αγωνιστικές (1 και 2/7/2015)

 

Ώρα έναρξης των αγώνων για τα περιφερειακά κύπελλα και τα μπαράζ ορίζεται η 17.00 – το Σάββατο ή 11.00 – την Κυριακή.

 

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στους αγώνες έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλα τα σωματεία που είναι μέλη της ΕΣΟ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται με έγγραφο του σωματείου που πρέπει να φθάσει στην αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής τα σωματεία πρέπει να γνωστοποιήσουν στην αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. και τη διεύθυνση του αγωνιστικού χώρου που θα χρησιμοποιήσουν για τους εντός έδρας αγώνες.

 

4. ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Η σύνθεση των ομάδων είναι τετραμελής. Κάθε σωματείο μπορεί να χρησιμοποιήσει με οποιαδήποτε σειρά 4 σκακιστές ανεξάρτητα από δυναμικότητα, φύλλο και ηλικία Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο  Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή.

Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.Τ. και Υγείας πριν την έναρξη των αγώνων.

 

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα αλλοδαπό σκακιστή-στρια (κοινοτικό ή μη) η δήλωση του οποίου θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών κυπέλλων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE

ΠΑΡΑΒΟΛΟ

Μέχρι 2400

90 Euro

2401-2500

120 Euro

2501-2600

150 Euro

2601-2700

180 Euro

2701-2800

210 Euro

κ.ο.κ.

 

Του παραπάνω παράβολου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.

 

Όλα τα σωματεία που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη πρόθεση συμμετοχής του στις αρμόδιες Ενώσεις/Τοπ.Επ. πριν την έναρξη των τοπικών περιφερειακών κυπέλλων με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παράβολου συμμετοχής (για τους μη κοινοτικούς) είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παράβολου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή.

 

Η συμμετοχή σε ομαδικούς αγώνες αλλοδαπών σκακιστών κοινοτικών ή μη δεσμεύει τα σωματεία μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου (2015) για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις της ΕΣΟ.

 

Για λόγους ίσης αντιμετώπισης των ομάδων δίνεται το δικαίωμα στις ομάδες που δεν χρησιμοποίησαν αλλοδαπούς σκακιστές, παρότι τους είχαν δηλώσει ή αν δεν είχαν δηλώσει καθόλου, να τους δηλώσουν ή να τους αντικαταστήσουν με νέα δήλωση που μπορεί να γίνει αποκλειστικά στη γραμματεία της ΕΣΟ, με κοινοποίηση στη αρμόδια Ένωση/Τοπ.Επ. και μόνο στο χρονικό διάστημα από 17 έως 25/5/2015.  Διευκρινίζεται ότι για τους αλλοδαπούς μη κοινοτικούς σκακιστές ισχύουν όσα αναφέρονται για τα παράβολα συμμετοχής στις προηγούμενες παραγράφους με καταληκτική ημερομηνία τις 25/5/2015. Στην περίπτωση δήλωσης αντικατάστασης θα καταβάλλεται εκ νέου το παράβολο.

 

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νέο-εγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

5. ΧΡΩΜΑΤΑ

Η ομάδα που παίζει “εντός έδρας” έχει τα λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα και η ομάδα “εκτός έδρας” έχει τα λευκά στη 2η και 4η σκακιέρα αντίστοιχα.

 

6. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οι αγώνες μπαράζ και η τελική φάση (final 8) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Για τα περιφερειακά κύπελλα, καθώς και για τη φάση των μπαράζ μεταξύ των ενώσεων –τοπ.επ., σκακιστής ή σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30’ λεπτών από την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται.

Για την τελική φάση (final 8) ο προαναφερόμενος χρόνος αναμονής, ορίζεται στα 30 λεπτά. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

 

7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΑ

Σε κάθε σκακιέρα η νίκη χρεώνεται με 1 πόντο, η ήττα με 0 πόντους ενώ στην ισοπαλία οι αντίπαλοι παίρνουν από μισό πόντο (0,5). Για κάθε ήττα  χωρίς αγώνα αφαιρείται μισός πόντος (-0,5) μέχρι να μηδενιστούν όλοι οι πόντοι που συγκεντρώθηκαν (όχι αρνητικοί πόντοι). Το τελικό αποτέλεσμα της συνάντησης καθορίζεται από το σύνολο των πόντων που κατακτούν οι σκακιστές των σωματείων. Νίκη χωρίς αγώνα (α.α.) βαθμολογείται με 3,5 πόντους (σκορ 3,5-0).

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες γίνονται με απλό σύστημα νοκ-άουτ και η νικήτρια ομάδα κάθε αγώνα προκρίνεται στον επόμενο γύρο. Οι οκτώ ομάδες που θα προκύψουν μετά από τα μπαράζ θα αγωνιστούν στην τελική φάση (final 8) του Κυπέλλου σε χώρο που θα ορίσει η ΕΣΟ.

 

9. ΙΣΟΠΑΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, νικήτρια θεωρείται η ομάδα που συγκεντρώνει τις περισσότερες μονάδες με το εξής κριτήριο (κριτήριο Βερολίνου): Η νίκη στην 1η  σκακιέρα δίνει 4 μονάδες, νίκη στην 2η σκακιέρα δίνει 3 μονάδες, νίκη στην 3η σκακιέρα δίνει 2 μονάδες, νίκη στην 4η σκακιέρα δίνει 1 μονάδα. Οι ισόπαλες σκακιέρες δεν λαμβάνονται υπ’ όψη. Αν και με την εφαρμογή του κριτηρίου αυτού παραμένει ισόπαλο αποτέλεσμα νικήτρια θεωρείται η ομάδα που έπαιξε με τα μαύρα στην 1η σκακιέρα.

 

10. ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ – ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Για όλες τις συναντήσεις της τελικής φάσης (προ-ημιτελικά. ημιτελικά, μικρός και μεγάλος τελικός) προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος, μετά από 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται επαναληπτικός αγώνας με αντίστροφα χρώματα και με χρόνο σκέψης 10 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 10’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας γρήγορου σκακιού-ράπιντ. Αν και η επαναληπτική συνάντηση λήξει ισόπαλη μετά από νέο 10λεπτο διάλειμμα διεξάγεται νέα συνάντηση με νέα αντιστροφή χρωμάτων και με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για κάθε παίκτη για όλη την παρτίδα, με επαύξηση 3’’ ανά κίνηση (από την 1η κίνηση) με κανονισμούς παρτίδας μπλιτς.  Στην πρώτη επαναληπτική συνάντηση λευκά στην 1η και 3η σκακιέρα έχει η ομάδα που έπαιξε στις σκακιέρες αυτές με τα μαύρα στην κανονική συνάντηση. Στην δεύτερη επαναληπτική συνάντηση τα χρώματα αντιστρέφονται και πάλι. Σε όλες τις συναντήσεις οι ομάδες αγωνίζονται με την ίδια σύνθεση που έπαιξαν στον κανονικό αγώνα. Αν και οι δύο συναντήσεις λήξουν ισόπαλες τότε εφαρμόζεται το κριτήριο Βερολίνου (άρθρο 9) στα αποτελέσματα της κανονικής συνάντησης.

 

11. ΚΛΗΡΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ

Τα ζευγάρια προκύπτουν με κατευθυνόμενη επιλογή όπου αυτό υπαγορεύεται από οικονομικούς,  γεωγραφικούς και άλλους λόγους, αλλιώς με ελεύθερη κλήρωση. Στην φάση των μπαράζ ο καθορισμός των ζευγαριών θα γίνεται με γεωγραφικά – οικονομικά κριτήρια με την εξαίρεση ότι ομάδες από την ίδια ένωση δεν θα ζευγαρώνονται μεταξύ τους (απόφαση ΔΣ 2-11-2013).  Οι κληρώσεις των Περιφερειακών Κυπέλλων γίνονται με ευθύνη της αρμόδιας Ένωσης/Τοπ.Επ.

 

12. ΚΛΗΡΩΣΗ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Στον πρώτο γύρο οι  ομάδες “εντός έδρας” καθορίζονται με κλήρωση. Στους επόμενους γύρους ακολουθείται διαδικασία εξισορρόπησης χρωμάτων στην πρώτη σκακιέρα όπως στο Ελβετικό σύστημα. Σε περίπτωση ίδιας διαδοχής χρωμάτων διενεργείται κλήρωση.

Στα μπαράζ ο καθορισμός του «εντός έδρας» σωματείου (1η σκακιέρα με λευκά) θα γίνει με κλήρωση.

 

13. ΗΜΕΡΑ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση για κάθε αγωνιστική θα γίνεται, εάν είναι δυνατόν, την αμέσως προηγούμενη Τρίτη στα γραφεία της Ένωσης/Τοπ. Επ. παρουσία εκπροσώπων. Σε περίπτωση ενδιάμεσων γύρων η κλήρωση θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο την αμέσως προηγούμενη Δευτέρα.

 

14. ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οποιαδήποτε αίτηση για αλλαγή στο πρόγραμμα (διεξαγωγή του αγώνα πριν το ΣαββατοΚύριακο ή σε άλλη από την καθορισμένη ώρα) θα πρέπει να υποβάλλεται πριν από την κλήρωση των αγώνων με επαρκή αιτιολόγηση. Η έγκριση τέτοιας αίτησης γίνεται από την Εφορία Αγώνων της Ένωσης/Τοπ.Επ. Σημειώνεται ότι για κανένα λόγο δεν είναι υποχρεωτική η έγκριση της από την Εφορία Αγώνων.

 

15. ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

Προκειμένου να στρογγυλοποιείται ο αριθμός των ομάδων σε δύναμη του αριθμού 2 μπορεί να γίνει εξαίρεση από την κλήρωση αριθμού ομάδων.

 

16. ΕΔΡΑ FINAL 8

To final 8 θα διεξαχθεί σε έδρα που θα καθοριστεί με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΣΟ η οποία είναι τελεσίδικη.

 

17. ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Η ομάδα που προκρίθηκε στον επόμενο γύρο πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιήσει με έγγραφο ή τηλεγράφημα της στην Ένωση/Τοπ.Επ. το αποτέλεσμα του αγώνα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΜΕΣΑ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. Παράλειψη τέτοιας έγγραφης ή τηλεγραφικής ειδοποίησης αποτελεί ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ από την κλήρωση του επόμενου γύρου.

 

18. ΑΡΧΗΓΟΣ ΟΜΑΔΑΣ

Σε κάθε συνάντηση η ομάδα ορίζει έναν «Αρχηγό Ομάδας», που μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους παίκτες της, ο οποίος 30 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα παραδίνει γραπτά τη σύνθεση της ομάδας του στον διαιτητή της συνάντησης. Η σύνθεση που έχει ήδη παραδοθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

 

19. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Σε κάθε συνάντηση ορίζεται διαιτητής από την Τ.Ε.Δ. της αρμόδιας Ένωσης/Τοπ. Επ., που συμπεριλαμβάνεται στον ισχύοντα Πίνακα Ενεργών Διαιτητών της ΕΣΟ.

Αν σε μια συνάντηση δεν παρουσιασθεί ο Διαιτητής που ορίσθηκε, ενημερώνεται αμέσως η Τ.Ε.Δ. για τον ορισμό άλλου Διαιτητή. Μετά την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων και αν δεν ορισθεί άλλος Διαιτητής, η συνάντηση δεν διεξάγεται και το θέμα αντιμετωπίζεται από την διοργανώτρια αρχή (Ορισμός άλλης ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα που ματαιώθηκε). Για την κάλυψη αυτών των περιπτώσεων οι Τ.Ε.Δ. θα πρέπει σε κάθε γύρο να ορίζουν και εφεδρικούς Διαιτητές που θα είναι στην άμεση διάθεση τους.

 

20. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις εναντίον των αποφάσεων του διαιτητή υποβάλλονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΣΟ. Το ύψος του παράβολου ορίζεται στα 90 Euro.

 

21. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΩΣΗΣ

Η κλήρωση θα γνωστοποιείται στα σωματεία από τον τύπο και από τη γραμματεία των Ένώσεων/Τοπ.Επ. με ευθύνη των σωματείων.

 

22. ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΕΝΩΣΕΩΝ – ΤΟΠ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Οι αγώνες μπαράζ (16 ομάδες) θα διεξαχθούν στις  31 Μαΐου 2015. Οι 8 ομάδες που θα προκριθούν θα αγωνισθούν στην τελική φάση (final 8) στις 1 και 2/7/2015.

 

Σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ στις 20/12/2014 τα ζευγάρια και τα χρώματα των μπαράζ (16 ομάδες) έχουν ως εξής:

 

ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ (ΚΥΡΙΑΚΗ 31/5/2015)

 

ΛΕΥΚΑ

ΜΑΥΡΑ

1 ΕΣΣΑΜΘ ΕΣΣΘΧ 1 2 ΕΣΣΘΧ 2 ΚΕΝΤΡ. ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΣ 3 ΤΕΣΣΔΕ ΕΣΣΚΕΔΥΜ 4 ΕΣΣΚ ΕΣΣΝΑ 1 5 ΤΕΣΣΑΙΓ ΕΣΣΝΑ 4 6 ΕΣΣΠΕΠ ΕΣΣΝΑ 3 7 ΚΕΝΤΡ. ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΤΙΟΣ ΕΣΣΝΑ 2 8 ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΣΣΠ

 

Η αρίθμηση των ομάδων από ΕΣΣΝΑ (1-4) και ΕΣΣΘΧ (1-2) θα καθορισθεί μετά από κλήρωση.

 

Διευκρινίζεται ότι, σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στα μπαράζ η αναπλήρωση της κενής θέσης μπορεί να γίνει μόνο εγγράφως μέχρι τις 25/05/2015 και τελεί υπό την έγκριση της ΕΣΟ.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2015

Fri, 01/16/2015 - 13:47

Αριθ. Πρωτ.   94989/24-12-2014

 

43ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2015

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

Στα Πανελλήνια Ομαδικά πρωταθλήματα συμμετέχουν οι ομάδες των τριών εθνικών κατηγοριών (Α’ Εθνική, Β’ Εθνική και Γ’ Εθνική Κατηγορία) και των τοπικών κατηγοριών.

 

Στην τελική φάση του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας για το 2015 θα συμμετάσχουν 34 ομάδες και οι σχετικές λεπτομέρειες διεξαγωγής του θα ρυθμιστούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

 

Τα υπόλοιπα Ομαδικά πρωταθλήματα θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο και η διοργάνωσή τους ανατίθεται στις Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές. Οι αγώνες θα ρυθμιστούν από την προκήρυξη της διοργανώτριας αρχής, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με την παρούσα καθώς και με τον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων της Ε.Σ.Ο. Οι αγώνες των περιφερειακών πρωταθλημάτων που δίνουν πρόκριση για την τελική φάση της Α’ εθνικής του 2015 (ΠΟΑ) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 17/05/2015.  Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα (Β’, Γ εθνικής και τοπικά) θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι 30/09/2015.

 

Ειδικά για τις περιοχές της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στην συνεδρίασή του στις 20/12/2014, αποφάσισε να προκηρύξει η ΕΣΟ τη διεξαγωγή των προκριματικών φάσεων του Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος για το 2015. Με τις προκηρύξεις θα προσκληθούν όλα τα Σωματεία των προαναφερόμενων περιοχών να λάβουν μέρος στους προκριματικούς αγώνες (ΠΟΑ). Οι αγώνες θα διοργανωθούν σε 2 χωριστούς Ομίλους (Κεντρική Ελλάδα Βόρειος Όμιλος και Κεντρική Ελλάδα Νότιος Όμιλος) και οι θέσεις πρόκρισης για συμμετοχή στην τελική φάση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας θα είναι 2 (μία  ανά Όμιλο). Τα Σωματεία θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Ομίλου.

 

Η αρχική κατάταξη των ομάδων για τα περιφερειακά πρωταθλήματα του 2015 προκύπτει από τα αποτελέσματα των ομαδικών πρωταθλημάτων του 2014 όλων των κατηγοριών, όλης της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι, η ποινή για υποβιβασμό στην χαμηλότερη Τοπική Κατηγορία της περιφέρειας, που προβλέπεται στο άρθρο 10.4 του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999), αφορά όσες ομάδες δεν ολοκλήρωσαν τους αγώνες τους λόγω αναστολής δραστηριότητας ή αδράνειας του σωματείου. Η παραπάνω ποινή δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις αποχώρησης, λόγω ανυπέρβλητων προβλημάτων που έχουν όμως προσωρινό χαρακτήρα και αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

 

Η  παρούσα Γενική Προκήρυξη  ισχύει για  όλα  τα ομαδικά πρωταθλήματα  που  διοργανώνει  η  Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (Ε.Σ.Ο.)  και  για  όλες τις  προκριματικές φάσεις που αναλαμβάνουν  οι  Ενώσεις  και  οι  Τοπικές  Επιτροπές .

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Η τελική φάση του Πανελλήνιου Ομαδικού πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας θα διεξαχθεί από 3 έως και 8 Ιουλίου 2015, με ελβετικό σύστημα 7 γύρων και το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στη σχετική συμπληρωματική προκήρυξη.

 

Για τα υπόλοιπα ομαδικά πρωταθλήματα που θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο, η κατανομή των ομάδων σε κατηγορίες και ομίλους καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα θα καθορίζονται από τις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτριών Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών.

 

Μεταβολή του προγράμματος και ειδικότερα αναβολή αγώνων μπορεί να γίνει μόνο για πολύ σημαντικό λόγο. Ειδικά για την τελική φάση του ομαδικού πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής κατηγορίας τη σχετική απόφαση παίρνει το Δ.Σ. της ΕΣΟ ή εξουσιοδοτημένο όργανο.

3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Τα ομαδικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών σε όλη τη χώρα διεξάγονται βάσει του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) καθώς και βάσει των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων αυτού.
3.1  Οι αγώνες διεξάγονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ και με τις ερμηνευτικές διατάξεις της Επιτροπής Κανονισμών της FIDE, της Τεχνικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΣΟ  (Κ.Α. άρθρο 1.22)

3.2 Τα θέματα που δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό Αγώνων ή άλλους Κανονισμούς ρυθμίζονται από την προκήρυξη των αγώνων (Κ.Α. άρθρο  1.23).

3.3 Ερμηνεία ή συμπλήρωση των διατάξεων του Κανονισμού γίνεται από το ΔΣ της ΕΣΟ, μέσα στο πνεύμα των Κανονισμών. Οι ερμηνείες ή συμπληρώσεις ισχύουν μέχρι τη Γενική Συνέλευση όπου ενσωματώνονται στους Κανονισμούς όπως έχουν ή με τροποποιήσεις (Κ.Α. άρθρο 1.24).

3.4  Το ΔΣ της ΕΣΟ διοργανώνει όλα τα πρωταθλήματα βάσει προκηρύξεων που εκδίδονται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες (συμπληρωματικές προκηρύξεις μέχρι και δύο ημέρες) πριν από την έναρξη των αγώνων. Στις προκηρύξεις αυτές θα αναφέρονται όλα τα τεχνικά θέματα των πρωταθλημάτων και ότι άλλο κρίνει σκόπιμο το ΔΣ. Οι προκηρύξεις, με την έκδοσή τους, θα αποτελούν μέρος του Κανονισμού Αγώνων και θα έχουν ισχύ μιας (1) αγωνιστικής περιόδου (Κ.Α. άρθρο 2).

3.5 Για κάθε διοργάνωση που γίνεται με την έγκριση της ΕΣΟ, θα πρέπει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να περιλαμβάνει στις προκηρύξεις των αγώνων της  διαδικασίες αντίστοιχες με όσα προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό  Κ.Α. άρθρο 2.1).

 

4. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

α) Α’ ΕΘΝΙΚΗ (ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ)

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τα σωματεία που έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στην τελική φάση της Α’ Εθνικής κατηγορίας πρέπει να κατατεθούν στα γραφεία της ΕΣΟ μέχρι και τις 5/06/2015. Τα σωματεία που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή θα αναπληρωθούν ως εξής: πρώτα από την ίδια την ένωση / τ. επιτροπή και ανάλογα με το αριθμό των προκρίσεων (3, 2 ή 1) που προβλέπονται στο άρθρο 13 της παρούσας προκήρυξης. Αν χρειαστεί η αναπλήρωση συνεχίζεται πρώτα από τον προκριματικό όμιλο της ΕΣΣΝΑ και μετά από τον αντίστοιχο όμιλο της ΕΣΣΘΧ, εναλλάξ μέχρι και την 6η θέση της βαθμολογίας αυτών των δύο πρωταθλημάτων (ΠΟΑ).

Στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις η αναπλήρωση θα γίνει πρώτα από την ίδια την ένωση/τ.επιτροπή και για μια θέση, με μοναδικό περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει). Αν χρειαστεί η αναπλήρωση θα συνεχιστεί κατά σειρά από τους προκριματικούς ομίλους των παρακάτω ενώσεων: ΕΣΣΝ Αττικής, ΕΣΣ Θεσ-Χαλκ, ΕΣΣ Κρήτης, ΕΣΣ Πελοποννήσου, ΕΣΣ Περιφ. Πελοποννήσου, με περιορισμό το όριο υποβιβασμού στον αντίστοιχο προκριματικό όμιλο (αν υπάρχει).

 

Καταληκτική ημερομηνία για την αναπλήρωση των κενών θέσεων ορίζεται στις 15/06/2015. Η δήλωση συμμετοχής με τις υπογραφές των αρμοδίων και τη σφραγίδα του σωματείου, ισοδυναμεί με πλήρη και ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης και συνοδεύεται υποχρεωτικά από κατάθεση εγγυητικού ποσού 500 € στον λογαριασμό της ΕΣΟ, που τηρείται στην Εθνική Τράπεζα: 080/480580-13. Το ποσόν της εγγυήσεως θα αφαιρεθεί από την προκαταβολή κάθε σωματείου, ενώ σε περίπτωση που δεν προσέλθει στους αγώνες, εκπίπτει υπέρ της ΕΣΟ.

 

β) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (προκριματικοί όμιλοι Α’ εθνικής, Β’, Γ’ εθνική και τοπικά)

Για όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά πρωταθλήματα οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται όπως ορίζουν οι σχετικές προκηρύξεις των διοργανωτών.

5. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 5, “ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) και σύμφωνα την ισχύουσα Γενική Οδηγία της Κ.Ε.Δ.

 

Συμπληρωματικά διευκρινίζονται τα παρακάτω:

5.1  Σε αγώνες που διεξάγονται σε έδρες σωματείων (πχ κάθε Κυριακή – περιφερειακά πρωταθλήματα) και όχι συγκεντρωτικά σε ένα μέρος, για να αγωνισθούν οι  σκακιστές ενός σωματείου πρέπει να είναι παρόντες οι ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (δηλ. σε 4 σκακιέρες – 3 παρόντες, σε 6 σκακιέρες – 4 παρόντες, σε 8 σκακιέρες – 5 παρόντες,  σε 10 σκακιέρες – 6 παρόντες, σε 12 σκακιέρες – 8 παρόντες).  Στην  αντίθετη  περίπτωση,  λειτουργούν  τα  χρονόμετρα  τους  χωρίς  να έχουν  δικαίωμα  να  παίξουν  κίνηση  μέχρι  να  συμπληρωθεί  ο  απαραίτητος  αριθμός  παρόντων.

5.2  Μηδενίζονται  μετά  πάροδο   30’ λεπτών (ή όπως ορίζεται στην κάθε προκήρυξη)  από  την προγραμματισμένη  ώρα  έναρξης  του  παιχνιδιού,  όλοι  οι  παίκτες που δεν  έχουν  προσέλθει  στον  αγωνιστικό  χώρο.  Αν  δεν  έχουν  προσέλθει οι  ελάχιστοι απαιτούμενοι ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη τουλάχιστον ισόπαλου αποτελέσματος (βλέπε 5.1),  τότε  μηδενίζεται ολόκληρη η ομάδα και εφαρμόζονται οι  διατάξεις του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (άρθρο 3.3.1). Στην  περίπτωση αυτή κενές  θεωρούνται  οι  σκακιέρες  των παικτών  που δεν έχουν παρουσιασθεί στην σκακιέρα που αγωνίζονται.

5.3  Αν ένα σωματείο δεν έχει παραδώσει  στο διαιτητή τη  σύνθεση  του  μέχρι  την  καθορισμένη  ώρα  για  την έναρξη  των αγώνων,  τίθενται  σε  λειτουργία  τα  χρονόμετρα  των  σκακιστών  του χωρίς  αυτοί  να  έχουν  δικαίωμα  να  αγωνισθούν  πριν  δοθεί  η  σύνθεση.

5.4  Ο διαιτητής ελέγχει τις συνθέσεις των ομάδων, με την  προϋπόθεση άτι παρέλαβε τις συνθέσεις τουλάχιστον τριάντα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης του αγώνα.   Αν η σύνθεση παραδοθεί στο διαιτητή  με  καθυστέρηση,  οι παίκτες του  υπεύθυνου  σωματείου  θα  χρεωθούν  στα  χρονόμετρά  τους  τον  αντίστοιχο  χρόνο  της  τυχόν  καθυστέρησης  στην  έναρξη  των  αγώνων.

5.5  Μετά τον έλεγχο του διαιτητή  ή  και  παράλληλα  ασκείται  υποχρεωτικά ο  ίδιος  έλεγχος  και  από  τους  αρχηγούς  των  δύο  ομάδων.

5.6 Δεν αρχίζουν  οι  αγώνες  πριν  ολοκληρωθούν  οι  έλεγχοι  νομιμότητας  συμμετοχής  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης  από  τον  Διαιτητή  και  τους  αρχηγούς  των  ομάδων.

Αν  για  οποιονδήποτε  λόγο και πριν την έναρξη των αγώνων,  διαπιστωθεί  αντικανονικότητα συμμετοχής  ή σύνθεσης,  το υπαίτιο σωματείο  καλείται  να  αποκαταστήσει  αμέσως  την  αντικανονικότητα σε βάρος του χρόνου των συγκεκριμένων σκακιέρων.  Ο  διαιτητής  δεν  επιτρέπει  σε  καμία  περίπτωση  την  συμμετοχή  παίκτη  που:

 • Δεν  έχει  προσκομίσει   το  Δελτίο  του Αθλητικής   Ιδιότητας  και  Υγείας  Αθλητή.  Το  δελτίο  αυτό  θεωρείται  κανονικό  αν  φέρει  όλες  τις  σχετικά  προβλεπόμενες  υπογραφές  και  σφραγίδες  ιατρού  και  σωματείου.
 • Δεν  είναι  στη  σκακιέρα  που  προβλέπεται  από  τη σύνθεση των ομάδων.

Ο διαιτητής  και  οι  δύο  αρχηγοί, πριν την έναρξη των αγώνων,  υπογράφουν  υποχρεωτικά  στο Φύλλο Αγώνος αποδεχόμενοι τον έλεγχο  της  νομιμότητας  συμμετοχής  των  παικτών  και  κανονικότητας  της  σύνθεσης των ομάδων και δεσμεύουν τα σωματεία τους επί των θεμάτων που επικύρωσαν με την υπογραφή τους. Εάν κάποιος αρχηγός ομάδας αρνηθεί να υπογράψει τότε μηδενίζεται η ομάδα του και εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του κανονισμού.

5.7 Τα σωματεία δεν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης επί θεμάτων αντικανονικής συμμετοχής και σύνθεσης εάν δεν έχει γίνει ανάλογη μνεία στο Φύλλο Αγώνος πριν την έναρξη των αγώνων.

5.8 Μετά την έναρξη των αγώνων ουδεμία ποινή επιβάλλεται για λόγους νομιμότητας συμμετοχής των αθλητών και κανονικότητας της σύνθεσης των ομάδων.

5.9 Καταργείται η παράγραφος 2.11.2 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων και κατά συνέπεια αίρεται το αυτοδίκαιο της επιβολής βαθμολογικών ποινών από την διοργανώτρια αρχή για θέματα αντικανονικότητας σύνθεσης των ομάδων.

 

Στη συμπληρωματική προκήρυξη για την τελική φάση του πανελλήνιου ομαδικού πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τα θέματα διαιτησίας.

 

6. ΑΡΧΗΓΟΙ ΟΜΑΔΩΝ

6.1. Κάθε σωματείο, παράλληλα με την κατάθεση της σύνθεσης ορίζει τον αρχηγό της ομάδας, καθώς και έναν αναπληρωματικό που τον αντικαθιστά σε περίπτωση αδυναμίας του πρώτου να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους αγωνιζόμενους σκακιστές. Δεν επιτρέπεται ο ορισμός του ίδιου αρχηγού ομάδας σε διαφορετικά σωματεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

6.2. Ο αρχηγός είναι ο μόνος που εκπροσωπεί επίσημα την ομάδα. Έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, χωρίς να σχολιάζει σκακιστικά τη θέση της παρτίδας, να υποδεικνύει σε παίκτη της ομάδας του να προτείνει ή να αποδεχτεί πρόταση ισοπαλίας ή να εγκαταλείψει την παρτίδα.

6.3 Οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ παικτών και αρχηγού γίνεται μόνο παρουσία του διαιτητή της συνάντησης.

6.4 Για τους αρχηγούς των ομάδων που δεν τηρούν τα όσα ρητά ορίζονται από την παρούσα προκήρυξη καθώς και από τους κανονισμούς της FIDE Handbook (C.05.13) και της ΕΣΟ μπορεί να επιβληθεί ποινή αποβολής από την αίθουσα των αγώνων χωρίς αναπλήρωση. Στην περίπτωση που ο αρχηγός είναι σκακιστής της ομάδας που αγωνίζεται ακόμα, τότε η προαναφερόμενη ποινή μετατρέπεται σε παύση από τα καθήκοντα του αρχηγού χωρίς αναπλήρωση.

 

7. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Όπως προβλέπει το άρθρο 7, “ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

 

8. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται ένσταση σύμφωνα με την προκήρυξη των αγώνων και τα άρθρα 1.26 μέχρι 1.28 του Κανονισμού Αγώνων της ΕΣΟ .

Προκειμένου για ομαδικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται με το συγκεντρωτικό σύστημα ένσταση ενάντια σε απόφαση του διαιτητή ασκείται από το ενδιαφερόμενο Σωματείο αμέσως μετά τη λήξη της υπόψη συνάντησης και μέσα σε 30 λεπτά. Αν το πρόγραμμα προβλέπει δύο αγωνιστικές την ίδια ημέρα τότε ή ένσταση ασκείται μέσα σε 15 λεπτά από τη λήξη της υπόψη συνάντησης. Σε αγώνες που διεξάγονται μια φορά την εβδομάδα ένσταση μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 24 ώρες από τη λήξη του αγώνα.

 

Για το Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής το παράβολο της ένστασης ορίζεται στο ύψος των 90 Euro και μπορεί να κατατίθεται είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.) είτε στο Διευθυντή Αγώνων.

Καθήκοντα “Διευθυντή Αγώνων” με την έννοια των άρθρων 1.21-1.25 του Κανονισμού Αγώνων ασκεί το Δ.Σ. της ΕΣΟ (ή εξουσιοδοτημένο φυσικό/νομικό πρόσωπο).

 

Για τα περιφερειακά πρωταθλήματα των Ενώσεων/Τοπικών Επιτροπών ισχύουν τα παραπάνω εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις αντίστοιχες προκηρύξεις των διοργανωτών.

 

9. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Όπως προβλέπει το άρθρο 11, “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

 

10. ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΟ (Β6/11.09.2011 και Β1/02.07.2014) η βασική σύνθεση των ομάδων της Α’ Εθνικής κατηγορίας για το 2015 είναι 10μελής:

 

-         1η – 4η σκακιέρα, γενικές σκακιέρες

-         5η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία γυναικών

-         6η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία νέων γυναικών (-20, γεννημένη μετά την 1/1/1995),

-         7η σκακιέρα, μια (1) από την κατηγορία κορασίδων (-16, γεννημένη μετά την 1/1/1999),

-         8η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία νέων ανδρών –γυναικών (-20,γεν/νος-η μετά την 1/1/1995),

-         9η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παίδων-κορασίδων (-16, γεν/νος-η μετά την 1/1/1999).

-       10η σκακιέρα, ένας/μια (1) από την κατηγορία παμπαίδων-παγκορασίδων (-12, γεν/νος-η μετά την 1/1/2003).

 

Τα υπόλοιπα τοπικά και περιφερειακά πρωταθλήματα του 2015 θα διεξαχθούν  με συνθέσεις που καθορίζονται με αποφάσεις των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών. Συγκεκριμένα:

 

1) Σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού διασυλλογικών πρωταθλημάτων (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 23/11/1999) τα ομαδικά πρωταθλήματα των Εθνικών κατηγοριών (Β’ και Γ’ εθνικής) που διοργανώνουν οι ενώσεις και τ. επιτροπές  διεξάγονται υποχρεωτικά με τη «θεμελιώδη» ή βασική σύνθεση που προβλέπεται για την Α’ εθνική κατηγορία ή με «διευρυμένη» σύνθεση που θα περιλαμβάνει όλες τις σκακιέρες της θεμελιώδους – βασικής σύνθεσης (άρθρα  2.2 και 2.5).

2) Με απόφαση του ΔΣ της Β1/27/11/2010, η προαναφερόμενη δυνατότητα για διεύρυνση της θεμελιώδους – βασικής σύνθεσης της Α’ εθνικής (από 10 σε 12 σκακιέρες) επεκτείνεται και στους ομίλους που δίνουν πρόκριση στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας (ΠΟΑ).

3) Διευκρινίζεται ότι δεν νοείται υποχρεωτική σκακιέρα σε κατηγορία όπου δεν υπάρχει ατομικό πρωτάθλημα (άρα επιτρέπονται: άνδρες, γυναίκες, Κ-20,Κ-18,Κ-16,Κ-14,Κ-12) ούτε σε κατηγορία ηλικιών μικρότερη από τις κατηγορίες ης Α” Εθνικής (άρα, δεν επιτρέπονται Κ-10 και Κ-8).

4) Σε κάθε περίπτωση που δεν ισχύουν οι παραπάνω περιορισμοί τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται εθνικά και φυσικά δεν μπορούν να δίνουν πρόκριση στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας.

 

Τα μέλη των ομάδων πρέπει να έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας θεωρημένο το οποίο θα προσκομίζεται στο διαιτητή της συνάντησης πριν την έναρξη του αγώνα. Ο διαιτητής ελέγχει σχολαστικά την εγκυρότητα και πληρότητα του Δ.Α.Τ. και Υγείας κάθε αθλητή. Απαγορεύεται η συμμετοχή αθλητών που δεν θα προσκομίσουν έγκυρο Δ.Α.T. και Υγείας Αθλητή πριν την έναρξη των αγώνων.

 

Όλα τα σωματεία ανεξάρτητα από την κατηγορία στην οποία ανήκουν, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν ένα κοινοτικό σκακιστή-τρια μόνο στις γενικές σκακιέρες και στη γυναικεία σκακιέρα, η δήλωση του οποίου-ας θα γίνεται πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών και σύμφωνα με τις αντίστοιχες προκηρύξεις.

Ρητά διευκρινίζεται ότι, οι Κύπριοι  σκακιστές-στριες που έχουν εγγραφεί νόμιμα σε ελληνικό αθλητικό σωματείο που ανήκει στη δύναμη της ΕΣΟ και έχουν Δελτίο Αθλητικής Ταυτότητας και Υγείας με την ένδειξη «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ», δεν εμπίπτουν στον παραπάνω περιορισμό και συνεπώς μετέχουν ελεύθερα.

 

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή κοινοτικού σκακιστή-στριας στις «αναπτυξιακές» νεανικές σκακιέρες (από την 6η -10η), με την προϋπόθεση ότι κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα. Για την πιστοποίηση του μόνιμου της κατοικίας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης (μηνός) ελληνικού σχολείου/σχολής ή ξένου σχολείου που εδρεύει στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που δεν είναι μαθητής-τρια τότε θα πρέπει να προσκομίζεται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των γονέων για το προηγούμενο οικονομικού έτος.

 

Τα σωματείο της Α’ Εθνικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο πρωτάθλημα μόνο όσους αθλητές και αθλήτριες (εκτός των αλλοδαπών) ανήκουν στη δύναμή τους μέχρι και τις 31/03/2015. Πέραν αυτών των αθλητών οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο νέο-εγγεγραμμένους αθλητές (όχι αθλητές από μεταγραφές).     

 

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.12.1 του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων, στους Αγώνες της Α’ Εθνικής Κατηγορίας αλλά και των προκριματικών ομίλων για την Α’ εθνική (ΠΟΑ), απόφαση ΔΣ Β6/11-09-2011 και μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η   (όχι στη γυναικεία και στις «αναπτυξιακές»), επιτρέπεται επιπλέον και η χρήση ενός αλλοδαπού σκακιστή ανεξαρτήτου χώρας προέλευσης.

 

Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 8/7/2000 ορίζονται παράβολα συμμετοχής ανά αγωνιστική περίοδο, για τους αλλοδαπούς σκακιστές που υπάγονται στην παραπάνω παράγραφο σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο βαθμό αξιολόγησής τους στους διεθνείς πίνακες της FIDE ως εξής:

 

ΕΛΟ FIDE

ΠΑΡΑΒΟΛΟ

Μέχρι 2400

90 Euro

2401-2500

120 Euro

2501-2600

150 Euro

2601-2700

180 Euro

2701-2800

210 Euro

κ.ο.κ.

 

Του παραπάνω παραβόλου εξαιρούνται οι αλλοδαποί που σύμφωνα με τους πίνακες της FIDE ανήκουν στην  δύναμη της Ε.Σ.Ο. και αγωνίζονται με την Ελληνική σημαία.  Σε περίπτωση που και οι δύο αλλοδαποί σκακιστές σωματείου Α’ Εθνικής είναι κοινοτικοί και έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν μόνο στις «γενικές» σκακιέρες 1η – 4η, τότε η υποχρέωση καταβολής παραβόλου αφορά τον σκακιστή με τον υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης στους τρέχοντες πίνακες ΕΛΟ της FIDE.

 

Τα σωματεία που θα αγωνιστούν την τελική φάση της Α’ Εθνικής και  επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αλλοδαπούς σκακιστές, κοινοτικούς ή μη, θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του μέχρι τις 15/06/2015 με ταυτόχρονη κατάθεση του αντίστοιχου παραβόλου συμμετοχής είτε απευθείας στο λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ αριθ. 080/480580-13 Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Υποκατάστημα Σταδίου 38, είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο (όπως ταχυδρομική επιταγή, κατάθεση στα γραφεία της ΕΣΟ κλπ.). Για τα σωματεία που καλούνται να αναπληρώσουν τις τυχόν κενές θέσεις (άρθρο 4 της παρούσας), η καταληκτική προθεσμία για τη δήλωση αλλοδαπών σκακιστών είναι  ίδια, δηλαδή 15/6/2015.

Μη εμπρόθεσμη καταβολή του παραβόλου αφαιρεί το δικαίωμα συμμετοχής του αλλοδαπού σκακιστή. Η δήλωση αλλοδαπών σκακιστών, κοινοτικών ή μη, είναι δεσμευτική για όλη τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και για όλες τις ομαδικές διοργανώσεις.

 

Επισημαίνεται ότι για τη δήλωση νεοεγγραφόμενου αλλοδαπού σκακιστή-στριας (κοινοτικού η μη) είναι απαραίτητη η κατάθεση της σχετικής αίτησης εγγραφής στην ΕΣΟ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Στα περιφερειακά πρωταθλήματα (προκριματικά Α’ εθνικής, Β’, Γ’ εθνική και τοπικά)  για την κατάταξη των αθλητών και αθλητριών στις γενικές σκακιέρες ισχύουν όσα προβλέπονται στον Κανονισμό Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99) άρθρο 2.2.2.

 

Οι σκακιστές που ανήκουν σε Ομοσπονδία άλλης χώρας, είτε αγωνίζονται ως αλλοδαποί-κοινοτικοί, είτε ως ομογενείς, κατατάσσονται στη σειρά σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κατά την έναρξη του πρωταθλήματος βαθμό αξιολόγησης τους στους διεθνείς πίνακες ΕΛΟ της FIDE. Αυτό ισχύει ακόμα και αν στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί στους Εθνικούς πίνακες ΕΛΟ.

 

Ειδικά για την τελική φάση της Α’ Εθνικής όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες (Έλληνες και αλλοδαποί) που αγωνίζονται στις γενικές σκακιέρες (1η έως και 4η) κατατάσσονται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

 

α) Διεθνής βαθμός αξιολόγησης (με βάση τη λίστα της FIDE – Ιούνιος 2015), κατά φθίνουσα σειρά.

 β) Επί ίδιου διεθνούς βαθμού αξιολόγησης ο διεθνής τίτλος Μετρ (κατά τη σειρά τίτλων GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM, και μόνο για τους τίτλους αυτούς).

γ) Επί κοινού τίτλου, ο αριθμός παρτίδων, από τον πίνακα αξιολόγησης της FIDE – Ιούνιος 2015, κατά φθίνουσα σειρά.

δ) Επί ίσων όλων των ανωτέρω κριτηρίων, ο αριθμός Μητρώου Αθλητή στα μητρώα της ΕΣΟ (προηγείται ο μικρότερος αριθμός μητρώου).   

 

Για την κατάταξη αθλητών που δεν έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης υπολογίζεται ο εθνικός. Διευκρινίζεται ότι αθλητές χωρίς διεθνές ΕΛΟ κατατάσσονται σε κάθε περίπτωση κάτω από όσους έχουν διεθνή βαθμό αξιολόγησης.

 

Όλα τα σωματεία θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως, στην γραμματεία της ΕΣΟ, την βασική σύνθεσή τους (20άδα), μέχρι και την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015.  Αθλητής-τρια που δεν έχει δηλωθεί στη βασική σύνθεση δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα.

 

Στη δήλωση συμμετοχής της βασικής σύνθεσης (20άδα) θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (ΕΣΟ και FIDE), ο διεθνής βαθμός αξιολόγησης (ή ο εθνικός αν δεν υπάρχει διεθνής) καθώς και η ημερομηνία γέννησης των σκακιστών-στριων που είναι μέχρι 20 ετών (σύμφωνα με τη σχετική φόρμα).  Τα σωματεία είναι επίσης υπεύθυνα για τον υπολογισμό του μέσου όρου των 10 μεγαλύτερων διεθνών ΕΛΟ (ή των εθνικών όπου δεν υπάρχει διεθνές) ανά κατηγορία σκακιέρας, βάσει του οποίου θα διαμορφωθεί η αρχική κατάταξη των ομάδων.

 

Ορίζεται ρητά ότι, σε περίπτωση που εγκριθεί από τη Γ.Γ.Α. η πρόταση της ΕΣΟ για την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη συμμετοχή κοινοτικών, αλλοδαπών και ομογενών στα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας, θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2016).

 

11. ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ

Όπως προβλέπει το άρθρο 4, “ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

 

Ειδικά για τους αγώνες στην τελική φάση της Α’ Εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με  τους ισχύοντες κανονισμούς της FIDE τροποποιείται  η παράγραφος 4.1.1ως εξής:

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης, για κάθε αντίπαλο, 90 λεπτά για τις πρώτες 40 κινήσεις και ακόμη 30 λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο σκακιστής-στρια, παίρνει ακόμη μισό λεπτό (30”) χρόνου σκέψης.

 

Η καταγραφή των κινήσεων είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας.

Σκακιστής – σκακίστρια, που δεν έχει προσέλθει για να αγωνιστεί μετά την πάροδο 30 λεπτών  από την έναρξη των αγώνων, μηδενίζεται. (άρθρο 6.7 FIDE Laws of Chess).

Απαγορεύονται οι προτάσεις ισοπαλίας σε λιγότερες από 30 κινήσεις (άρθρο 9.1 FIDE Laws of Chess).

 

12. ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Όπως προβλέπει το άρθρο 3, “ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ” του Κανονισμού Διασυλλογικών Πρωταθλημάτων (αποφ. ΔΣ ΕΣΟ 23/11/99).

 

Eιδικά για την τελική φάση του Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας ισχύουν τα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας που προβλέπονται στην συμπληρωματική προκήρυξη.

 

13. ΑΝΟΔΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Η τελική φάση της Α’ Εθνικής του 2015 θα διεξαχθεί με ελβετικό 7 γύρων (σύστημα σκακιστικής Ολυμπιάδας) και έχουν δικαίωμα συμμετοχής 34 ομάδες  ως εξής:

 

α) Οι πρώτες 20 ομάδες σύμφωνα με την τελική κατάταξη της τελικής φάσης του 42ου Πανελλήνιου Ομαδικού Πρωταθλήματος Α’ εθνικής κατηγορίας του 2014:

 

1.  ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

2.  ΣΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ»

3.  ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

4.  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣ

5.  ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

6.  ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

7.  ΕΟΑΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

8.  Ο.Φ.Η.

9.  ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

10. ΜΑΠΟ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

11. ΑΟ ΚΥΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

12. ΣΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ

13. ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ

14. ΣΜΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

15. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

16. ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΟΣ

17. ΣΟ ΠΑΤΡΩΝ

18. ΣΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

19. ΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ

20. ΑΟ ΖΗΝΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

 

Αν κάποια από τις προαναφερόμενες ομάδες θέλει να λάβει μέρος στον προκριματικό όμιλο Α΄ εθνικής της περιοχής της  τότε χάνει την απευθείας πρόκριση και η θέση περνάει στην Ένωση/Τ.Επιτροπή που ανήκει.

 

β) Οι 14 ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς ομίλους Α΄ εθνικής κατηγορίας των ενώσεων – τ.επιτροπών του 2015.

 

Τα θέματα που αφορούν στην κάλυψη των εξόδων συμμετοχής των ομάδων (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή) για την τελική φάση της Α’ εθνικής κατηγορίας, οι σχετικές οργανωτικές λεπτομέρειες, θα καθορισθούν από τη συμπληρωματική προκήρυξη.

Οι Ένώσεις και Τ.Επιτροπές σύμφωνα με τις ανάγκες, τον αριθμό και τη δυναμικότητα των σωματείων τους μπορούν να διοργανώσουν τα πρωταθλήματα τους ως εξής:

 

-          Σε διακριτές κατηγορίες όπου η ανώτερη σε δυναμικότητα θα δίνει πρόκριση για την τελική φάση της Α΄ εθνικής (ΠΟΑ), ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα προβλέπεται σύστημα ανόδου – υποβιβασμού.

-          Σε ενιαίο όμιλο (ΠΟΑ) που θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες και η πρώτη-ες θα προκρίνονται για την τελική φάση της Α’ εθνικής.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι τα πρωταθλήματα να διεξαχθούν με τη 10μελή βασική σύνθεση της Α’ εθνικής ή με διευρυμένη αυτής, σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στο άρθρο 10 της παρούσας προκήρυξης.

 

Η κατανομή των θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση/Τ.Επιτροπή έχει ως εξής:

A/Α

Ε ν ω σ η

Προκρίσεις

 

Τοπ. Επιτροπή

 

1

Ε.Σ.Σ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ

3

2

Ε.Σ.Σ.Ν. ΘΕΣ/ΚΗΣ.ΧΑΛΚ.

2

3

Ε.Σ.Σ. ΚΡΗΤΗΣ

1

4

Ε.Σ.Σ. ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔ.ΘΡΑΚΗΣ

1

5

Ε.Σ.Σ. ΚΕΝΤΡ.ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

1

6

Ε.Σ.Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

1

7

Ε.Σ.Σ.ΠΕΡ.ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ

1

8

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

1

9

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

1

10

Τ.Ε.Σ.Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ

1

11

Τ.Ε.Σ.Σ. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

1

 

Συνολικά 14 θέσεις.

 

Εάν σε κάποια Ένωση/Τοπική Επιτροπή δεν υπάρχει ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ομάδων (4 ομάδες/διπλές συναντήσεις) για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος εθνικής κατηγορίας με την 10μελή βασική σύνθεση (ή με διευρυμένη αυτής σε 12 σκακιέρες), τότε ελάχιστη προϋπόθεση για την πρόκριση είναι ότι ο πρωταθλητής της περιοχής έδωσε τουλάχιστον 2 αγώνες (νίκες α.α. δεν προσμετρούν) σε τοπικό επίπεδο με τη 10μελή βασική σύνθεση που ισχύει για την τελική φάση της Α’ Εθνικής.

 

Η κατάταξη των ομάδων σε όλες τις κατηγορίες, εθνικές και τοπικές γίνεται μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ – ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ 2015

Fri, 01/16/2015 - 13:44

Αριθ. Πρωτ.: 94988/24-12-2014

 

27ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2015)
13ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ (2015)

 

 1. 1.       ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:

Η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία προκηρύσσει το 27ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Μαθητών – Μαθητριών και το 13ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Μαθητών-Μαθητριών για το 2015.

 

 1. 2.      ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ:  Τους αγώνες διοργανώνει η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέταξε το σκάκι στα αθλήματα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του σχολικού αθλητισμού (αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙΑΣ) στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας (επιστολή Υ.ΠΑΙ.Θ. αριθ.πρωτ. 132785/Α/Γ4, 19-9-2013).

 

 1. 3.      ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ:

Τα πρωταθλήματα μαθητών-μαθητριών θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις:

 

Α. Περιφερειακά πρωταθλήματα μαθητών–μαθητριών Ενώσεων – Τοπικών Επιτροπών.

Β. Τελική φάση

 

Την ευθύνη διοργάνωσης των περιφερειακών πρωταθλημάτων έχουν οι Ενώσεις και οι Τοπικές Επιτροπές και πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι και την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015.

Οι Ενώσεις και Τοπ.Επ. είναι επίσης υπεύθυνες για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων καθώς και για το καθορισμό όλων των λεπτομερειών (σύστημα, πρόγραμμα αγώνων, προθεσμίες δηλώσεων συμμετοχής, ορισμός διαιτητών κλπ.) των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων Μαθητών-Μαθητριών. Οι αντίστοιχες προκηρύξεις θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΣΟ πριν την έναρξη των περιφερειακών πρωταθλημάτων. Η μη έγκαιρη αποστολή των προκηρύξεων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών στην τελική φάση.

Οι αγώνες της τελικής φάσης θα πραγματοποιηθούν σε συνεδριακές αίθουσες του ξενοδοχείου Eretria Village Resort στην Ερέτρια και οι σχετικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με συμπληρωματική προκήρυξη.

Δικαίωμα συμμετοχής στα ατομικά πρωταθλήματα έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών, όλης της χώρας. Οι μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν υποχρεωτικά στα πρωταθλήματα της Ένωσης ή της Τοπ. Επ. στην οποία ανήκει το σχολείο τους.

Στα ομαδικά πρωταθλήματα δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων, Δημοσίων και Ιδιωτικών όλης της χώρας, με 4μελείς ομάδες. Επιτρέπεται η συμμετοχή και 2ης ομάδας από το ίδιο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο).

 1. 4.      ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ:

Οι θέσεις πρόκρισης των Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών καθορίζονται σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα:

 

Α/Α

ΕΝΩΣΕΙΣ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

ΑΝΑ ΤΑΞΗ

ΣΥΝΟΛΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ-ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΟΜΑΔΙΚΟ

1 Ε.Σ.Σ. ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

14

154

18

2 Ε. Σ. Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

9

99

12

3 Ε. Σ. Σ. ΚΡΗΤΗΣ

8

88

10

4 Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΘΡΑΚΗΣ

5

55

8

5 Ε. Σ. Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

5

55

8

6 Ε. Σ. Σ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

5

55

8

7 Ε. Σ. Σ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

3

33

6

8 Τ.Ε. Σ. Σ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

3

33

6

9 ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΦΘΙΩΤΙΔΑ – ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (*)

3

33

6

10 Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

3

33

6

11 Τ.Ε. Σ. Σ. ΑΙΓΑΙΟΥ

3

33

6

  ΣΥΝΟΛΑ ΠΡΟΚΡΙΣΕΩΝ

 

671

94

   

 

  ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΡΟΚΡΙΣΗ (Πρώτοι του 2014)

 

22

   

 

  ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ

 

693

94

Κάθε ένωση ή Τοπική Επιτροπή μπορεί να καθορίσει τις θέσεις πρόκρισης (μαθητές-μαθήτριες)  σύμφωνα με τις αγωνιστικές της ανάγκες, με μόνο περιορισμό ότι οι μαθήτριες θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το 25% των θέσεων,

 

(*) Τα Περιφερειακά Πρωταθλήματα Μαθητών–Μαθητριών για τη Θεσσαλία και τους Ν. Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, θα διεξαχθούν με ευθύνη των σκακιστικών σωματείων της περιοχής, τα οποία επίσης θα πρέπει να δηλώσουν τους προκριμένους μαθητές –τρίες και σχολεία για την τελική φάση.

 

 1. 5.       ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Δικαιούνται συμμετοχή στην Τελική Φάση όσοι πήραν τις προκρίσεις ανά τάξη σύμφωνα με τον έως σήμερα ισχύοντα πίνακα θέσεων πρόκρισης ανά Ένωση και Τοπική Επιτροπή και το σύστημα των επιλαχόντων που έως σήμερα ισχύει. Για παράδειγμα εάν από τους πρώτους 5 προκριθέντες μιας τάξης δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους στην τελική φάση οι τρεις, αυτοί αναπληρώνονται από τον 6ο, 7ο και 8ο κ.ο.κ.

Οι ατομικές προκρίσεις είναι υποχρεωτικά ανά τάξη έτσι ώστε να μην υπάρξουν δυσανάλογες συμμετοχές ανά κατηγορία.  Η ΕΣΟ θα ασκήσει έλεγχο στις δηλώσεις συμμετοχής των ενώσεων – τοπ.επ. και δεν θα γίνει δεκτή καμία υπέρβαση στον αριθμό των προκρίσεων ανά τάξη.

 

Δικαιούνται επίσης συμμετοχή στην Τελική Φάση και όσοι αγωνίστηκαν και δεν προκρίθηκαν στο ατομικό, αλλά αγωνίστηκαν και στα προκριματικά ομαδικά του 2015 και η ομάδα του σχολείου τους προκρίθηκε στην τελική φάση. Διευκρινίζεται  ότι η παραπάνω ρύθμιση αφορά αποκλειστικά όσους δεν έχουν προκριθεί στο ατομικό πρωτάθλημα. Όσοι μαθητές λυκείων συμμετέχουν με την ομάδα τους στην τελική φάση (βλέπε 6.Α), έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στην τελική φάση των ατομικών πρωταθλημάτων μαθητών λυκείου.

Η κάθε Ενωση/τοπ.Επ. θα πρέπει να μεριμνήσει για τη συμμετοχή τουλάχιστον μίας ομάδας από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια).

 

Η ΕΣΟ μπορεί να δώσει ένα μικρό αριθμό επιπλέον προκρίσεων σε περιοχές που έχουν λίγες θέσεις αλλά διεξάχθηκαν προκριματικά με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό συμμετοχών (απόφαση ΔΣ 2.12.2008).

 1. 6.      ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Θα διεξαχθούν σε τρεις ομίλους: ένας όμιλος Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά) και  δύο όμιλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια) με Ελβετικό σύστημα 6 γύρων. Προϋπόθεση για τη δημιουργία ομίλου Λυκείων είναι η συμμετοχή τουλάχιστον 6 ομάδων (πουλ 5 γύρων). Σε αντίθετη περίπτωση και με απόφαση  του Διευθυντή Αγώνων και του Επικεφαλής Διαιτητή θα γίνει ενιαίος όμιλος για Γυμνάσια και Λύκεια (σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσει ξεχωριστή κατάταξη και βραβεύσεις).

Για την ενίσχυση των συμμετοχών ομάδων λυκείων, δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στις προκρίσεις, δηλαδή επιτρέπεται η ελεύθερη συμμετοχή ομάδων λυκείων στους τελικούς, με την απαραίτητη προϋπόθεση αυτές να έχουν συμμετάσχει στους προκριματικούς των περιοχών τους.

Ο Διευθυντής των Αγώνων σε συνεννόηση με τον επικεφαλής διαιτητή μπορεί να αλλάξει το σύστημα των αγώνων ανάλογα με τον τελικό αριθμό των συμμετοχών.
Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι αγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε ομίλους κατά τάξη και θα αγωνιστούν με Ελβετικό σύστημα 9 γύρων. Η αρχική κατάταξη στους ομίλους θα γίνει με αλφαβητική σειρά για τα Νηπιαγωγεία, την  Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού. Σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις η αρχική κατάταξη θα γίνει σύμφωνα με τα εθνικά ΕΛΟ του Ιανουαρίου 2015.  Σε περίπτωση μικρού αριθμού συμμετεχόντων (λιγότερες από 20) μπορεί να διεξαχθούν λιγότεροι γύροι ή και τουρνουά πουλ. Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:

 

1. Μαθητές-Μαθήτριες Νηπιαγωγείων 2. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων 3. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων 4. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων 5. Μαθητές-Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων 6. Μαθητές-Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων 7. Μαθητές-Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων 8. Μαθητές-Μαθήτριες Α’ Γυμνασίου 9. Μαθητές-Μαθήτριες Β’ Γυμνασίου 10. Μαθητές-Μαθήτριες Γ’ Γυμνασίου 11. Μαθητές-Μαθήτριες Λυκείων

 

 1. 7.      ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ:

Τα πρωταθλήματα (ομαδικά και ατομικά) θα διεξαχθούν με ηλεκτρονικά χρονόμετρα και χρόνο σκέψης για κάθε αθλητή, 15 λεπτά για την ολοκλήρωση της παρτίδας. Επιπλέον, από την πρώτη κίνηση και για κάθε κίνηση που ολοκληρώνει ο αθλητής, παίρνει ακόμη δέκα δευτερόλεπτα (10”) χρόνου σκέψης.

 

 

 1. 8.      ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ:

Α) ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

 

Σάββατο 04 Απριλίου 2015 Τελετή Έναρξης 10:00 Σάββατο 04 Απριλίου 2015 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 10:30 Σάββατο 04 Απριλίου 2015 4ος – 6ος Γύρος Έναρξη 17:00

 

Β) ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ: Οι τελικοί αγώνες θα διεξαχθούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα :

 

Κυριακή 05 Απριλίου 2015 1ος – 3ος Γύρος Έναρξη 10:00 Κυριακή 05 Απριλίου 2015 4ος – 6ος Γύρος Έναρξη 17:00 Μ. Δευτέρα 06 Απριλίου 2015 7ος – 9ος Γύρος Έναρξη 09:00 Μ. Δευτέρα 06 Απριλίου 2015 Τελετή Λήξης Έναρξη 13:30

 

Η οριστική επιβεβαίωση των συμμετοχών για τα Ατομικά Πρωταθλήματα θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων την Σάββατο 04 Απριλίου, ώρα 17:15 – 21:00 και με βάση τους πίνακες ανά κατηγορία, που θα έχουν αναρτηθεί στο χώρο των αγώνων.

 

 1. 9.      ΤΕΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΑΡΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ:

Θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια άρσης ισοβαθμίας:

Α) Για τα ομαδικά πρωταθλήματα:

Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια κατάταξης των ομάδων είναι κατά σειρά :
(α). Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (βαθμοί, πόντοι, εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).
(β). Το σύνολο των πόντων σε όλους τους αγώνες.
(γ). Το σύνολο των πόντων κατά σειρά στη 1η σκακιέρα, στη 2η, κ.ο.κ

 

Β) Για τα ατομικά πρωταθλήματα:
     Για ελβετικό σύστημα

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Το κριτήριο Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).

 

Για κυκλικό σύστημα (round robin)
(α). Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
(β). Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρια με τις περισσότερες νίκες).
(γ). Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων (τα μεταξύ τους αποτελέσματα)..

 

 1. 10.   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ – ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ:

Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την επιτροπή ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων. Το παράβολο ορίζεται στα 50 Ευρώ και μπορεί να κατατεθεί στο διευθυντή ή στο διαιτητή των αγώνων.

 

Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

 

Κάθε σχολική ομάδα έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν αρχηγό ομάδας καθώς και έναν αναπληρωτή. Αρχηγός ομάδας μπορεί να ορισθεί μόνο ένας από τους μαθητές που έχουν δηλωθεί στη σύνθεσή της (6άδα). Για τις αρμοδιότητες των αρχηγών ομάδων ισχύουν όσα προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ.

 

Απαγορεύεται η παρουσία εντός του αγωνιστικού χώρου προπονητών, γονέων, παραγόντων, συνοδών κλπ. 

 

Συνίσταται να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό η απομάκρυνση των αγωνιζομένων από τον αγωνιστικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση θα γίνεται με ευθύνη των ιδίων ή των συνοδών τους, σε ότι αφορά την έγκαιρη προσέλευσή τους αλλά και την ενημέρωσή τους για αγωνιστικά / τεχνικά θέματα.

 

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που θα έχει επιτρέψει ο διαιτητής, απαγορεύεται επί ποινή μηδενισμού,  σε όλους τους αγωνιζόμενους να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας στις εγκαταστάσεις των αγώνων και σε οποιαδήποτε παρακείμενη περιοχή καθορισμένη από τον διαιτητή

 

Ορίζεται ρητά ότι η ευθύνη της διοργανώτριας αρχής (ΕΣΟ) για θέματα ασφάλειας των συμμετεχόντων, πρόσκλησης ζημιών κλπ περιορίζεται μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ο ΔΑ έχει το δικαίωμα να αποβάλλει συμμετέχοντες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση και που δεν θα τηρούν τους κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας.

 1. 11.   ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:

Ο Διευθυντής Αγώνων θα οριστεί από το Δ.Σ. της ΕΣΟ και οι Διαιτητές από την Κ.Ε.Δ.

 

 1. 12.   ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΦΑΣΗΣ:

Αναμνηστικά διπλώματα θα πάρουν όλοι οι μαθητές που θα αγωνισθούν. Στα Ομαδικά Πρωταθλήματα, κύπελλα θα πάρουν οι τρεις πρώτες ομάδες και μετάλλια όλοι οι αθλητές των τριών πρώτων ομάδων. Στα Ατομικά Πρωταθλήματα, κύπελλο και μετάλλιο θα πάρει ο 1ος νικητής και μετάλλια ο 2ος και 3ος . Το 1ο κορίτσι θα πάρει κύπελλο και μετάλλιο και μετάλλια το 2ο και 3ο κορίτσι. Εάν ένα κορίτσι καταταγεί στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης παίρνει όλα τα έπαθλα που του αναλογούν. Ο νικητής κάθε τάξης ανακηρύσσεται Πρωταθλητής Ελλάδας (το 1ο κορίτσι ανά τάξη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδας).

 

 1. 13.   ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ:

α) Απευθείας πρόκριση στα Ατομικά Πρωταθλήματα δικαιούνται οι πρωταθλητές και πρωταθλήτριες του 2014 στην τάξη που πάνε για το σχολικό έτος 2014 – 2015. Εάν κάποιος πρωταθλητής-τρια συμμετάσχει στους προκριματικούς αγώνες αυτομάτως χάνει το δικαίωμα απευθείας πρόκρισης και η θέση πρόκρισης εκχωρείται στην Ένωση – Τοπική επιτροπή στην οποία ανήκει.
β) Οι Ενώσεις & Τοπικές Επιτροπές πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν τη συμμετοχή όλων των σκακιστών και σκακιστριών της περιοχής τους μέχρι και την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 στη Γραμματεία της ΕΣΟ. Στο έντυπο δήλωσης συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριληφθούν:
1) οι σκακιστές και σκακίστριες που προκρίθηκαν από τα Ατομικά Πρωταθλήματα των περιοχών τους,

2) oι σκακιστές και σκακίστριες που δικαιούνται απευθείας συμμετοχή στους τελικούς αγώνες,

3) όσοι έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στα Ομαδικά Πρωταθλήματα

 

Διευκρινίζεται ότι οι Ενώσεις και Τοπ.Επ. είναι υπεύθυνες για το έλεγχο του δικαιώματος και τη δήλωση συμμετοχής των μαθητών που προκρίνονται από το ομαδικό στο ατομικό σύμφωνα με όσα ρητά ορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας προκήρυξης.

ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων συμμετοχής.

Οι Ενώσεις και Τοπικές Επιτροπές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής των παραπάνω αθλητών υποχρεούνται να στείλουν μέχρι την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 τα αποτελέσματα και τις τελικές κατατάξεις των περιφερειακών προκριματικών πρωταθλημάτων της περιοχής τους. Η μη έγκαιρη αποστολή των αποτελεσμάτων καθιστά άκυρη τη δήλωση συμμετοχής των αθλητών.

 

 1. 14.   ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ:

Η σύνθεση των ομάδων θα είναι 4μελής με υποχρεωτική συμμετοχή 1 τουλάχιστον κοριτσιού στην 4η σκακιέρα. Οι ομάδες με την έναρξη των αγώνων θα δηλώσουν τη βασική σύνθεσή τους (αποτελούμενη από 6 το πολύ μέλη), με τη σειρά που θα αγωνίζονται στις 3 γενικές σκακιέρες και θα ισχύει για όλο το πρωτάθλημα.

 

Κάθε ομάδα υποχρεούται να προσκομίσει, πριν την έναρξη των αγώνων, στον επικεφαλής διαιτητή, βεβαίωση του σχολείου ότι όλα τα μέλη της είναι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου.

 

 1. 15.   ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Στις παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

α) η διοργάνωση του: «11ου Ανοικτού Κυπέλλου Μαθητών-Μαθητριών», με τρία τουλάχιστον ηλικιακά γκρουπ μαθητών (1ο: Α’-Β’-Γ’ Δημοτικού, 2ο : Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και 3ο Γυμνάσια – Λύκεια). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων  – δημόσιων και ιδιωτικών – όλης της χώρας που δεν προκρίθηκαν στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μαθητών-Μαθητριών. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να σταλούν μέχρι την Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 στην ΕΣΟ (info@chessfed.gr, fax 210 9221620).

β) τουρνουά μπλιτς γονέων-συνοδών

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί αργότερα.

 

 1. 16.    ΓΕΝΙΚΑ:

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την Προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της FIDE και της ΕΣΟ, αρμόδια είναι η διεύθυνση των αγώνων.

Διευκρινίζεται ρητά ότι, ισχύουν οι κανονισμοί rapidplay της FIDE (FIDE handbook, Laws of Chess), με την εξής  διαφοροποίηση στο άρθρο A.4.b: ποινή μηδενισμού για αντικανονική κίνηση επιβάλλεται στην περίπτωση που κάποιος από τους αντιπάλους πραγματοποιήσει 2 αντικανονικές κινήσεις (απόφαση ΔΣ ΕΣΟ 20/12/2014).

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Tue, 01/13/2015 - 15:58

Για να δείτε τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν τα σωματεία για την απόκτηση ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη ΓΓΑ πατήστε εδώ.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ

Fri, 01/09/2015 - 10:56

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση των αιτήσεων μεταγραφής των ΡΟΥΣΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (ΑΓΜ 12690) από τον ΟΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ στον ΣΟ ΡΟΔΟΥ «ΙΠΠΟΤΗΣ» και ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΑΓΜ 2898) από ΜΣ ΓΚΥΖΗ στον ΟΣ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 18 ΚΑΙ 20 ΕΤΩΝ 2015

Fri, 01/09/2015 - 10:54

Ολοκληρώθηκαν χθες Πέμπτη 8/1/2015 τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων μέχρι 18 ετών και νέων αδρών – νέων γυναικών μέχρι 20 ετών που διοργανώθηκαν στην Καβάλα (2-8/1/2015).

Στην κατηγορία των εφήβων πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Γιώργος Παπαδόπουλος με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες, ενώ τη 2η θέση κατέλαβε ο Μιχάλης Γρηγοριάδης που συγκέντρωσε επίσης 7 βαθμούς αλλά έχασε στα κριτήρια ισοβαθμίας. Την 3η θέση πήρε ο Χρήστος Αλεξιάδης με 6,5 βαθμούς.

Στις νεάνιδες πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ρεβέκκα Σαλαχίδου με 7 βαθμούς σε 9 αγώνες, 2η ήρθε η Κατερίνα Πάσογλου με 6 και 3η η Φωτεινή Κόκκοτα με 5,5 βαθμούς.

Στην κατηγορία νέων ανδρών πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Δημήτρης Λαδόπουλος με 6,5 βαθμούς σε 9 αγώνες ισοβαθμώντας με τον Κώστα Μεγαλιό που τελικά πήρε τη 2η θέση σύμφωνα με τα κριτήρια ισοβαθμίας. Την 3η θέση πήρε ο Λάμπρος  Γιαννουλάκης με 5 βαθμούς.

Στις νέες γυναίκες πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Νέλλη Σερεφίδου.

 

Περισσότερες πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες κλπ στην επίσημη σελίδα των πρωταθλημάτων http://www.chesskavala.gr

 

ΕΘΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ A΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015

Wed, 01/07/2015 - 15:32

Για να διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση και να κάνετε download τον πίνακα εθνικών βαθμών αξιολόγησης του Α΄ εξαμήνου του 2015 πατήστε εδώ.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2015

Wed, 01/07/2015 - 15:30

Η ΕΣΟ δημοσιεύει (στην ιστοσελίδα της www.chessfed.gr) τον πίνακα των εθνικών βαθμών αξιολόγησης του Α΄ εξαμήνου του 2015. Υπενθυμίζεται ότι για τον υπολογισμό τους έχουν συμπεριληφθεί τα τουρνουά που εστάλησαν προς αξιολόγηση στην ΕΣΟ ως και τις 30 Νοεμβρίου 2014.

Στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας μπορείτε να ενημερωθείτε για το νέο Ειδικό Κανονισμό υπολογισμού των εθνικών βαθμών αξιολόγησης (http://www.chessfed.gr/archives/3823)

 

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις για τη διόρθωση των βαθμών αξιολόγησης υποβάλλονται από τα σωματεία των ενδιαφερόμενων σκακιστών μέχρι και την Παρασκευή 06/2/2015, με καταβολή παραβόλου ύψους 30 ευρώ ανά ενιστάμενο σκακιστή/σκακίστρια και σύμφωνα με τις πάγιες διαδικασίες υποβολής ενστάσεων που ισχύουν για αγωνιστικές εκδηλώσεις και τα όσα ορίζονται στον Ειδικό Κανονισμό υπολογισμού των εθνικών βαθμών αξιολόγησης (άρθρο 6):

 

6.3.  Ενστάσεις που δεν είναι τεκμηριωμένες δεν θα εξετάζονται και θα απορρίπτονται εξαρχής.

6.4.    Ο ενιστάμενος θα θεωρείται ότι έχει δικαιωθεί και θα του επιστρέφεται το παράβολο στις εξής περιπτώσεις:

6.4.1. Εφόσον η ένσταση αφορά τη μη συμπερίληψη έγκυρων αποτελεσμάτων τουρνουά που έχουν κατατεθεί έγκαιρα στη γραμματείς της ΕΣΟ.

6.4.2. Εφόσον αποδειχτεί ότι η ένσταση αφορά τεχνικό σφάλμα της μηχανογράφησης και συγκεκριμένα: σφάλμα λογισμικού, εσφαλμένη ερμηνεία κανονισμού, εσφαλμένη καταχώρηση στοιχείων.

6.4.3. Όταν μετά την εξέταση της ένστασης προκύπτει θετική δια;φορά βαθμών μεγαλύτερη από το διπλάσιο του συντελεστή ανάπτυξης Κ του ενιστάμενου (δηλαδή για Κ = 40 μεγαλύτερη από 80 βαθμούς, για Κ = 30 μεγαλύτερη από 60 βαθμούς, για Κ = 20 μεγαλύτερη από 40 βαθμούς και για Κ = 10 μεγαλύτερη από 20 βαθμούς).

6.4.4. Όταν μετά την εξέταση της ένστασης αβαθμολόγητου σκακιστή προκύπτει βαθμός αξιολόγησης

6.5.  Ρητά ορίζεται ότι ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ λόγω δικαίωσης σύμφωνα με τα προηγούμενα η εσφαλμένη ή ελλιπής αναφορά αποτελεσμάτων από τους οργανωτές ή τους διαιτητές των αγώνων..

 

Για τη διόρθωση των στοιχείων των αθλητών σας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, κατηγορία κλπ) καθώς και για τη διαγραφή από τους πίνακες αθλητών που απεβίωσαν, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως.

Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για τον υπολογισμό των εθνικών βαθμών αξιολόγησης του B΄ εξαμήνου του 2015 είναι η 31/05/2015. Τουρνουά που θα σταλούν στη γραμματεία της ΕΣΟ μετά τις 31/05/2015 θα αξιολογηθούν στον πίνακα του A΄ εξαμήνου του 2016.

 

κατεβάστε τα νέα ELO σε μορφή zip εδώ

κατεβάστε τα νέα ELO σε μορφή αρχείου Excel εδώ

Για την αναζήτηση ELO με βάση τον σύλλογο ή τον παίκτη κάντε κλικ εδώ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 18 ΚΑΙ 20 ΕΤΩΝ 2015

Sat, 01/03/2015 - 12:43
Ξεκίνησαν στην Καβάλα τα πανελλήνια ατομικά πρωταθλήματα εφήβων – νεανίδων μέχρι 18 ετών και νέων ανδρών – νέων γυναικών μέχρι 20 ετών. Οι αγώνες διεξάγονται στο ξενοδοχείο LUCY από 2 έως 8/1/2015. Περισσότερες πληροφορίες, αποτελέσματα, βαθμολογίες και ζωντανή μετάδοση παρτίδων στην επίσημη σελίδα των πρωταθλημάτων http://www.chesskavala.gr/

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟ 2015

Mon, 12/29/2014 - 11:57

Προς τους διοργανωτές διεθνών τουρνουά

 

Σας υπενθυμίζουμε ότι, όπως ισχύει κάθε χρόνο, όσοι ενδιαφέρονται να διοργανώσουν κάποιο ανοιχτό  ή κλειστό διεθνές τουρνουά μέσα στο 2015, θα πρέπει να δηλώσουν τις ημερομηνίες διεξαγωγής του μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Η αίτηση για έγκριση θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάθεση εγγυητικού παραβόλου 300 € στον λογαριασμό όψεως της ΕΣΟ (Εθνική Τράπεζα αριθ. 080 / 480580-13) και το οποίο θα επιστρέφεται μετά την ολοκλήρωση του τουρνουά, την ορθή αποστολή των αποτελεσμάτων για αξιολόγηση στην ΕΣΟ, και εφόσον τηρήθηκαν οι καθορισμένες ημερομηνίες διεξαγωγής από τους διοργανωτές. Διευκρινίζεται ότι το προαναφερόμενο ποσό δεν επιστρέφεται στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί το τουρνουά.

Επισημαίνεται ότι για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων και ξένων αθλητών θα πρέπει να αποφεύγονται οι χρονικές επικαλύψεις, τουλάχιστον για τα τουρνουά που διεξάγονται στην ίδια ή σε γειτονικές περιφέρειες.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων η ΕΣΟ θα καταρτίσει πρόγραμμα διεξαγωγής των ανοιχτών διεθνών τουρνουά και θα δοθεί έμφαση στην αποφυγή χρονικών επικαλύψεων. Για το λόγο αυτό, εάν χρειασθεί, θα συγκληθεί σύσκεψη των ενδιαφερόμενων με την τεχνική επιτροπή της ΕΣΟ για την εξεύρεση της πλέον ικανοποιητικής λύσης.

Διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το χαρακτηρισμό ενός ανοιχτού τουρνουά ως διεθνούς είναι η δυνατότητα επίτευξης «νόρμας» διεθνών τίτλων.

Ειδικότερα τα Ανοιχτά Διεθνή Τουρνουά Τίτλων που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις έχουν προτεραιότητα στην κατοχύρωση ημερομηνιών:

 • 6 διαφορετικές ομοσπονδίες συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής
 • Συμμετοχή 30 τουλάχιστον σκακιστών-σκακιστριών με διεθνές ΕΛΟ πάνω από 2000 εκ των οποίων οι 20 πάνω από 2200.
 • Συμμετοχή τουλάχιστον 6 GM και 6 ΙΜ ή WGM.

Στην περίπτωση που τελικά κάποιο τουρνουά δεν καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις, τότε χάνει το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία κατοχύρωσης ημερομηνιών της επόμενης χρονιάς.

Τα καθιερωμένα παραδοσιακά ανοιχτά διεθνή τουρνουά που διεξάγονται κάθε χρόνο σε συγκεκριμένες ημερομηνίες προηγούνται έναντι των άλλων και διατηρούν το δικαίωμα κατοχύρωσης ημερομηνιών ακόμα και αν δεν εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό τιτλούχων.

Με την ευκαιρία, η ΕΣΟ προτρέπει και παρακινεί τους διοργανωτές των πάσης φύσεως σκακιστικών αγώνων (ατομικών ή ομαδικών) να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στον καθορισμό των παραβόλων συμμετοχής για τους συμμετέχοντες αθλητές, να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση χαμηλών τιμών για τη διαμονή και τις μετακινήσεις των σκακιστών (π.χ. εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια), και να αποφεύγεται η αθλοθέτηση χρηματικών επάθλων, όταν στην προκήρυξη προβλέπονται κατηγορίες βράβευσης για μικρές ηλικίες ( έως και -16).

Το ΔΣ καλεί επίσης όσους ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση των πανελλήνιων ατομικών νεανικών 8-16 ετών, της τελικής φάσης της Α΄ εθνικής και του ομαδικού κυπέλλου (final 8) του 2015, να υποβάλουν την πρότασή τους στην ΕΣΟ μέχρι τις 20.01.2015.  Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ μέχρι τέλους Ιανουαρίου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΑΘΗΝΑ 22.12.2014 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Mon, 12/22/2014 - 16:21

Η ΕΣΟ έδωσε στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της συνεδρίασης του ΔΣ που έγινε στις 20.12.2014. Για να το διαβάσετε πατήστε εδώ.

ΑΘΗΝΑ 22.12.2014 ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Mon, 12/22/2014 - 16:16

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Αθήνα, 22.12.2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

 

Το ΔΣ της ΕΣΟ στη συνεδρίασή του της 20.12.2014, συζήτησε και πήρε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:

 

1. Διαβάστηκαν και επικυρώθηκαν τα πρακτικά συνεδρίασης ΔΣ της 27.09.2014.

 

2. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των σωματείων  α. ΄Ομιλος Σκακιού Πόρτο Ράφτη-Μαρκόπουλου και  β. Ναυτικός Αθλητικός ΄Ομιλος Αστακού για εγγραφή στη δύναμη της ΕΣΟ.

 

3. Επικυρώθηκαν τα πρακτικά της Επιτροπής Μεταγραφών, που συνεδρίασε στις 08.12.2014 και 11.12.2014 και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ.  Οι μεταγραφόμενοι σκακιστές θα αγωνίζονται με το νέο τους σωματείο από 01.01.2015, με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου.

 

            4. ΄Εγινε ενημέρωση για μετονομασία του σωματείου Αθλητικό Σωματείο Ποδοσφαίρου Τυφλών «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» σε Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».

 

5. Προκηρύχθηκε η έκτακτη ΓΣ με θέμα τον οικονομικό απολογισμό έτους 2014 για την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, με επαναληπτική το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015.

 

6. Το ΔΣ αποφάσισε (με μία διαφωνία) την ανανέωση της θητείας των 5 μελών της ΚΕΔ. Συγκεκριμένα, για την επόμενη διετία, την ΚΕΔ θα απαρτίζουν οι ΔΔ: Παύλος Αναστασιάδης (πρόεδρος), Βύρων Τσορμπατζόγλου, Γιάννης Μήτρου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Κώστας Σιέμπος (μέλη).

7. Εξετάστηκαν τα προσκομιζόμενα από τον ΣΟ Ν. Φιλαδέλφειας στοιχεία για τον ομογενή ΘΑΝΑΤΗ ΘΩΜΑ και καθώς πληρούνταν οι προϋποθέσεις, αποφασίστηκε η αγωνιστική εξομοίωση του σκακιστή με τους έλληνες σκακιστές, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 της υπουργικής απόφασης 16553/2000.

 

8. Εξετάστηκε το αίτημα του σωματείου ΠΣΣ Κηφισιάς Σερρών για ένταξή του στην ΕΣΣΑΜΘ (από την ΕΣΣΚΕΔΥΜ).  Το ΔΣ ενέκρινε (ως προσωρινή λύση) την αγωνιστική μετακίνηση του ΠΣΣ Κηφισιάς Σερρών για το 2015 από την ΕΣΣΚΕΔΥΜ στην ΕΣΣΑΜΘ. Η οριστική λύση θα πρέπει να δοθεί από τις προαναφερόμενες Ενώσεις (εφόσον συμφωνούν) με περαιτέρω ενέργειές τους, που χρήζουν αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, και ρύθμιση από το καταστατικό τους για τυχόν αλλαγή ΄Ενωσης όλου του νομού Σερρών.

 

9. Εγκρίθηκαν τα αιτήματα των Αναστασίας Παγάνογλου (Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου Αττικής), Κυριάκου Λεμονή (Σκακιστικός Ομιλος Κορυδαλλού) και Παναγιώτη Χαμπεσή (Πνευματική Στέγη Περιστερίου) για εγγραφή στο μητρώο προπονητών, που τηρεί η ΕΣΟ.

 

10. Συζητήθηκε και εγκρίθηκε η προκήρυξη για τα πανελλήνια μαθητικά πρωταθλήματα του 2015, όπως θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ. Τα πανελλήνια μαθητικά πρωταθλήματα θα διεξαχθούν στην Ερέτρια και συγκεκριμένα στα ξενοδοχεία «Holidays in Evia» και «Eretria Village» στο χρονικό διάστημα 4 έως 6 Απριλίου 2015.

 

11. Εγκρίθηκε η γενική προκήρυξη για τα πανελλήνια ομαδικά πρωταθλήματα 2015 και το πανελλήνιο ομαδικό κύπελλο 2015, όπως θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΣΟ. Αποφασίστηκε να κληθούν τα σωματεία της Θεσσαλίας, της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας, με προκήρυξη που θα εκδόσει η ΕΣΟ, να πάρουν μέρος στην προκριματική φάση για το πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα του 2015.  Οι αγώνες θα διοργανωθούν σε δύο χωριστούς ομίλους ΠΟΑ (Κεντρική Ελλάδα βόρειος όμιλος και Κεντρική Ελλάδα νότιος όμιλος) και τα σωματεία θα έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ομίλου.  Οι θέσεις πρόκρισης για συμμετοχή στην τελική φάση της Α΄ εθνικής κατηγορίας θα είναι 2 (μία ανά όμιλο).

 

Το ΔΣ καλεί όσους ενδιαφέρονται για τη διοργάνωση των πανελλήνιων ατομικών νεανικών 8-16 ετών, της τελικής φάσης της Α΄ εθνικής και του ομαδικού κυπέλλου (final 8) του 2015, να υποβάλουν την πρότασή τους στην ΕΣΟ μέχρι τις 20.01.2015.  Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ μέχρι τέλους Ιανουαρίου.

 

Οι αγώνες μπαράζ του πανελλήνιου ομαδικού κυπέλλου (φάση των 16) θα διεξαχθεί την Κυριακή 31 Μαϊου 2015. Για τις προκρίσεις στα μπαράζ από την Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και Εύβοια θα ισχύσουν όσα αποφασίστηκαν για τα ομαδικά πρωταθλήματα (προκήρυξη ομαδικού κυπέλλου σε βόρειο και νότιο όμιλο κεντρικής Ελλάδας).

 

Στη συνέχεια έγινε η κλήρωση για τις συναντήσεις των μπαράζ, που έχει ως εξής:

 

ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ (31/5/2015)

 

ΛΕΥΚΑ

ΜΑΥΡΑ

1 ΕΣΣΑΜΘ ΕΣΣΘΧ 1 2 ΕΣΣΘΧ 2 ΚΕΝΤΡ. ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΣ 3 ΤΕΣΣΔΕ ΕΣΣΚΕΔΥΜ 4 ΕΣΣΚ ΕΣΣΝΑ 1 5 ΤΕΣΣΑΙΓ ΕΣΣΝΑ 4 6 ΕΣΣΠΕΠ ΕΣΣΝΑ 3 7 ΚΕΝΤΡ. ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΤΙΟΣ ΕΣΣΝΑ 2 8 ΠΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΣΣΠ

 

 

12.  Το 65ο πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα και το 38ο πανελλήνιο ατομικό πρωτάθλημα γυναικών θα πραγματοποιηθούν στην ΄Υδρα από 21 μέχρι 29 Απριλίου 2015 με συνδιοργανωτή τον ΣΟ Ύδρας.  Για τις τρεις προκρίσεις από τα ανοιχτά πρωταθλήματα, με δεδομένο ότι δεν είναι εφικτό να διοργανωθούν πριν από τον Απρίλιο, ούτε οι ενώσεις προλαβαίνουν να διοργανώσουν τα αντίστοιχα προκριματικά, αποφασίστηκε να ισχύσουν οι περσινές προκρίσεις.  Εάν χρειαστεί, η αναπλήρωση δεν θα γίνει από τα ανοιχτά πρωταθλήματα, αλλά από τα διεθνή ΕΛΟ, όπως θα ορίσουν οι σχετικές προκηρύξεις. Τα ανοιχτά πρωταθλήματα του 2015 θα γίνουν κανονικά μέσα στο καλοκαίρι και οι προκρίσεις θα ισχύσουν για τα πανελλήνια ατομικά του 2016.

 

13. Για τον προγραμματισμό των διεθνών τουρνουά του 2015 καλούνται οι ενδιαφερόμενοι για τη διοργάνωσή τους, να ενημερώσουν την ΕΣΟ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015.

 

14. Επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των παρακάτω πανελλήνιων πρωταθλημάτων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Βραχάτι Κορινθίας:

 

 • 64ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα και 37ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών (3-11/12/2014)

 

 • 7ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Παίδων-Κορασίδων μέχρι 16 ετών (12-14/12/2014).

 

15. Εγκρίθηκε η διεξαγωγή των πανελλήνιων ατομικών πρωταθλημάτων rapid και blitz για το 2014 στα Χανιά (20-22/12/2014).

 

16. Έγινε ενημέρωση για τη διοργάνωση του σκακιστικού πρωταθλήματος των Στρατιωτικών Σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας  από το ΑΣΑΕΔ στο χρονικό διάστημα 16 και 17/5/2015.

 

17. ΄Εγινε ενημέρωση και εγκρίθηκαν οι παρακάτω συμμετοχές αθλητών σε δ.τ. στο εξωτερικό, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για την ΕΣΟ:

 

α. Χριστόδουλος Μπανίκας – 12o Chess Cap d΄ Agde – Γαλλία 18-25/10

β. Γεώργιος Δελλούδης – Malta Open – Μάλτα 16-22/11

γ. Αντώνης Παυλίδης, Χαράλαμπος Τσακίρης, Δημήτριος Παππέλης, Ανδρέας Νικομάνης,

Μιχαήλ Παπαδάκης – Belgrade Trophy – Βελιγράδι 24/11 – 2/12

δ. Στέλιος Χαλκιάς – Qatar Masters Open – Doha Κατάρ 25/11-5/12

ε. Αναστάσιος Παυλίδης, Παύλος Παυλίδης – 35ο Edoardo Crespi Memorial – Μιλάνο Ιταλίας

4-13/12

στ. Φίλιππος Στάμος – London Open – Λονδίνο 6-14/12

ζ. Ιουλία Μάκκα – 31ο Boeblinger Open – Boeblingen Γερμανίας 26-30/12

και XVIII Neujahrs Open Guben – 2-6/1/2015 Γερμανία

η. Βασίλειος Σαράντος – Rilton Cup – Στοκχόλμη 24/12/2014 – 5/1/2015

θ. Ποθητή Υμεναίου – Rilton 1800 – Στοκχόλμη 24/12/2014 – 5/1/2015

ι. Αγγελική Σαράντου – Rilton 1600 – Στοκχόλμη 24/12/2014 – 5/1/2015

ια. Σαράντου Ιωάννα – Rilton – Στοκχόλμη 24/12/2014 – 5/1/2015

ιβ. Ευγένιος Ιωαννίδης – Pragvue Open A – Πράγα 9-16/1/2015 και Marienbad Open –

Πράγα 17-24/1/2015

ιγ.Δημήτρης Κοιλάκος – διεθνές σκακ. Φεστιβάλ Tata Steel Chess – Ολλανδία16-25/1/2015

ιδ. Γιώργος Γκούμας, Αντωνία Χριστοδουλάκη – «Silver Cracovia 2014» – Πολωνία 27/12-

4/1/2015

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ

Mon, 12/22/2014 - 10:20

Η  ΕΣΟ  ανακοινώνει την έγκριση της αίτησης μεταγραφής του ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ (ΑΓΜ 33221) από τον ΑΣ ΜΥΓΔΟΝΑΣ – 2007 στον ΜΑΠΟ «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

 

ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Thu, 12/18/2014 - 11:57

 

 

Το ΔΣ και οι υπάλληλοι σας εύχονται  ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ RAPID και BLITZ 2014

Thu, 12/11/2014 - 15:32

Στα Χανιά θα διεξαχθούν τα πανελλήνια πρωταθλήματα Rapid και Blitz για το 2014.

Περισσότερες πληροφορίες στην προκήρυξη των αγώνων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ RAPID και BLITZ 2014

Thu, 12/11/2014 - 15:26

Αριθ. Πρωτ.  94941/11-12-2014

 

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ RAPID(2014)

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ RAPIDΓΥΝΑΙΚΩΝ (2014)

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BLITZ(2014)

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ BLITZΓΥΝΑΙΚΩΝ (2014)

 

1. ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Η Ε.Σ.Ο. προκηρύσσει τα  Πανελλήνια Ανοιχτά Ατομικά Πρωταθλήματα Rapid και Blitz 2014 που θα διεξαχθούν στο χρονικό διάστημα από 20 έως 22 Δεκεμβρίου 2014  στα Χανιά.

Τα πρωταθλήματα συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χανίων και η Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων & της Περιφέρειας Κρήτης.

 

2. ΧΩΡΟΣ ΑΓΩΝΩΝ

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, οδός  Ανδρέα Παπανδρέου (πρώην Δημοκρατίας) 70, Χανιά.

 

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ RAPID:

Σύστημα αγώνων:

Ελβετικό 11 γύρων  σε ενιαίο όμιλο για άνδρες και γυναίκες, με χωριστή βαθμολογία.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 20/12/2014 11:00 – 13:00 2 γύροι  – 16:00-19:00 3 γύροι

Κυριακή 21/12/2014 10:30 – 13:30 3 γύροι  – 16:00-19:00 3 γύροι

Κριτήρια ισοβαθμίας:

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Αριθμός νικών

Χρόνος σκέψης: 15′ + 10″ ανά κίνηση για κάθε σκακιστή-στρια

Κανονισμοί: Ισχύουν οι κανονισμοί Rapid της FIDE.

 

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ BLITZ:

Σύστημα αγώνων:

Ελβετικό 9 γύρων , διπλές συναντήσεις, σε ενιαίο όμιλο για άνδρες και γυναίκες,

με χωριστή βαθμολογία και play off για τους 4 πρώτους της γενικής βαθμολογίας.

Πρόγραμμα:

Δευτέρα 21/12/2014  10:00 – 14:30  9 διπλοί γύροι

16:00 play off

 

Κριτήρια ισοβαθμίας:

α) Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισοβάθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους).

β) Το κριτήριο Μπούχολτζ cut-1 (βαθμοί αντιπάλων εξαιρουμένου του χαμηλότερου)

γ) Το κριτήριο Μπούχολτζ (βαθμοί αντιπάλων)

δ) Αριθμός νικών

Χρόνος σκέψης: 3′ + 2″ ανά κίνηση για κάθε σκακιστή-στρια

Κανονισμοί: Ισχύουν οι κανονισμοί Blitz της FIDE.

 

4. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ο πρώτος Έλληνας-ίδα  στην γενική κατάταξη του κάθε πρωταθλήματος (Rapid – Blitz) ανακηρύσσεται πρωταθλητής-τρια Ελλάδας για το Rapid και Blitz αντίστοιχα.

Θα απονεμηθούν κύπελλα στους 3 πρώτους νικητές και στις 3 πρώτες νικήτριες και στα 2 πρωταθλήματα ξεχωριστά.

Θα γίνει βράβευση των νικητών, -τριών (1η θέση-κύπελλο 2η και 3η μετάλλιο) των ειδικών κατηγοριών: Κάτω των 18 ετών (γεννηθέντες μετά την 1.1.1996), Κάτω των 15 ετών (γεννηθέντες μετά την 1.1.1999), Κάτω των 12 ετών (γεννηθέντες μετά την 1.1.2002) και Κάτω των 9 ετών (γεννηθέντες μετά την 1.1.2005).

 

5. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ – ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΝΩΣΕΩΝ / ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σκακιστές και σκακίστριες που ανήκουν σε σωματείο της ΕΣΟ, καθώς και αλλοδαποί με αριθμό μητρώου FIDE (εκτός συναγωνισμού) με γενικό παράβολο 15 €. Εξαιρούνται του παραβόλου 1 εκπρόσωπος ανά Ένωση/Τοπική Επιτροπή, καθώς και οι κάτοχοι τίτλου GM ή ΙΜ.

 

Οι Ενώσεις/Τοπικές Επιτροπές πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του εκπροσώπου τους μέχρι και τις 16/12/2014 απευθείας στους συνδιοργανωτές :

 ( email:   chaniarapid2014@gmail.com ), με παράλληλη γραπτή κοινοποίηση στην ΕΣΟ :

 ( email:   info@chessfed.gr ).   Σε αντίθετη περίπτωση χάνουν το δικαίωμα πρόκρισης.

Διευκρινίζεται ότι κάθε Ένωση – Τ. Επιτροπή μπορεί να επιλέξει τον εκπρόσωπό της είτε μετά από προκριματικούς αγώνες (με δυνατότητα αναπλήρωσης μέχρι και την 3η θέση), είτε με κριτήριο το ισχύον διεθνές ΕΛΟ (Δεκέμβριος 2014) υπό την προϋπόθεση ότι είναι μεγαλύτερο ή ίσο του 1950.

 

Οι διοργανωτές παρέχουν σε 1 εκπρόσωπο από κάθε Ένωση – Τοπική Επιτροπή δωρεάν διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό (2 διανυκτερεύσεις).

 

Επιπρόσθετα προσφέρεται δωρεάν διαμονή-διατροφή για τους κατόχους τίτλου GM, καθώς και δωρεάν διαμονή με πρωινό στους ΙΜ.

 

6. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Ενστάσεις υποβάλλονται αμέσως μετά τη λήξη της συγκεκριμένης παρτίδας και εκδικάζονται άμεσα από την επιτροπή ενστάσεων που θα ορισθεί πριν την έναρξη των αγώνων.                       Το παράβολο ορίζεται στα 90 € και μπορεί να κατατεθεί στον επικεφαλής διαιτητή των αγώνων.

 

7. ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ

Οι διοργανωτές προσφέρουν χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 1.500 € ως εξής:

Rapid :

Γενική Κατάταξη : 1ος = 400 €, 2ος = 200€, 3ος = 100€, 4ος  =80€, 5ος =50€

Γυναίκες : 1η = 100 €,  2η = 60€,  3η = 30€

Blitz :

Γενική Κατάταξη : 1ος = 200 €, 2ος = 100€, 3ος = 50€

Γυναίκες : 1η = 60 €,  2η = 40€,  3η = 30€

 

Σε ισοβαθμία μοιράζονται σύμφωνα με το σύστημα ΗΟRT. Αν κάποια γυναίκα μπει στα έπαθλα της γενικής παίρνει το μεγαλύτερο.

 

8. ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για δηλώσεις συμμετοχής όλων (εκτός των εκπροσώπων Ενώσεων – φιλοξενούμενων), πληροφορίες, κρατήσεις ξενοδοχείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα παρακάτω τηλέφωνα: 6972704324 (Πετράκης Σήφης), 6973356777 (Καλυκάκη Τέτα), 6977545304 (Κουκουράκη Βέτα) ή στο e-mail: chaniarapid2014@gmail.com

 

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΡΙΤΣΑΣ

Pages